Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Medicinrådet afviser ny og ellers effektiv behandling af sjælden kræftform

Kinasehæmmeren Qinlock (ripretinib) øger den samlede overlevelse med halvandet år, når den gives i fjerde linje til patienter med gastrointestinal stromal tumor (GIST), men prisen er alt for høj og står ikke mål med effekten, skriver Medicinrådet. Afvisningen ærgrer overlæge Ninna Aggerholm-Pedersen, som dog forstår, at prisen skal være den rette.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Ældre med metastatisk prostatakræft mangler gode behandlingsmuligheder

Overlevelsen ved metastatisk prostatakræft er mere end fordoblet i Danmark de seneste år, men udviklingen er båret af yngre patienter. De ældre patienter oplever ikke samme fremgang, men bliver heller ikke behandlet med de samme moderne og effektive behandlinger.

PATIENTAKADEMIET

Lena Rosenkilde kæmpede for behandling til alle brystkræftpatienter – nu er hun død

Konsulent og brystkræftpatient Lena Rosenkilde er død. Hun sov ind natten til mandag 4. november 2024, fremgår det af hendes Linkedin-profil. Lena Rosenkilde blev i 2021 diagnosticeret med HER2-low østrogenreceptor-positiv (ER+) metastatisk brystkræft – en diagnose, der har en median overlevelse på 3,5 år.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Patienter med metastatisk tarmkræft får vigtig ny behandlingsmulighed

Patienter med metastatisk kræft i tyk- eller endetarmen (mCRC), som ikke tåler nuværende standardbehandling og ikke har et godt alternativ, får nu en ny og effektiv behandlingsmulighed med kombinationsbehandlingen Teysuno (tegafur/gimeracil/oteracil).

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Nye data: Immunterapi ser ud til at øge risikoen for knoglebrud

Kræftpatienter behandlet med immunterapi har øget risiko for større osteoporotiske knoglebrud, viser et nyt studie. Professor Inge Marie Svane mener dog, at man skal tage resultatet med et forbehold.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny anbefaling fra Medicinrådet er tæt på ligegyldig

Medicinrådet anbefaler Lynparza (olaparib) i kombination med abirateron til behandling af patienter med BRCA-muteret metastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC), som ikke tidligere har modtaget behandling med en androgen receptor pathway inhibitor (ARPi). Det bliver tæt på umuligt at finde danske patienter til den behandling, mener overlæger.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Onkolog rådgiver bevidst ikke om behandling i det private

Selvom mange kræftpatienter har mulighed for at købe sig til behandling i det private eller i udlandet, er det ikke noget, onkolog Peter Meldgaard aktivt råder sine patienter til at gøre brug af. Han vil ikke være med til at øge uligheden i sundhed, lyder det.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Klinikchef på Riget: Vi fejler big time, når vi ikke bruger vores sundhedsdata bedre

Klinisk forskning kan blive et vigtigt redskab i den nødvendige prioritering af ressourcer, som sundhedsvæsenet står overfor. Desværre mangler der vilje til at skaffe bedre og nemmere adgang til sundhedsdata, som er afgørende for at løfte opgaven, sagde Ulrik Lassen, klinikchef på Rigshospitalet, under sit oplæg på Danske Kræftforskningsdage.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny livmoderkræft-anbefaling vækker begejstring: Det er godt nyt for patienterne

Knap en tredjedel af patienter med tilbagevendende eller avanceret endometriecancer får nu mulighed for en ny og mere effektiv førstelinjebehandling. Medicinrådet har nemlig anbefalet antistoffet Jemperli (dostarlimab) sammen med carboplatin og paclitaxel, når patienten har mismatch repair defekt (dMMR/MSI-H).

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Tarmkræftscreeningen forbedres hvert år – men nogle afdelinger halter fortsat efter

Tarmkræftscreeningen har løftet sig væsentligt de seneste fem år, viser RKKP-årsrapporterne. På landsplan finder knap 60 procent af koloskopier et forstadie til kræft efter en positiv fæces-test. Der er dog stadig centre og afdelinger, som bør forbedre deres præstation, og nu vil RKKP-styregruppen monitorere de enkelte lægers præstationer.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny førstelinje-mulighed mod fremskreden kræft i mavesæk og mavemund

Nu har patienter med fremskreden HER2-negativ kræft i mavesæk og mavemund og PD-L1 CPS ≥ 5 også mulighed for Keytruda (prembrolizumab) og kemoterapi i første linje. Det er godt nyt med et alternativ til patienterne, siger overlæge Morten Mau.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Diagnostisk Center i Svendborg finder dobbelt så mange kræfttilfælde med styrket pakkeforløb

Diagnostisk Center Svendborg har fordoblet antallet af opdagede kræfttilfælde gennem deres diagnostiske pakkeforløb, og resultatet er stabilt over tid, viser nyt studie. En ny database skal forbedre pakkeforløbet yderligere og vil kunne hjælpe andre centre med at få indsigt i pakkeforløbets anvendelse, som lige nu varierer på tværs af regionerne.

