
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienter med inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) har øget risiko for at få lymfekræft, og risikoen har været stigende i udvalgte patientgrupper de senere år. Ny forskning peger på, at risikoen både kan være relateret til sygdommen og til den medicinske behandling af IBD.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Det er en skæv måde at stille tingene op, og sammenligningen har ikke hold i virkeligheden. Sådan lyder Dansk Myelomatose Forenings dom over Medicinrådets afvisning af Darzalex (daratumumab) i kombination med Revlimid (lenalidomid) og dexamethason (DaraLenDex).

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Sekventielle vurderinger af målbar restsygdom (MRD) giver en bedre prognostisk værdi end en enkelt MRD-vurdering ved vedligeholdelsesterapien Nilaro (ixazomib) blandt patienter med myelomatose og kan dermed give et fingerpeg om behandlingens varighed.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
På det seneste rådsmøde afslog Medicinrådet at anbefale Darzalex (daratumumab) i kombination med Revlimid (lenalidomid) og dexamethason (DaraLenDex) som første behandlingsvalg til den store patientgruppe med nydiagnosticeret myelomatose, der ikke er egnede til højdosis kemoterapi med stamcellestøtte.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Den orale monoterapi Iptacopan viser i et nyt studie lovende takter som ny behandling af den sjældne hæmatologiske sygdom paroksystisk nokturn hæmoglobinuri (PNH) sammenlignet med standardbehandlingen i dag.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
De seneste år er der sket store fremskridt inden for behandling af børn med akut myeloid leukæmi (AML), men der er stadig rum til forbedring – især for de børn, der får tilbagefald efter den primære behandling. Tre danske studier udforsker nye strategier, der kan hæve overlevelsesraten yderligere.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Glofitamab fører til komplet respons hos mere end hver tredje patient med relaps eller refraktær diffust storcellet B-celle lymfom (DLBCL), og hos en stor andel af de svært syge patienter er responset varigt.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Lars Kjeldsen er stoppet som ledende overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Blodsygdomme efter 14 år i ledelsen. Han vil dog fortsat være tilknyttet afdelingen som overlæge.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Dansk Myelomatose Forening er uenig i Medicinrådets beslutning om at afvise ibrugtagning af CD38-antistoffet Sarclisa (isatuximab) i kombination med Kyprolis (carfilzomib) og dexamethason (IsaCarDex) til behandling af patienter med myelomatose, som tidligere har modtaget mindst én behandling.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Medicinrådets syvende princip bliver ikke omsat til praksis inden for behandlingen af aggressiv lymfekræft. En række behandlinger med behandlingsformen CAR-T er blevet afvist i de regionale lægemiddelskomiteer, selvom et enigt panel af landsdækkende lymfomlæger har indstillet patienterne til den avancerede behandling.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Sidste år begyndte et nyt in human-forsøg med en ny modificeret udgave af blockbuster-præparatet Darzalex (daratumumab) på Vejle Sygehus. De foreløbige resultater viser, at midlet er veltolereret ved dosisopskalering til behandling af recidiv myelomatose, og det giver grund til optimisme.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Det går langsomt med implementeringen af CAR-T- cellebehandling til lymfekræft og lignende sygdomme i Danmark. Udlandet rykker, i Danmark står vi i stampe, selvom flere hæmatologiske klinikker er klar til at sætte den banebrydende behandling i gang.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Sundhedsstyrelsen har opdateret pakkeforløbet for myelomatose med enkelte ændringer, der adskiller sig fra det tidligere pakkeforløb fra 2016. Der er nemlig nu et større fokus på rehabilitering, palliation og senfølger, så pakkeforløbet nu har fokus på hele patientforløbet både før, under og efter behandling.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Efter to hæmatologiske patientforeninger har kritiseret fusionen af Herlev-Gentofte og Rigshospitalets afdelinger for blodsygdomme beklager ledende overlæge på den nye afdeling forløbet og udfordringer, der er opstået undervejs.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Lægemidlet fitusiran og andre non-faktor profylaktika lægger an til at få en vigtig rolle i den forebyggende behandling af hæmofilipatienter.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienter med hæmatologiske sygdomme med covid-19 gennembrudsinfektioner har høj risiko for alvorlig kritisk sygdom, selvom de er vaccineret.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Cirka 16 procent af alle danske kræftdiagnoser stilles først efter en akut indlæggelse, og over halvdelen af disse patienter er døde et år efter diagnosetidspunktet.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Medicinrådet har flere gange afvist lægemidler til behandling af refraktært B-cellelymfom og det bekymrer formand for Dansk Lymfomgruppe og overlæge på Hæmatologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Judit Meszaros Jørgensen.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Rigshospitalet ligger helt i top i overlevelsen efter allogene knoglemarvstransplantationer sammenlignet med 416 andre europæiske transplantationscentre.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Mange patienter med akut myeloid leukæmi (AML) har i et dansk setup vist sig at kunne få kemo via pumpe i eget hjem med rygdækning fra antibiotika og sygeplejersker. Det øger patientens livskvalitet og mindsker presset på hospitalerne.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Ifølge Dansk Myelomatose Databases seneste årsrapport medfører nye effektive behandlinger, at langt flere overlever i lang tid. Ifølge professor Torben Plesner er den reelle effekt endda væsentlig større, end tallene viser.