Dansk Myelomatose Forening er lamslået over Medicinrådets afvisning af at godkende Revlimid som vedligeholdelsesbehandling til yngre patienter med myelomatose.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Blixt: Møde har sat fokus på tidlig opsporing af myelomatose
Et samråd indkaldt af Dansk Myelomatose Forening har medført, at Sundheds- og Ældreudvalget har stillet spørgsmål til sundhedsministeren vedrørende en styrket indsats for tidlig opsporing af myelomatose. Det fortæller udvalgets formand Liselott Blixt (DF).
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
CAR T viser responsrater på næsten 100 procent mod knoglemarvskræft
Et af de vigtigste temaer inden for myelomatose på årets ASH-møde var CAR T-cellebehandling, som i flere studier præsenteret på ASH viser imponerende effekt, mener professor Niels Abildgaard fra Hæmatologisk Afdeling påOdense Universitetshospital.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Medicinrådet stiller spørgsmål til behandlingsvejledning for myelomatose
Medicinrådet vil have en lang række spørgsmål besvaret, før rådet vil godkende en behandlingsvejledning for myelomatose. Det fremgår af et referat fra det seneste møde, 10. oktober, hvor rådet ønsker supplerende oplysning/uddybning vedrørende følgende punkter:
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Vigtigt at lytte til hæmofilipatienters smerteopfattelse
Det er vigtigt for læger og eksperter at lytte til hæmofili-patienters smerteopfattelse, da mange af smerterne ikke er forbundet med specifikke led.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Fedme øger børns risiko for leukæmi
Fede børn har både en højere risiko for leukæmi og en ringere helbredschance fordi fedtceller aktivt ser ud til at styrke leukæmiceller og samtidig bekæmper kemoterapi.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Ledende overlæge: Regionsklinikker kan øge risiko for at misse symptomer
I Region Nordjylland har samarbejdet mellem praktiserende læger og hæmatologiske afdelinger sine egne udfordringer. Alene fordi der er udbredt mangel på praktiserende læger.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Første vellykkede genterapi af hæmofili A
Et nyt studie bringer godt nyt for voksne med blødersygdommen hæmofili A. Studiet viser nemlig, at en enkelt genterapi-behandling giver en varig forbedring i koagulationsfaktorniveauer og langvarig beskyttelse mod blødninger.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Leukæmipatienter ønsker medicin. der giver længst mulig profressionsfri overlevelse
Når patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) skal vælge deres foretrukne behandling, lægger de mest vægt på lægemidler, der giver den længste progressionsfrie overlevelse. De er dog villige til at ’bytte’ nogle lægemiddelvirkninger til nedsat risiko for alvorlige bivirkninger.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Egen læge en flaskehals for hæmatologiske kræftpatienter
Professor Peter Vedsted efterlyser én indgang til patienter, der skal indlægges til obs for hæmatologisk cancer.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Kræftens Bekæmpelse: Nu skal vi have hæmatologerne til at samarbejde
Der har længe været uenighed blandt hæmatologer i Danmark, og i den seneste uges tid er debattonen blevet endnu hårdere. Det får nu Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen, til at efterlyse, at uenigheden kommer i ’et konstruktivt mode’.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Hyperfølsom analyseteknik skal lede til målrettede leukæmi-behandlinger
En ny og særligt følsom teknik kan finde genom-forandringer hos personer med leukæmi, som den nuværende standardkromosomundersøgelse ikke kan.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Han vil bygge bro mellem forskning og klinik
Med et ordentligt skub på 100 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal forskere fra BRIC og Rigshospitalet tage livtag med blodkræftsygdomme i et nyt forskningsprogram, der vil angribe leukæmi fra flere sider ved at undersøge mutationer, udvikle og teste nye behandlingsmetoder og, måske vigtigst: At få mere viden om de celler, der kunne ligge til grund for det hele, nemlig kræftens stamceller.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Kræftlæge om ulighed: Vi skænker ikke patientens uddannelsesniveau en tanke
Lone Smidstrup Friis, formand for Dansk Akut Leukæmi-gruppe finder det interessant - men er dog ikke overrasket over ny forskning, som viser, at der er forskel i overlevelsen for hhv. højt- som kortuddannede leukæmi-patienter.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Globalt samarbejde giver viden om bivirkninger hos børn med leukæmi
Hvis et barn med leukæmi får bugspytkirtelbetændelse (pancreatitis) som følge af kræftbehandlingen, er der en betydelig risiko for, at barnet vil udvikle diabetes. Det er en af konklusionerne i en ph.d.-afhandling, som Benjamin Ole Wolthers fra Rigshospitalet står bag.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
CML-patienter får oftere alvorlig øjensygdom
Personer, der har fået diagnosen kronisk myeolid leukæmi (CML), udvikler i 30 procent flere tilfælde den alvorlige øjensygdom aldersrelateret macula degeneration (alderspletter på nethinden) end den almindelige befolkning.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Blodmolekyle spiller nøglerolle for AML
Produktion af blodmolekylet hæm understøtter udviklingen af akut myeloid leukæmi (AML).