PATIENTAKADEMIET

Formand for Brystkræftforeningen: Færre vil dø af brystkræft med risikobaseret screening

I kræftplan V skal man styrke den risikobaserede screening, for så finder man kræften tidligere, og flere kvinder kan blive helbredt for sin kræft, siger Anja Skjoldborg Hansen, der er formand for Brystkræftforeningen. Hun mener også, at aldersgrænsen skal ændres fra 50 år til 40 år for første screening, da unge kvinder oftere får en mere aggressiv brystkræft.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Kræftbehandlinger udskydes på grund af dårlig ernæringstilstand hos patienter

En rundspørge blandt 21 ledende kræftlæger viser, at langt de fleste oplever at måtte udskyde behandlinger på grund af patienternes ernæringstilstand. Selvom der er et voksende fokus på problemet, peger flere eksperter på, at der er behov for øget opmærksomhed på ernæringens betydning.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Patienter med ekstremt sjælden kræftsygdom får endelig adgang til behandling

Medicinrådet har netop anbefalet Ayvakyt (avapritinib) til behandling af patienter med inoperabel eller metastatisk gastrointestinal stromal tumor (GIST) med den sjældne PDGFRA-D842V-mutation. De har indtil nu har haft en meget dårlig prognose og ingen standardbehandlinger.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Overraskende få genvarianter øger risikoen for børnekræft

Der er langt færre genetiske variationer for børnekræft, end der er for kræft hos voksne. Det viser ny forskning, som kaster lys over samspillet mellem arvematerialet og risikoen for, at børn udvikler kræft.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Medicin mod mavesygdomme forbundet med øget risiko for kræft

Flere danske studier viser, at patienter med inflammatoriske mave-tarm-sygdomme har en mange gange øget risiko for blandt andet hudkræft, hvis de får immunmodulerende behandling. Fordelene ved behandlingen overstiger dog stadig ulemperne, mener forskere.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Tarmkræft-overlevere har senfølger op til ti år efter behandling

Mange langtidsoverlevere efter kolorektalkræft oplever vedvarende fysiske og psykiske symptomer op til 10 år efter endt kræftbehandling, viser resultater fra knap 3.600 danskere præsenteret på DSKO’s årsmøde 2024.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Faste kontrolforløb af kræftpatienter på vej ud – og det kan være godt for patienterne

De fleste er enige om, at der skal fundamentale forandringer til for at tackle de mange udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor. Og meget tyder på, at en af de forandringer vil blive, at flere kræftpatienter i kontrolforløb selv skal mestre deres forløb i eget hjem med mulighed for at kontakte læger eller sygeplejersker. Det kan der være store fordele i for patienterne, viser to nye projekter.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Heftig kritik af HPV-vaccineforsker Jesper Mehlsen: Udsætter børn og unge for fare

Den kontroversielle vaccineforsker Jesper Mehlsen har fået påbud samt indskrænket sit faglige virke, fordi han har stillet diagnoser og udskrevet off-label medicin uden tilstrækkelige undersøgelser. Undervejs i sagen har han mistet sin autorisation midlertidigt og er nu under skærpet tilsyn.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Immunterapikombination bedre end kemo mod spciel kolorektalkræft

Kombinationsterapi med Opdivo (nivolumab) og Yervoy (ipilimumab) i første linje giver markant forbedring af progressionsfri overlevelse (PFS) sammenlignet med kemoterapi hos patienter med metastatisk kolorektalcancer (mKRC) med høj mikrosatellit instabilitet (MSI-H) eller defekt i mismatch-reparationssystemet (dMMR).

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Kombination af kræftmedicin forbedrer overlevelsen for brystkræftramte

Tukysa (tucatinib) kombineret med Kadcyla (trastuzumab emtansine, T-DM1) øger progressionsfri overlevelse (PFS) ved tidligere behandlet avanceret HER2-positiv brystkræft sammenlignet med T-DM1 alene. Spørgsmålet er, om effekten er bivirkningerne værd, siger onkolog Peter Michael Vestlev.

PATIENTAKADEMIET

Ny forskning viser risikoen for at få kræft i flere omgange

En stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, hvor stor risiko danske kræftpatienter har for at udvikle en helt ny type kræftsygdom senere i livet. Undersøgelsen er en af de mest omfattende af sin art og har stor betydning for fremtidig forebyggelse.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Kvinder med overvægt har øget risiko for tilbagefald ved HR+ brystkræft

Kvinder med hormonfølsom (HR+) brystkræft og overvægt har en øget risiko for tilbagefald og død end kvinder med lavere BMI, viser ny dansk forskning. Måske en løsning er højere dosis af aromatasehæmmere, siger forskere bag undersøgelsen.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny kombinationsbehandling giver uhørt respons mod sjælden modermærkekræft

Kombinationsbehandling med PKC-hæmmeren darovasertib og MET-hæmmeren Xalkori (crizotinib) giver høje responsrater og skrumper tumorer ved metastatisk malignt uvealt melanom (MUM) – modermærkekræft i øjet – som ellers har få behandlingsmuligheder.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Dansk algoritme finder personer med øget risiko for kræft i bugspytkirtlen

Efter et dødsfald i den nære familie har den unge statistiker Anders Bo Bojesen udviklet en algoritme, som scanner danske sundhedsregistre og finder personer, der med cirka 10 procents sikkerhed udvikler bugspytkirtelkræft inden for et år. Det har stort potentiale, vurderer læger.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Forskere: Kræftplan IV har ikke løst problemet med rodede patientforløb

Det halter gevaldigt med at sikre kræftpatienter sammenhængende og trygge forløb, som ellers var et af målene med kræftplan IV, konkluderer en ny undersøgelse fra VIVE. Det bør i høj grad sikres i en ny kræftplan V, opfordrer forskere bag.