En vis andel af børn, som udvikler maligne myeloide sygdomme, har medfødte genetiske prædispositioner. Ny og mere detaljeret viden om forandringerne i det konstitutionelle genom kan være med til at forbedre behandlingen og prognosen for de syge børn.
Bispecifikke antistoffer er en ny generation af immunterapi, der fortsætter med at demonstrere hidtil usete responsrater i indolent og aggressiv lymfekræft, og overlæge Martin Hutchings fra Rigshospitalet tøver ikke med at kalde behandlingsprincippet for et paradigmeskifte.
Hæmatologiske patienter er særligt sårbare over for covid-19-smitte. Det viser et dansk studie, der som et af de første i verden har undersøgt, hvordan covid-19-infektion påvirker patienter med maligne og non-maligne hæmatologiske sygdomme.
Medicinrådets valg om ikke at anbefale Darzalex (daratumumab) i kombination med bortezomib, melphalan og prednisolon (Dar MPV) kommer bag på og ærgrer professor Niels Abildgaard. Behandlingen kunne have været en gamechanger i behandlingen af knoglemarvskræft, mener han.
I teorien har de hæmatologiske centre på Rigshospitalet og i Aarhus mulighed for at give CAR-T-celleterapi i tredje linje til patienter med diffust storcellet B-cellelymfom, men i praksis er sagen en anden.
En sammenlægning af de hæmatologiske afdelinger ved Rigshospitalet og Herlev Hospital skal overvejes grundigt. Uroen efter en sammenlægning risikerer at skabe endnu mere trafik af myelomatosepatienter fra hovedstaden til hospitalerne i Regions Syd, advarer Dansk Myelomatose Forening.
På rekordtid har danske læger startet et landsdækkende forskningsprojekt blandt patienter med blodsygdomme, primært kræft, som får infektion med coronavirus.
Lægemiddelvirksomheden Novartis har tilbagetrukket et patent for præparatet Kymriah (tisagenlecleucel), som handler om selve metoden bag CAR T-cellebehandling.
Efter at have fået forbud mod at behandle en undergruppe af myelomatosepatienter off-label med venetoclax (Venclyxto) sætter professor Torben Plesner fra Vejle Sygehus nu en protokol op, der skal føre til, at behandlingen kan bruges til patientgruppen.
LyLe (Patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS) er udelukket fra arbejde i Medicinrådets fagudvalg, fordi foreningen ikke har en samarbejdsaftale med Kræftens Bekæmpelse. Det finder LyLe’s formand Rita O. Christensen dybt urimeligt.
Hver femte patient med knoglemarvskræft (myelomatose) venter mere end et år på diagnosen og det understreger, at der er behov for en bedre indsats for at sikre tidlig diagnosticering af alvorlig sygdom, mener professor Niels Abildgaard fra Odense Universitetshospital.
Markante rabatter på prisen fik onsdag Medicinrådet til at godkende Revlimid (lenalidomid) som vedligeholdelsesbehandling efter højdosiskemoterapi til patienter med knoglemarvskræft.
Patienter med knoglemarvskræft (myelomatose), der har gennemgået højdosis kemoterapi med stamcellestøtte, vil stadig ikke blive tilbudt vedligeholdelsesbehandling, efter at Medicinrådet onsdag fastholdt sin stærkt kritiserede afvisning af Revlimid trods nye data, som understøtter effekten.
Nye og mere strikse retningslinjer for behandling af patienter på Klinik for Blodsygdomme på Rigshospitalet har udviklet sig til en debat mellem afdelingen på denne ene side og Dansk Myelomatose Forening på den anden side.
Medicinrådets afvisning af CAR T-cellebehandling til patienter med diffust storcellet B-celle-lymfom (DLCBL) vil betyde, at nogle patienter kommer til at dø, mener formand for Dansk Lymfomgruppe (DLG) Judit Meszaros Jørgensen, som er overlæge på Hæmatologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
For anden gang mødtes det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, tirsdag den 26. marts for at diskutere de mulige risici ved brystimplantater. Det sker efter at agenturet i efteråret 2018 rapporterede, at 457 tilfælde af en sjælden form for lymfekræft er blevet opdaget hos kvinder med brystimplantater.
Det ser ud til, at flere og flere mennesker får myelomatose i de nordiske lande. I Danmark er der siden 2005, hvor man begyndte at lave årsrapporter på området, over en 10-årig periode blevet diagnosticeret cirka 50 flere patienter om året.
Overlevelsen for patienter med lymfekræft i Danmark er gennem de seneste 15 år blevet forbedret, så man nu er oppe på, at 70 procent af patienterne er i live fem år efter, at de har fået diagnosen. Det viser de seneste tal fra årsrapporten for malignt lymfom og kronisk lymfatisk leukæmi 2017.
Glyphosat, der indgår i ukrudtsmidler som Roundup, øger risikoen for at få non-Hodgkin lymfom med op til 41 procent. Det konkluderer forskere i et metastudie fra University of Washington, der skriver sig ind i en række undersøgelser med modsatrettede resultater.
Et samråd indkaldt af Dansk Myelomatose Forening har medført, at Sundheds- og Ældreudvalget har stillet spørgsmål til sundhedsministeren vedrørende en styrket indsats for tidlig opsporing af myelomatose. Det fortæller udvalgets formand Liselott Blixt (DF).
