Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Anbefaling fra Medicinråd skal gå om: Medicinen virker ikke
Medicinrådsmødet onsdag blev historisk. Her vedtog rådet nemlig for første gang nogensinde at revurdere en anbefaling på baggrund af dansk real world evidens. Beslutningen betyder, at rådet nu igen skal forholde sig til, om lenalidomid bør være standardbehandling til patienter med myelomatose, som har fået højdosis kemoterapi med stamcellestøtte.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Flere og flere kræftpatienter henvender sig til patientforeninger for at få råd om privatbehandling
Antallet af patienter eller pårørende, der henvender sig til patientforeninger for at få råd om kræftbehandling i det private eller i udlandet, er steget det seneste, ifølge to patientforeninger på området.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Ny førstelinjebehandling kan være på vej til patienter med leukæmi
I mange år har førstelinjebehandlingen af kronisk myeloid leukæmi (CML) været mejslet solidt i sten, men nu kan der være forandring på vej. De første data fra fase III-studiet ASC4FIRST viser nemlig, at den nye førstelinje-kandidat Scemblix (asciminib) overgår samtlige etablerede frontlinjebehandlinger.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Medicinrådsformand om nye lenalidomid-data: Vi kommer til at diskutere en revurdering snarest
Nye danske data viser, at myelomatosepatienter tilsyneladende ikke har gavn af vedligeholdelsesbehandling med lenalidomid efter højdosis kemoterapi og autolog stamcelletransplantation. Det er meget overraskende data, som vi kommer til at diskutere på et kommende rådsmøde med henblik på at vurdere, om vi skal sætte gang i en revurdering af anbefalingen, siger Medicinrådets formand.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Flere blodprøver kan måske afsløre hæmatologisk sygdom op til fem år før diagnose
Forandringer i blodprøveaktiviteten gør det tilsyneladende muligt at spore visse hæmatologiske sygdomme mere end fem år før, at patienterne får stillet diagnosen, viser nyt dansk studie. Det åbner et potentielt vindue for tidligere diagnostik, og kan måske på sigt anvendes som led i bedre prognosticering af en række sygdomme.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Prisforhandlinger kan vende op og ned på anbefalinger i ny CLL-vejledning
Patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) må endnu ikke behandles efter den behandlingsvejledning, som Medicinrådet udgav i forbindelse med seneste rådsmøde. Det må de først, når prisforhandlingerne er gennemført, og Medicinrådet kan ikke garantere, at de ikke kommer til at annullere de stående anbefalinger. Det er dybt frustrerende, at vi fortsat er hensat til at give patienterne en underlødig behandling i første linje, lyder det fra ledende overlæge.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Nyt projekt skal kortlægge MM-patienters udfordringer under og efter behandling
De senere år har patienter med myelomatose fået adgang til en lang række effektive behandlinger, og femårsoverlevelsen er steget markant. Der mangler imidlertid viden om, hvilke komplikationer og senfølger patienterne lever med.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Sundhedsjurist og sundhedsøkonom: Der er behov for præcisering af det 7. princip
Det er uklart, hvornår læger kan anvende det 7. princip, og hvornår de skal følge myndighedernes anbefalinger, siger professorerne Mette Hartlev og Kjeld Møller Pedersen.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Overgang til nyt system efterlader store data-huller i hæmatologiske årsrapporter
Overgangen til et nyt indberetningssystem har betydet, at der i store dele af 2022 var lukket ned for indtastninger til de hæmatologiske databaser. Dækningsgraderne i de nyeste årsrapporter er derfor langt fra på niveau med tidligere år, og der har hobet sig en pukkel af indberetninger op.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Efter fem år: Virkelige CAR-T-patienter klarer sig lige så godt som studiepatienterne
Real world-patienter med storcellet B-cellelymfom (LBCL) klarer sig lige så godt efter at have fået behandling med CAR-T-celleterapien Yescarta (axicabtagene ciloleucel, axi-cel) som patienterne i de studier, der har ført til registrering af axi-cel. Det er tegn på, at inklusionskriterierne i studierne måske har været for restriktive, siger Tarec Christoffer El-Galaly.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Antibiotikaresistens kan få alvorlige konsekvenser for hæmatologiske patienter i fremtiden
Resistensudfordringer er en hyppig problemstilling på de hæmatologiske afdelinger, og problemet lader ikke til at blive mindre. Tværtimod er flere multiresistente bakteriestammer på fremmarch, og udviklingen kan ultimativt få den konsekvens, at læger i fremtiden er nødt til at vælge ellers effektive kræftbehandlinger fra grundet infektionsrisici.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Medicinrådet afviser genterapi til hæmofili B: Langtidseffekten er for usikker
Medicinrådet anbefaler ikke genterapien Hemgenix (etranacogene dezaparvovec) til patienter med hæmofili B (medfødt faktor IX-mangel) i svær og moderat-svær grad, da prisen er meget høj og langtidseffekten er usikker.
