Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Patienter med IBD har forhøjet risiko for at udvikle lymfekræft

Patienter med inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) har øget risiko for at få lymfekræft, og risikoen har været stigende i udvalgte patientgrupper de senere år. Ny forskning peger på, at risikoen både kan være relateret til sygdommen og til den medicinske behandling af IBD.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Myelomatoseforening retter skarp kritik af Medicinrådet

Det er en skæv måde at stille tingene op, og sammenligningen har ikke hold i virkeligheden. Sådan lyder Dansk Myelomatose Forenings dom over Medicinrådets afvisning af Darzalex (daratumumab) i kombination med Revlimid (lenalidomid) og dexamethason (DaraLenDex).

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Professor: Medicinrådets afgørelse er chokerende

På det seneste rådsmøde afslog Medicinrådet at anbefale Darzalex (daratumumab) i kombination med Revlimid (lenalidomid) og dexamethason (DaraLenDex) som første behandlingsvalg til den store patientgruppe med nydiagnosticeret myelomatose, der ikke er egnede til højdosis kemoterapi med stamcellestøtte.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Stort fremskridt i behandling af sjælden blodsygdom

Den orale monoterapi Iptacopan viser i et nyt studie lovende takter som ny behandling af den sjældne hæmatologiske sygdom paroksystisk nokturn hæmoglobinuri (PNH) sammenlignet med standardbehandlingen i dag.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Dansk forskning skal rykke behandlingen af børn med AML et skridt længere frem

De seneste år er der sket store fremskridt inden for behandling af børn med akut myeloid leukæmi (AML), men der er stadig rum til forbedring – især for de børn, der får tilbagefald efter den primære behandling. Tre danske studier udforsker nye strategier, der kan hæve overlevelsesraten yderligere.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Patienter uenige i Medicinrådets afgørelse om ny myelomatosebehandling

Dansk Myelomatose Forening er uenig i Medicinrådets beslutning om at afvise ibrugtagning af CD38-antistoffet Sarclisa (isatuximab) i kombination med Kyprolis (carfilzomib) og dexamethason (IsaCarDex) til behandling af patienter med myelomatose, som tidligere har modtaget mindst én behandling.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Leif Vestergaard: Medicinrådets syvende princip bliver ikke overholdt

Medicinrådets syvende princip bliver ikke omsat til praksis inden for behandlingen af aggressiv lymfekræft. En række behandlinger med behandlingsformen CAR-T er blevet afvist i de regionale lægemiddelskomiteer, selvom et enigt panel af landsdækkende lymfomlæger har indstillet patienterne til den avancerede behandling.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Mere effektiv version af daratumumab tyder lovende i tidlige forsøg

Sidste år begyndte et nyt in human-forsøg med en ny modificeret udgave af blockbuster-præparatet Darzalex (daratumumab) på Vejle Sygehus. De foreløbige resultater viser, at midlet er veltolereret ved dosisopskalering til behandling af recidiv myelomatose, og det giver grund til optimisme.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Hæmatolog: CAR-T cellebehandling står i stampe i Danmark

Det går langsomt med implementeringen af CAR-T- cellebehandling til lymfekræft og lignende sygdomme i Danmark. Udlandet rykker, i Danmark står vi i stampe, selvom flere hæmatologiske klinikker er klar til at sætte den banebrydende behandling i gang.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Patienter tilfredse med Sundhedsstyrelsens opdaterede pakkeforløb for myelomatose

Sundhedsstyrelsen har opdateret pakkeforløbet for myelomatose med enkelte ændringer, der adskiller sig fra det tidligere pakkeforløb fra 2016. Der er nemlig nu et større fokus på rehabilitering, palliation og senfølger, så pakkeforløbet nu har fokus på hele patientforløbet både før, under og efter behandling.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Hver genterapi stiller nye krav til hospitalerne

Ledende overlæge på Rigshospitalets hæmatologiske afdeling Lars Kjeldsen advarer om, at hospitalerne mangler klassificerede laboratorier til at kunne håndtere genterapiprodukter.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Patienter med stabil knoglemarvskræft lever med mange smerter