Behandlingen af myelomatose er på vej væk fra intensive kemoregimer. I dag er det den næste generation af immunterapier, der trækker de største overskrifter også på ASH. Bispecifikke antistoffer, CAR-T-celleterapi og antistof-toxinkonjugater er nøgleordene nu.
Genterapi kommer efter alt at dømme til at udgøre en hjørnesten i fremtidens behandling af hæmofili. En række firmaer arbejder på at få den endelige dataindsamling i hus. Især genterapier til hæmofili B er langt i udviklingen.
Som den første hospitalsafdeling i landet har Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital stillet anonymiserede genomiske data til rådighed for et stort internationalt forskningsnetværk. Datadelingen skal bidrage til at udvikle og optimere den personlige medicinske kræftbehandling.
En ny behandling til myelomatosepatienter, hvor behandlingsmulighederne ellers er udtømt, får positiv vurdering af EMA. Behandlingsprincippet kan blive et gennembrud i behandlingen af myelomatose, siger professor ved OUH Niels Abildgaard.
Når en patient er kritisk syg, er det sundhedspersonalets opgave at hjælpe patienten og de pårørende med at være så forberedte, som muligt. Med akut syge Covid-19-patienter kan man stå med en patient, hvor samtalen om behandling og pleje i den sidste tid skal tages hurtigere end vanligt.
16 af de i alt 66 markedsføringstilladelser, der blev givet i 2019, var til lægemidler mod hæmatologiske sygdomme, viser en opgørelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Det gør hæmatologien til det område, hvor der blev givet flest markedsføringstilladelser i 2019.
Et dansk studie vil undersøge, om en PD-L1-rettet vaccine kan bremse udviklingen af myelomatose. Projektet bevæger sig langsomt på grund af rekrutteringsvanskeligheder, men lederen af studiet, læge Nicolai Grønne Jørgensen, ser store perspektiver, hvis vaccinen viser sig at virke.
Hidtil er fysisk træning blevet betragtet som for farligt for mennesker med seglcelleanæmi (SCD), men en ny undersøgelse viser, at træning ved lav til moderat intensitet ikke kun er sikkert, men også gavnligt for SCD-patienter.
Kræftrelateret kognitiv svækkelse (CRCI) er ikke begrænset til kemoterapi. Det konkluderer en gennemgang af litteratur på området, som er offentliggjort i årene 2012-2019.
To myelomatoseeksperter har fået afslag på deres ansøgning om at få lov til at bruge lægemidlet venetoclax (Venclyxto) til off-label behandling af en bestemt undergruppe af patienter med myelomatose.
Hvis patienter med lymfekræft får tilstrækkeligt med informationer, kan de bedre vurdere oplysninger om deres helbred og behandlingsvalg – og synes desuden, at de har mere ret til at diskutere bekymringer med lægen.
Pædiatrisk non-Hodgkin-lymfom (NHL) bør føjes til listen over kræftformer, der er forbundet med BRCA2-mutationer. Og det bør overvejes, om mennesker, der har haft NHL i barndommen, skal have genetisk rådgivning. Sådan lyder konklusionen fra et nyligt publiceret studie.
Smerter forbundet med blødning, ledsmerter, behandlingsrelaterede smerter og udfordringer og begrænsninger i både den fysiske og sociale udfoldelse har ofte indflydelse på den overordnede livskvalitet hos børn med hæmofili-A – uagtet om det er med eller uden inhibitor.
Europa-Kommissionen har lanceret en ny online platform for videndeling om sjældne sygdomme. Formålet er at gøre registerdata tilgængelige på EU-plan samt at standardisere dataindsamling og -udveksling inden for sjældne sygdomme.
Formanden for Dansk Myelomatose Forening Søren Dybdahl glæder sig over, at sagen om Revlimid (lenalidomid) som vedligeholdelsesbehandling skal vurderes igen.
Andelen af lymfompatienter, som deltager i kliniske protokoller, har ligget under fem procent de seneste år. Det er et godt stykke under det nationale og internationale mål på 15-20 procent.
De sidste 75 år er antallet af danskere, der får lymfekræft, steget med cirka tre procent hvert eneste år. Tendensen er den samme i hele den vestlige verden, og man ved meget lidt om, hvad der er årsagen til, at flere og flere får lymfekræft.
Dansk Myelomatose Forening er lamslået over Medicinrådets afvisning af at godkende Revlimid som vedligeholdelsesbehandling til yngre patienter med myelomatose. "Vi mindes ikke, at rådet før er kommet med en så klokkeklar økonomisk begrundet afvisning af en behandling. Men nu er der for første gang i Danmark sat en pris på patienternes liv, når Medicinrådetikke vil godkende medicin, som kan forlænge livet i to år for en gruppe kræftpatienter, kun fordi lægemidlet er for dyrt,” siger foreningens formand Søren Dybdahl.
Et nyt projekt skal etablere et nationalt samarbejde, som skal videreudvikle personlig medicin til patienter med hæmatologisk kræft. Projektet har modtaget støtte fra Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) til at udvikle fælles kliniske protokoller, hvor personlig medicin afprøves til patienter med tilbagefald af hæmatologisk kræft.