Skrevet den .
MEDICINSK TIDSSKRIFT
Overlæge: Praksislæger er ikke altid opmærksomme på, at screening for arvelig blodsygdom findes
Det bliver stadig sværere at forudse, hvilke personer, der er i særlig risiko for at være anlægsbærere af en arvelig hæmoglobinsygdom. På sigt kan det derfor give mening at brede screeningsprogrammet ud – men praktiserende læger er ikke altid opmærksomme på, at screeningsprogrammet findes, mener Andreas Glenthøj.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Stamcelletransplantation fordobler risiko for ny kræft
Tidligere lymfekræftpatienter, som har modtaget højdosis kemoterapi og stamcelletransplantation, har dobbelt så høj risiko for at udvikle visse kræftsygdomme senere i livet sammenlignet med baggrundsbefolkningen, viser et dansk studie.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Nu sker det – danske patienter med B-cellelymfom får adgang til CAR-T i anden linje
Danmark har de senere år markeret sig ved at være et af de eneste lande i Vesteuropa, hvor patienter med recidiv efter B-cellelymfom ikke har haft adgang til CAR-T-celleterapi. Men nu vender det. Medicinrådet anbefalede på rådsmødet onsdag i denne uge Yescarta (axicabtagene ciloleucel, axi-cel) i anden linje til patientgruppen.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Beslutningstager om afslag på CAR-T-ansøgninger: Vi vejer alle sager på en guldvægt
Alle enkeltansøgninger om CAR-T-behandling af lymfekræft er blevet vurderet meget grundigt, og de endelige afgørelser er afstemt med Rigshospitalets direktion, så der er ikke grund til at kritisere lægemiddelkomitéen i Region Hovedstadens håndtering af sagerne.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Lymfom-læger: Det gør ondt, at vi ikke kan tilbyde CAR-T-celleterapi i Danmark
CAR-T-celleterapi har vist imponerende responsrater hos patienter med tilbagefald efter diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL), og i landene omkring os har DLBCL-patienter fået adgang til disse behandlinger. Herhjemme har Medicinrådet afvist de cellulære terapier på stribe, og det betyder i praksis, at patienter mister livet. Det er en meget trist situation, lyder det fra flere fremstående lymfom-læger.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Patientforening: Man piner lymfekræftpatienter igennem gamle behandlinger
Patienter med lymfekræft bliver slidt op af 20 år gamle behandlinger, der ødelægger kroppen og efterlader dem med dårlig livskvalitet og opgivet af systemet, siger Rita Christensen fra patientforeningen LYLE.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Kræft-DNA i blodet kan komme til at spille en vigtig rolle for højrisiko lymfom-sygdom
Måling af cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) er et effektivt værktøj til at forbedre risikostratificering og guide behandlingsbeslutninger for patienter med højrisiko storcellet B-cellelymfom (LBCL), viser fase II-studiet NLG-LBG-06. Patienter med ctDNA-værdier under en vis grænse kan formentlig klare sig med en mindre intensiv behandling.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Dansk begejstring over FDA-godkendelse af middel mod lymfekræft: Det er et stort fremskridt
Martin Hutchings, overlæge og leder af den hæmatologiske Fase I-enhed på Rigshospitalet er begejstret for den amerikanske lægemiddelmyndigheds godkendelse af det bispecifikke antistof epcoritamab til behandling af patienter med storcellet B- celle lymfom.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienter med IBD har forhøjet risiko for at udvikle lymfekræft
Patienter med inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) har øget risiko for at få lymfekræft, og risikoen har været stigende i udvalgte patientgrupper de senere år. Ny forskning peger på, at risikoen både kan være relateret til sygdommen og til den medicinske behandling af IBD.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Myelomatoseforening retter skarp kritik af Medicinrådet
Det er en skæv måde at stille tingene op, og sammenligningen har ikke hold i virkeligheden. Sådan lyder Dansk Myelomatose Forenings dom over Medicinrådets afvisning af Darzalex (daratumumab) i kombination med Revlimid (lenalidomid) og dexamethason (DaraLenDex).
