Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Undertype af lungekræft kan måske snart betegnes som kronisk sygdom

De seneste årtier er der sket markante fremskridt inden for behandlingen af ALK-positiv ikke-småcellet lungekræft, der især rammer yngre personer, som ikke tidligere har røget. Udviklingen er så markant, at det, ifølge lungeonkolog Edyta Maria Urbanska, ikke er utænkeligt, at kræftformen fremadrettet vil blive betegnet som en kronisk sygdom.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Fremtrædende onkologer: Medicinrådets arbejde er spild af tid og ressourcer

Det er irrationelt, at Medicinrådet skal bruge tid og ressourcer på at gennemgå nøjagtig de samme effekt- og sikkerhedsdata fra kliniske studier som det europæiske lægemiddelagentur EMA allerede har evalueret, mener flere danske onkologer. De så helst, at Medicinrådet blev nedlagt og erstattet af et tværeuropæisk forhandlingsorgan.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Danske patienter kan nu få T-celleterapi mod modermærkekræft

De danske sundhedsmyndigheder giver nu adgang til T-celleterapi mod modermærkekræft, selvom behandlingen ikke er godkendt. T-celleterapi har i kliniske forsøgt gjort hidtil uhelbredeligt syge patienter kræftfrie, men forskerne kæmper med at få den akademisk udviklede behandling godkendt i et system, der er bygget op om medicinalindustrien.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

OUH sætter skub i eksperimentel kræftbehandling

På Odense Universitetshospital (OUH) har den onkologiske og den hæmatologiske afdeling intensiveret og udvidet tilbuddet om lægemiddelforsøg til kræftpatienter. Det betyder, at flere danskere med fremskreden kræft kan få eksperimentel behandling tættere på deres bopæl i Region Syddanmark.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Medicinrådets afvisning af Enhertu har skabt rum for et privat marked

Danske kvinder har i den seneste tid antændt en debat, der ligger latent i sundhedsvæsenet. Kvinderne, der har HER 2-positiv metastatisk brystkræft, køber sig til behandling med præparatet Enhertu (trastuzumab deruxtecan, T-DXd) på privathospitalet AROS.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Svært syge modermærkekræftpatienter bliver kræftfrie med T-celleterapi

Danske forskere kan nu dokumentere, at T-celleterapi med tumorinfiltrerende lymfocytter fører til komplet tumorsvind hos hver femte modermærkekræftpatient, som ikke har haft gavn af PD-1-hæmmere. Behandlingen fordobler progressionsfri overlevelse (PFS) sammenlignet med standardbehandlingen Yervoy (ipilimumab).

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Bekymrende fremskrivninger: Langtidsoverlevere vil belaste onkologiske afdelinger

Antallet af danskere, der lever med kræft, vil eksplodere i de kommende år, i takt med at incidensen stiger og dødeligheden falder. Det viser fremskrivninger, som professor Anders Green har udarbejdet til Onkologisk Tidsskrift. Det stigende antal kræftpatienter vil lægge yderligere pres på et i forvejen presset sundhedsvæsen.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Behandlingen af senfølger efter kræft hænger i en tynd tråd i Region Midtjylland

Når året rinder ud, er der ikke flere penge til at drive Aarhus Universitetshospitals Klinik for Senfølger efter Kræft i Bækkenorganerne, og der er ingen planer for, hvordan klinikken skal finansieres fremover. Regionen risikerer at miste sin førerposition inden for håndtering af senfølger efter kræft, advarer klinikkens leder Peter Christensen.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Ukrainske kræftpatienter kan være uvant med åbenhed om kræftsygdom

En anden kulturel baggrund og manglende tradition for åbenhed om alvorlig sygdom gør, at man som dansk kræftlæge skal træde varsomt i mødet med ukrainske patienter, fortæller ledende overlæge Stefan Starup Jeppesen ved Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Asiatiske patienter skaber debat om godkendelse af ny kræftmedicin

I flere store forsøg med kræftmedicin er overlevelsesgevinsten større i Asien end i resten af verden. Overlæge og medlem af Medicinrådets fagudvalg vedrørende leverkræft, Ole Larsen, mener ikke, at man på baggrund af asiatiske data bør anbefale medicin til danske kræftpatienter.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Den personlige onkologi rykker støt ind på klinikkerne

Drømmen om personlig onkologi er en drøm om effektive behandlinger til alle patienter og særligt dem, der står uden muligheder, når standardbehandlingen fejler. Men hvor langt er drømmen egentlig fra virkelighed?