En blodprop i hjertet eller i hjernen kan være et tidligt tegn på kræft. Et nyt studie viser, at risikoen for en sådan hændelse er øget med 70 procent i året op til en kræftdiagnose. Og den øgede risiko begynder fem måneder før diagnosen og er størst måneden før.
Kun en enkelt patient med bugspytkirtelkræft accepterede at vente længere end 14 dage for at få behandling på sit primære sygehus frem for at blive tilbudt behandling i en anden region. Det viser regionernes opgørelse for december 2018. Dermed fortsætter den positive udvikling på området.
Regeringens udspil til en ny sundhedsreform og herunder planen om at nedlægge regionerne, som vi kender dem nu, får ikke formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Lars Henrik Jensen til at ryste i bukserne.
Travlhed er en kæp i hjulet for det multidisciplinære samarbejde omkring lungekræft. Det mener overlæge Malene Fischer fra Klinik for Klinisk fysiologi, nuklearmedicin og PET, Diagnostisk Center, Rigshospitalet, og King’s College i London.
For to år siden opdagde forskere fra Basel, at diabeteslægemidlet metformin kombineret med blodtryksmidlet syrosingopin hæmmer tumorvækst og nu viser det sig, at lægemiddel-kombinationen slår kræftcellerne ihjel ved at slukke for deres energiforsyning.
Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse tyder på, at der er en højere dødelighed blandt kræftpatienter, som bruger de syrehæmmende midler, protonpumpehæmmere (PPI).
Mænd med inflammatorisk tarmsygdomme som Crohns sygdom og colitis ulcerosa har fire til fem gange højere risiko for at blive diagnosticeret med prostatakræft.
Vejle Sygehus har åbnet en ny senfølgeklinik for kræftoverlevere, der døjer med efterreaktioner som eksempelvis smerter, fordøjelsesbesvær og søvnløshed efter deres behandlingsforløb.
Overlæge på Onkologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Peter Meldgaard er rystet over Medicinrådets beslutning om at trække en anbefaling af immunterapien Tecentriq tilbage for en gruppe af lungekræftpatienter. Han undrer sig over bevæggrunden for beslutningen, men mest over selve processen.
Et højt indtag af plantebaseret kost og et lavt indtag af animalske fødevarer før og efter en kolorektalkræftdiagnose er forbundet med længere overlevelse.
Der mangler viden om kræftpatienter, der er oppe i årene, fordi langt størstedelen af de patienter, der deltager i de kliniske kræftforsøg er yngre og ofte relativt raske mennesker, men det vil et nyt, nationalt onkogeriatrisk netværk lave om på.
Målt i forhold til antallet af indbyggere dør færre danskere af kræft end for 20 år siden. Men det danske niveau ligger fortsat over vores nordiske naboers og flertallet af OECD-landenes.
Hvis kræftpatienter har dårlig økonomi eller f.eks. synes, det er usædvanligt svært at stoppe med at ryge, så påvirker det behandlingen, siger sygeplejerske Lise Bjerrum Thisted.
En stor del af kræftpatienter, som får immunterapi, har ikke gavn af behandlingen. Derfor bør der være mere fokus på at få udviklet effektive behandlinger til disse patienter, frem for til dem, der allerede har en god behandling i form af immunterapien.
En stor del af de patienter med sarkomer, som deltog i en ny, tysk undersøgelse, bruger alternativ behandling som supplement til deres kræftbehandling. Patienterne er imidlertid dårligt informeret om sikkerhedsproblemer og risiko for interaktioner med kræftmedicinen.
Forskere fra hele verdenen leder i øjeblikket med lys og lygte efter nye biomarkører, der kan sige noget om, hvilke patienter med lungekræft som vil have gavn af immunterapi.
ESMO2018: Motion kan reducere træthed og forbedre lungekræftpatienters velbefindende, viser resultater af to undersøgelser, der præsenteres på ESMO 2018. Undersøgelserne understreger værdien af motion, også for patienter med avanceret eller metastatisk lungekræft.