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Periodiske MRD-målinger kan vejlede behandlingsvarigheden af myelomatose
Sekventielle vurderinger af målbar restsygdom (MRD) giver en bedre prognostisk værdi end en enkelt MRD-vurdering ved vedligeholdelsesterapien Nilaro (ixazomib) blandt patienter med myelomatose og kan dermed give et fingerpeg om behandlingens varighed.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Professor: Medicinrådets afgørelse er chokerende
På det seneste rådsmøde afslog Medicinrådet at anbefale Darzalex (daratumumab) i kombination med Revlimid (lenalidomid) og dexamethason (DaraLenDex) som første behandlingsvalg til den store patientgruppe med nydiagnosticeret myelomatose, der ikke er egnede til højdosis kemoterapi med stamcellestøtte.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Stort fremskridt i behandling af sjælden blodsygdom
Den orale monoterapi Iptacopan viser i et nyt studie lovende takter som ny behandling af den sjældne hæmatologiske sygdom paroksystisk nokturn hæmoglobinuri (PNH) sammenlignet med standardbehandlingen i dag.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Dansk forskning skal rykke behandlingen af børn med AML et skridt længere frem
De seneste år er der sket store fremskridt inden for behandling af børn med akut myeloid leukæmi (AML), men der er stadig rum til forbedring – især for de børn, der får tilbagefald efter den primære behandling. Tre danske studier udforsker nye strategier, der kan hæve overlevelsesraten yderligere.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Bispecifikt antistof imponerer mod svær lymfekræft: Det mest potente lægemiddel nogensinde
Glofitamab fører til komplet respons hos mere end hver tredje patient med relaps eller refraktær diffust storcellet B-celle lymfom (DLBCL), og hos en stor andel af de svært syge patienter er responset varigt.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Ledende overlæge stopper på Afdeling for Blodsygdomme på Riget
Lars Kjeldsen er stoppet som ledende overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Blodsygdomme efter 14 år i ledelsen. Han vil dog fortsat være tilknyttet afdelingen som overlæge.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienter uenige i Medicinrådets afgørelse om ny myelomatosebehandling
Dansk Myelomatose Forening er uenig i Medicinrådets beslutning om at afvise ibrugtagning af CD38-antistoffet Sarclisa (isatuximab) i kombination med Kyprolis (carfilzomib) og dexamethason (IsaCarDex) til behandling af patienter med myelomatose, som tidligere har modtaget mindst én behandling.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Leif Vestergaard: Medicinrådets syvende princip bliver ikke overholdt
Medicinrådets syvende princip bliver ikke omsat til praksis inden for behandlingen af aggressiv lymfekræft. En række behandlinger med behandlingsformen CAR-T er blevet afvist i de regionale lægemiddelskomiteer, selvom et enigt panel af landsdækkende lymfomlæger har indstillet patienterne til den avancerede behandling.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Mere effektiv version af daratumumab tyder lovende i tidlige forsøg
Sidste år begyndte et nyt in human-forsøg med en ny modificeret udgave af blockbuster-præparatet Darzalex (daratumumab) på Vejle Sygehus. De foreløbige resultater viser, at midlet er veltolereret ved dosisopskalering til behandling af recidiv myelomatose, og det giver grund til optimisme.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Hæmatolog: CAR-T cellebehandling står i stampe i Danmark
Det går langsomt med implementeringen af CAR-T- cellebehandling til lymfekræft og lignende sygdomme i Danmark. Udlandet rykker, i Danmark står vi i stampe, selvom flere hæmatologiske klinikker er klar til at sætte den banebrydende behandling i gang.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienter tilfredse med Sundhedsstyrelsens opdaterede pakkeforløb for myelomatose
Sundhedsstyrelsen har opdateret pakkeforløbet for myelomatose med enkelte ændringer, der adskiller sig fra det tidligere pakkeforløb fra 2016. Der er nemlig nu et større fokus på rehabilitering, palliation og senfølger, så pakkeforløbet nu har fokus på hele patientforløbet både før, under og efter behandling.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Ledende overlæge beklager kritiseret fusionsforløb: Virkeligheden har overhalet os
Efter to hæmatologiske patientforeninger har kritiseret fusionen af Herlev-Gentofte og Rigshospitalets afdelinger for blodsygdomme beklager ledende overlæge på den nye afdeling forløbet og udfordringer, der er opstået undervejs.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Overlæge: Nye non-faktor profylaktika kan blive milepæl i hæmofilibehandlingen
Lægemidlet fitusiran og andre non-faktor profylaktika lægger an til at få en vigtig rolle i den forebyggende behandling af hæmofilipatienter.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienter med blodkræft har øget risiko for alvorlige corona-forløb trods vaccination
Patienter med hæmatologiske sygdomme med covid-19 gennembrudsinfektioner har høj risiko for alvorlig kritisk sygdom, selvom de er vaccineret.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Hvert sjette danske kræfttilfælde opdages først efter akut indlæggelse
Cirka 16 procent af alle danske kræftdiagnoser stilles først efter en akut indlæggelse, og over halvdelen af disse patienter er døde et år efter diagnosetidspunktet.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Ekspert bekymret: Danmark halter bagefter i behandlingen af speciel blodkræft
Medicinrådet har flere gange afvist lægemidler til behandling af refraktært B-cellelymfom og det bekymrer formand for Dansk Lymfomgruppe og overlæge på Hæmatologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Judit Meszaros Jørgensen.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Rigshospitalet blandt de bedste til knoglemarvs-transplantation i Europa
Rigshospitalet ligger helt i top i overlevelsen efter allogene knoglemarvstransplantationer sammenlignet med 416 andre europæiske transplantationscentre.
Skrevet den .