Det er ikke kun i den aktive fase, at patienter med myelomatose døjer med mange smerter. Knap to ud af tre patienter i den stabile fase har moderate eller svære smerter, mens 80 procent oplever, at deres smerter vanskeliggør de daglige gøremål, viser et nyt dansk studie.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny generation af immunterapi viser imponerende resultater mod lymfekræft

Bispecifikke antistoffer er en ny generation af immunterapi, der fortsætter med at demonstrere hidtil usete responsrater i indolent og aggressiv lymfekræft, og overlæge Martin Hutchings fra Rigshospitalet tøver ikke med at kalde behandlingsprincippet for et paradigmeskifte.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny generation af immunterapier sætter dagsordenen for knoglemarvskræft

Behandlingen af myelomatose er på vej væk fra intensive kemoregimer. I dag er det den næste generation af immunterapier, der trækker de største overskrifter også på ASH. Bispecifikke antistoffer, CAR-T-celleterapi og antistof-toxinkonjugater er nøgleordene nu.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Hæmatologiske patienter med covid-19 har alvorlige kliniske forløb

Hæmatologiske patienter er særligt sårbare over for covid-19-smitte. Det viser et dansk studie, der som et af de første i verden har undersøgt, hvordan covid-19-infektion påvirker patienter med maligne og non-maligne hæmatologiske sygdomme.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Flere genterapier mod hæmofili er lige om hjørnet

Genterapi kommer efter alt at dømme til at udgøre en hjørnesten i fremtidens behandling af hæmofili. En række firmaer arbejder på at få den endelige dataindsamling i hus. Især genterapier til hæmofili B er langt i udviklingen.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Professor ærgrer sig over afvisning af medicin mod knoglemarvskræft

Medicinrådets valg om ikke at anbefale Darzalex (daratumumab) i kombination med bortezomib, melphalan og prednisolon (Dar MPV) kommer bag på og ærgrer professor Niels Abildgaard. Behandlingen kunne have været en gamechanger i behandlingen af knoglemarvskræft, mener han.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Gen-data fra 150 nordjyske hæmatologiske patienter går verden rundt

Som den første hospitalsafdeling i landet har Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital stillet anonymiserede genomiske data til rådighed for et stort internationalt forskningsnetværk. Datadelingen skal bidrage til at udvikle og optimere den personlige medicinske kræftbehandling.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Hastværk om sammenlægning vækker undren i patientforening

En sammenlægning af de hæmatologiske afdelinger ved Rigshospitalet og Herlev Hospital skal overvejes grundigt. Uroen efter en sammenlægning risikerer at skabe endnu mere trafik af myelomatosepatienter fra hovedstaden til hospitalerne i Regions Syd, advarer Dansk Myelomatose Forening.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny guide hjælper samtaler om døden på vej i en tid med Covid-19

Når en patient er kritisk syg, er det sundhedspersonalets opgave at hjælpe patienten og de pårørende med at være så forberedte, som muligt. Med akut syge Covid-19-patienter kan man stå med en patient, hvor samtalen om behandling og pleje i den sidste tid skal tages hurtigere end vanligt.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Blodsygdomme modtog flest EU-godkendelser i 2019

16 af de i alt 66 markedsføringstilladelser, der blev givet i 2019, var til lægemidler mod hæmatologiske sygdomme, viser en opgørelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Det gør hæmatologien til det område, hvor der blev givet flest markedsføringstilladelser i 2019.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Dansk projekt afprøver vaccine mod ulmende knoglemarvskræft

Et dansk studie vil undersøge, om en PD-L1-rettet vaccine kan bremse udviklingen af myelomatose. Projektet bevæger sig langsomt på grund af rekrutteringsvanskeligheder, men lederen af studiet, læge Nicolai Grønne Jørgensen, ser store perspektiver, hvis vaccinen viser sig at virke.