Flere børn overlever kræft. Men på den anden side af kræften venter ofte et liv med senfølger. Nogle så massive, at det får konsekvenser for evne til at tage en uddannelse, passe et job og indgå i et parforhold. Senfølgerforeningen oplever et stigende antal henvendelser fra overlevere efter børnekræft og deres pårørende.
Indførelsen af robotkirurgi til behandling af tidlige stadier af livmoderkræft er forbundet med færre alvorlige komplikationer og en bedre overlevelse, fastslår et nyt dansk studie.
Kræft er stadig det sygdomsområde, hvor der blev godkendt flest nye lægemidler. I alt modtog 23 nye kræftlægemidler en positiv vurdering af Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, i 2018, ud af samlet set 84 positive vurderinger.
Flere lever med kræft, viser tal for 2017. I alt 323.649 personer, heraf 145.540 mænd og 179.109 kvinder, der er diagnosticeret med en eller flere kræftsygdomme, og som er blevet anmeldt til Cancerregisteret i tidligere år, var i live per 31. december 2017.
Et internationalt hold af forskere fra Danmark og Tyskland har ud fra patientdata udviklet en computermodel, der kan være med til at forudse sygdomsforløbet for prostatakræft. Forskerne har samtidig fundet det enzym, der tyder på at være udløseren af nogle af de første mutationer i prostatakræft.
Kan man ved at påvirke andre sanser end smagssansen afhjælpe kræftpatienters gener, som f.eks. kvalme og madlede, efter kemoterapi? Det vil et nyt projekt, som er et samarbejde mellem initiativtager til projektet kok Rasmus Bredahl og diætister på Center for Kræft og Sundhed i København, forsøge at finde ud af.
Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.
Alle kvinder med kræft i æggestokkene får nu tilbudt en genanalyse ved diagnosetidspunktet. Formålet er en bedre overlevelse samt opsporing af pårørende med nedarvet øget risiko for æggestokkræft.
Gennem tredimensionel billeddannelse af brystet – såkaldt brysttomosyntese – er det muligt at opdage 34 procent flere kræfttumorer end ved traditionel mammografiscreening. Det viser de endelige resultater fra et klinisk studie med deltagelse af næsten 15.000 kvinder.
Danske Regioner er i tæt dialog med Sundhedsstyrelsen om, hvordan patienter med bugspytkirtelkræft kan få samme behandling i hele landet. Regionerne vil styrke indsatsen.
Sundhedsstyrelsen må undersøge de forskellige behandlingskvaliteter på landets fire centre for operation for kræft i bugspytkirtlen, opfordrer direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.
Førstelinjebehandling med immunterapi, i form af PD-1-hæmmeren Keytruda (pembrolizumab), forbedrer overlevelsen i metastatisk eller tilbagevendende hoved- og halskræft.
Det sociale medie Twitter er en platform, hvor mange kræftpatienter søger hen for at dele og diskutere deres erfaringer med sygdommen. En spansk forskergruppe har analyseret en uges tweets om brystkræft og konkluderer blandt andet, at forebyggelse er toptema, og at langt de fleste medicinske oplysninger på Twitter er sande.
Immunterapi er en sikker behandling for kræftpatienter i behandling for hiv, tyder en ny undersøgelse på. Resultaterne fra undersøgelsen blev lørdag den 20. oktober præsenteret på ESMO 2018-kongressen.
Mere end et år efter, at der blev givet grønt lys til markedsføring af Zejula (niraparib) i Europa, må danske kvinder med æggestokkræft stadig se langt efter at få tilbudt den effektive PARP-hæmmer.
Et nyt forskningssamarbejde mellem Region Hovedstadens hospitaler og Københavns Universitet skal sikre, at forskningsresultater inden for immunterapi i højere grad når ud til patientbehandlingen.
I 2017 blev der vurderet 355 patientsager om muligheder for eksperimentel behandling ved livstruende sygdom, viser en årsrapport fra Sundhedsstyrelsen.