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Azithromycin før HCST giver dårligere lungefunktion
Azithromycin givet forud for allogen hæmatopoietisk stamcelletransplantation (HCST) medfører dårlige lungefunktion end placebo.
Daratumumab på vej som andenbehandling
De amerikanske sundhedsmyndigheder forventer inden for de næste fem måneder at godkende daratumumab (Darzalex) i kombination med standardbehandlinger mod tilbagefald af myelomatose.
Hiv-patienters risiko for lymfekræft kan opdages tidligere
Lymfekræft kan spores i blodprøver fra hiv-patienter allerede inden, at kræften udvikler sig. Det viser forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
RADS’ første hæmofili-vejledning får ros
Ved offentliggørelsen af den første behandlingsvejledning for hæmofili har danske blødere fået stadfæstet flere væsentlige pointer.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Samarbejde skal udvikle personlig medicin mod hæmatologisk kræft
Et nyt projekt skal etablere et nationalt samarbejde, som skal videreudvikle personlig medicin til patienter med hæmatologisk kræft. Projektet har modtaget støtte fra Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) til at udvikle fælles kliniske protokoller, hvor personlig medicin afprøves til patienter med tilbagefald af hæmatologisk kræft.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Nyt forskningscenter vil forbedre behandlingen af AML og MDS
Et nyt nationalt forskningscenter vil forbedre behandlingen, overlevelsen og livskvaliteten for mennesker med akut myeloid leukæmi (AML) og myelodysplatisk syndrom (MDS). Det skal blandt andet ske ved at teste og udvikle lægemidler, der rammer den helt ’specifikke udgave’ af sygdommen hos den enkelte patient.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Højspændingsledninger giver let øget risiko for børneleukæmi
Børn, der bor tæt på højspændingsledninger, har en let øget risiko for leukæmi. Sammenhængen kan imidlertid ikke forklares med de elektromagnetiske felter.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Svenske forskere opdager nødvendig mekanisme for blodcellers funktion
Hæmatopoietiske stamceller kræver, at en meget specifik mængde protein fungerer korrekt. I nogle former for aggressiv leukæmi er denne regulering af proteinproduktion forstyrret.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Hæmatologien friholdes fra overenskomst-konflikt
Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), Foreningen af Speciallæger og Yngre Læger har aftalt at friholde en række hospitalsområder, heriblandt hæmatologi, fra en eventuel konflikt.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Livskvalitet fylder mere i hæmatologisk forskning
En glædelig trend, som Dansk Hæmatologisk Selskabs formand Henrik Frederiksen har set på dette års ASH-møde er, at der er mere fokus på livskvalitet. Det gælder f.eks. på et af hans interesseområder, immun trombocytopeni (ITP), hvor den generelle tendens i årets præsentationer er, at livskvalitet tillægges større værdi end laboratorietal.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Næste fremskridt for akut leukæmi bliver personlig medicin
Et af ’buzz-ordene’ på årets ASH-møde er personlig medicin. Det gælder også inden for akut leukæmi, hvor der efterhånden findes flere behandlinger, der er målrettet forskellige undertyper af sygdommen.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Knoglemarvskræft: Region Syddanmark klarer sig bedst
En årsrapport for 2016 viser en generelt bedre overlevelse for myelomatosepatienter i Region Syddanmark og på Vejle Sygehus end i de andre regioner. Eksempelvis var tre-årsoverlevelsen blandt de over 65-årige myelomatosepatienter i 2016 på landsplan 59,5 procent, mens den var 71,3 procent i Region Syddanmark og 80,1 procent på Vejle Sygehus.
