Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Kræftlæge: Vi bliver nødt til snart at indføre lungekræftscreening

Vi bliver nødt til at indføre screening for lungekræft i Danmark. Sådan lyder den utvetydige besked fra overlæge Peter Meldgaard fra Onkologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, efter at opdaterede data fra NELSON-studiet har vist, at brugen af ​CT-screening øger overlevelsen og fanger lungekræft i tidligere stadier.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Komplekse autoimmune sygdomme får nationalt center

Kroniske autoimmune sygdomme begrænser sig sjældent til ét organ. Derfor kan der være behov for flere specialister for at sikre et godt, tværfagligt behandlingsforløb, der er tilpasset den enkelte patient i stedet for den enkelte sygdom.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Hver femte kræftpatient behandles ikke til tiden

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 19 procent af danske kræftpatienter - 973 patienter ud af i alt 5.122 – ikke fik behandling til tiden i andet kvartal af 2018.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Børn af kræftramte klarer sig dårligere

Børn, hvis forældre bliver ramt af kræft, klarer sig dårligere i skolen og senere i deres liv end andre børn. Det viser et kohortestudie fra Københavns Universitet med data fra en million danskere.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

I Odense fryser de kræften væk

Nyrekræft bliver oftest behandlet ved at bortoperere den syge nyre. Men i Odense fryser de et stigende antal nyrekræft-knuder væk. Behandlingen tager en times tid, og patienten kan selv gå hjem efterfølgende.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Stort medicin-potentiale i uudforskede proteiner

Førende danske og internationale proteinforskere har afdækket to større uudforskede områder i det menneskelige genom. Undersøgelsen er den første, der giver et solidt, fyldestgørende og brugbart billede af samtlige de proteiner, der kan anvendes til at udvikle nye lægemidler.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Sundhedspolitikeres møde med tobaksfirma møder hård kritik

Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen, kritiserer i kraftige vendinger, at Folketingets sundhedsudvalg i eftermiddag skal mødes med tobaksfirmaet Philip Morris. ’Torskedumt’ og ’over gevind’ siger politikere om hans kritik.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Lægemiddel til sjælden sygdom går udenom Medicinrådet

Immunterapien avelumab er ikke gået den vanlige vej igennem Medicinrådet – men er blevet sendt direkte ud på kræftafdelingerne. Avelumab er ikke kategoriseret som ’standard-behandling’ – og derfor har Merck og Pfizer, som står bag produktet, tilbudt det direkte til de ganske få læger, der arbejder med Merkelcelle karcinom - altså udenom Medicinrådet. Lægerne skal så ansøge regionen om tilladelse til at bruge medicinen de ganske få gange, de møder en patient, som lider af sygdommen og kan have gavn af produktet.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Hjemmeprøver øger deltagelse i screening for livmoderhalskræft

Får kvinder i alderen 30-64 år mulighed for at tage en hjemmeprøve til undersøgelse for HPV, vil mange flere deltage i screening for livmoderhalskræft – især hvis prøvesættet sendes direkte hjem til kvinderne. Effekten er især stor hos de kvinder, som ellers sjældent deltager i screeningsprogrammet, herunder socialt udsatte kvinder.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Fremtidens lungekræftdiagnostik ligger i blodet

En kombination af teknologier, som kan spore kræft i blodet – såkaldt liquid biopsies – og CT-scanning. Sådan ser formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG) Torben Riis Rasmussen fremtidens lungekræftdiagnostik.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Største nyt i 30 år for småcellet lungekræft - men kun lille gevinst

Tilsætning af Tecentriq til standardbehandling forlænger den samlede overlevelse og den progressionsfri overlevelse hos patienter med såkaldt ’extensive’ småcellet lungekræft (ES-SCLC). Men overlevelsesgevinsten er mindre end håbet, mener danske kræftlæger.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Region Midtjylland vil hente 10 mio. kr. på at stoppe brug af udokumenteret kræftmedicin

Kræftafdelinger i Region Midtjylland skal gå deres behandlinger efter i sømmene og spare regionen ti millioner kroner ved at indstille brugen af medicin, hvis effekt ikke er tilstrækkelig dokumenteret, lyder det i Region Midtjyllands budget for 2019. Om besparelsen bliver så stor, vil formand for regionens lægemiddelkomite Jørgen Schøler Kristensen ikke vurdere.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Mange kræftpatienter mangler hjælp til sexlivsproblemer

Godt en fjerdedel af alle kræftpatienter oplever, at de under eller efter kræftbehandlingen får behov for hjælp til at håndtere problemer med sex- og samliv. 79 procent af dem oplever, at de ikke får den nødvendige hjælp.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Jesper Fisker bliver ny adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Departementschef i Undervisningsministeriet, Jesper Fisker, sætter sig i direktørstolen hos Kræftens Bekæmpelse den 1. juni. Han afløser Leif Vestergaard Pedersen, der har valgt at trække sig fra posten og prioritere andre ting.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Screening i 60 års alderen sænker risikoen for livmoderhalskræft

Screening i 60 års alderen reducerer risikoen for livmoderhalskræft hos kvinder, som tidligere har haft unormale celleprøver. Selv de, der ikke får lavet celleprøver i 50'erne, har en lavere risiko for livmoderhalskræft, hvis de screenes senere hen.