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Sund kost og motion kan øge effektiviteten af kemoterapi ved den mest almindelige kræftform hos børn, B-celle akut lymfatisk leukæmi (B-ALL). Det viser en amerikansk pilotundersøgelse.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Ledende overlæge på Rigshospitalets hæmatologiske afdeling Lars Kjeldsen advarer om, at hospitalerne mangler klassificerede laboratorier til at kunne håndtere genterapiprodukter.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Det er ikke kun i den aktive fase, at patienter med myelomatose døjer med mange smerter. Knap to ud af tre patienter i den stabile fase har moderate eller svære smerter, mens 80 procent oplever, at deres smerter vanskeliggør de daglige gøremål, viser et nyt dansk studie.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Rigshospitalet har åbnet en ny forsøgsprotokol, hvor danske patienter med relaps af lenalidomid-refraktær myelomatose for første gang nogensinde kan få mulighed for at blive behandlet med CAR-T-celleterapi. Den første patient er blevet inkluderet.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Mange patienter med myelomatose er plaget af rygsmerter grundet sygdommens angreb på knoglevævet. Et nyt nationalt, tværfagligt projekt skal afklare, om det kan lindre patienternes rygsmerter at få sprøjtet knoglecement ind i de ødelagte hvirvler.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
En vis andel af børn, som udvikler maligne myeloide sygdomme, har medfødte genetiske prædispositioner. Ny og mere detaljeret viden om forandringerne i det konstitutionelle genom kan være med til at forbedre behandlingen og prognosen for de syge børn.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Bispecifikke antistoffer er en ny generation af immunterapi, der fortsætter med at demonstrere hidtil usete responsrater i indolent og aggressiv lymfekræft, og overlæge Martin Hutchings fra Rigshospitalet tøver ikke med at kalde behandlingsprincippet for et paradigmeskifte.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Behandlingen af myelomatose er på vej væk fra intensive kemoregimer. I dag er det den næste generation af immunterapier, der trækker de største overskrifter også på ASH. Bispecifikke antistoffer, CAR-T-celleterapi og antistof-toxinkonjugater er nøgleordene nu.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Hæmatologiske patienter er særligt sårbare over for covid-19-smitte. Det viser et dansk studie, der som et af de første i verden har undersøgt, hvordan covid-19-infektion påvirker patienter med maligne og non-maligne hæmatologiske sygdomme.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Genterapi kommer efter alt at dømme til at udgøre en hjørnesten i fremtidens behandling af hæmofili. En række firmaer arbejder på at få den endelige dataindsamling i hus. Især genterapier til hæmofili B er langt i udviklingen.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Medicinrådets valg om ikke at anbefale Darzalex (daratumumab) i kombination med bortezomib, melphalan og prednisolon (Dar MPV) kommer bag på og ærgrer professor Niels Abildgaard. Behandlingen kunne have været en gamechanger i behandlingen af knoglemarvskræft, mener han.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Som den første hospitalsafdeling i landet har Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital stillet anonymiserede genomiske data til rådighed for et stort internationalt forskningsnetværk. Datadelingen skal bidrage til at udvikle og optimere den personlige medicinske kræftbehandling.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
I teorien har de hæmatologiske centre på Rigshospitalet og i Aarhus mulighed for at give CAR-T-celleterapi i tredje linje til patienter med diffust storcellet B-cellelymfom, men i praksis er sagen en anden.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
En ny behandling til myelomatosepatienter, hvor behandlingsmulighederne ellers er udtømt, får positiv vurdering af EMA. Behandlingsprincippet kan blive et gennembrud i behandlingen af myelomatose, siger professor ved OUH Niels Abildgaard.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
En sammenlægning af de hæmatologiske afdelinger ved Rigshospitalet og Herlev Hospital skal overvejes grundigt. Uroen efter en sammenlægning risikerer at skabe endnu mere trafik af myelomatosepatienter fra hovedstaden til hospitalerne i Regions Syd, advarer Dansk Myelomatose Forening.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Når en patient er kritisk syg, er det sundhedspersonalets opgave at hjælpe patienten og de pårørende med at være så forberedte, som muligt. Med akut syge Covid-19-patienter kan man stå med en patient, hvor samtalen om behandling og pleje i den sidste tid skal tages hurtigere end vanligt.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
På rekordtid har danske læger startet et landsdækkende forskningsprojekt blandt patienter med blodsygdomme, primært kræft, som får infektion med coronavirus.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
16 af de i alt 66 markedsføringstilladelser, der blev givet i 2019, var til lægemidler mod hæmatologiske sygdomme, viser en opgørelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Det gør hæmatologien til det område, hvor der blev givet flest markedsføringstilladelser i 2019.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Lægemiddelvirksomheden Novartis har tilbagetrukket et patent for præparatet Kymriah (tisagenlecleucel), som handler om selve metoden bag CAR T-cellebehandling.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Et dansk studie vil undersøge, om en PD-L1-rettet vaccine kan bremse udviklingen af myelomatose. Projektet bevæger sig langsomt på grund af rekrutteringsvanskeligheder, men lederen af studiet, læge Nicolai Grønne Jørgensen, ser store perspektiver, hvis vaccinen viser sig at virke.