Myelomatose-professor maner til ro: Vejle er ikke bedre
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Opmærksomhed på diagnostisk pakkeforløb skal skærpes
Praktiserende læger skal have skærpet opmærksomhed på muligheden for at sende patienter i diagnostisk pakkeforløb.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Fælles big data-platform skal udvikle målrettede behandlinger
Projektet HARMONY Alliance har besluttet at oprette en europæisk ’big data’-platform, hvor både offentlige og private organisationer vil bidrage med data om de fleste hæmatologiske kræftformer.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Danske patienter de første i verden til at afprøve ny immunterapi
Danske patienter med lymfekræft er som de første i verden begyndt behandling med en ny form for immunterapi, nemlig et bispecifikt antistof. Lægemidlet retter sig mod to typer af celler, dels de syge celler og dels T-cellerne, der har til opgave at dræbe uønskede celler.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienters intelligens og disciplin kan afgøre behandlingen
“Det er ikke uddannelsesniveau, men intelligens og disciplin, der kan være afgørende,” siger overlæge i hæmatologi ved Sygehus Lillebælt i Vejle, professor Torben Plesner, efter at en ny dansk undersøgelse har vist store forskelle i overlevelsen mellem højtuddannede og kortuddannede leukæmipatienter. Selv indretter han i høj grad indholdet og formen af sine konsultationer efter, hvilken patient han sidder overfor.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Kun højtuddannede leukæmipatienter har gavn af behandlingsfremskridt
Siden år 2000 er overlevelsen markant forbedret for patienter med akut leukæmi. Men kun for patienter med høj uddannelse.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Grønt lys til godkendelse af Gazyvaro mod ubehandlet FL
Det Europæiske Lægemiddelagenturs komité for lægemidler til mennesker, CHMP, har givet grønt lyst til godkendelsen af det målrettede lægemiddel Gazyvaro (obinutuzumab) til behandling af tidligere ubehandlet follikulært lymfom (FL).
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Hver fjerde kræftdiagnose er sjælden kræft
Næsten en fjerdedel af alle kræftdiagnoser i EU fra 2000 til 2007 var sjældne kræftformer, med en årlig forekomst på mindre end seks ud af 100.000 individer.
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Ny behandlingsmulighed på vej for MZL
Ibrutinib som enkeltstofbehandling giver en progressionsfri overlevelse på cirka 14 måneder hos patienter med tidligere behandlet refraktær marginal zone lymfom (MZL).
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
CML-patienter får oftere alvorlig øjensygdom
Personer, der har fået diagnosen kronisk myeolid leukæmi (CML), udvikler i 30 procent flere tilfælde den alvorlige øjensygdom AMD end den almindelige befolkning.
Ny APC-hæmmende behandling af hæmofil viser lovende resultater
Britiske forskere har udviklet en serpin, der reducerer aktiviteten af det blødningsfremmende enzym APC. De mener selv, at behandlingen i den nærmeste fremtid vil kunne hjælpe alle patienter med hæmofili, herunder dem, der udvikler antistoffer mod standardbehandling.
Første RADS-vejledning på vej for CLL
Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicins fagudvalg for kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) er blevet sendt tilbage til arbejdsbordet for at foretage de sidste præciseringer, inden den første behandlingsvejledning for CLL bliver sendt ud.
Ny hæmofili-vejledning har indbygget fleksibilitet
Den første RADS-vejledning indenfor hæmofiliområdet er blevet til som en konsensusproces, hvilket får stor betydning for fremtidens opdateringer og behandling af nye præparater.
- 1
- 2