Neurologien kan få kæmpe gennembrud i 2020'erne

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Kemo før Covid-19-infektion øger kræftpatienters risiko for at dø

Hvis en person med kræft i brystkasseområdet, såsom lungekræft, er blevet behandlet med kemoterapi op til tre måneder forinden Covid-19-diagnose, har vedkommende over 60 procent højere risiko for at dø, viser data fra det internationale Covid-19-register TERAVOLT.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Hastværk om sammenlægning vækker undren i patientforening

En sammenlægning af de hæmatologiske afdelinger ved Rigshospitalet og Herlev Hospital skal overvejes grundigt. Uroen efter en sammenlægning risikerer at skabe endnu mere trafik af myelomatosepatienter fra hovedstaden til hospitalerne i Regions Syd, advarer Dansk Myelomatose Forening.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Kødproteiner øger ikke risikoen for at dø af brystkræft

Et højt indtag af kødproteiner er ifølge et nyt stort studie forbundet med en markant højere risiko for at få diagnosen brystkræft, men ikke for en øget dødelighed efter brystkræft, hvilket ikke overrasker professor og overlæge i Kræftens Bekæmpelse Anne Tjønneland.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Patienter får styrketrænet lungerne efter COVID-19

Via et lille instrument, som kan reguleres i belastning, skal Lars fem gange dagligt træne sine lungemuskler, så de kan genvinde styrken efter den virus, der har hærget hans krop den sidste måned.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Sådan ser en midaldrende dansk mands lunger ud før og efter corona

En rask, dansk mand i 50´erne fik i en anden sammenhæng taget røntgenfoto af sine lunger i 2014. Det er billedet herover til venstre. I år blev han ramt af COVID-19 og kom i respiratorbehandling. Nu er han ude af intensiv igen. Men lungerne - billedet til højre - ligner langt fra de sunde og raske lunger, han tidligere havde.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Værnemidler: Rigtig mange beskyttelsesmasker dumper testen

Hos det danske akkrediterede testinstitut FORCE Technology har de haft travlt, siden COVID-19 udviklede sig til en pandemi i marts måned. Firmaet får i øjeblikket 200 e-mails om dagen fra producenter, der gerne vil have testet deres værnemidler.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Rekordlang overlevelse for patienter med æggestokkræft

Vedligeholdelses-behandling med Lynparza (olaparib) medfører en hidtil uset forbedring af den samlede overlevelse på næsten 13 måneder hos patienter med platin-sensitiv æggestokkræft og BRCA-mutation.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Apopleksi – især hos yngre og rygere – kan dække over kræft

Lægerne bør i højere grad have kræft i tankerne, når de modtager en patient med hjerneblødning eller blodprop i hjernen. Det gælder især, hvis der er tale om yngre patienter og rygere. Ifølge ny dansk forskning har de patienter nemlig øget risiko for også at have en skjult kræftsygdom.

MS TIDSSKRIFT

Byliv øger måske risikoen for Multiple Sclerose

Luftforurening kan være en udløsende faktor for udviklingen af MS, indikerer ny italiensk undersøgelse. Sammenhængen er dog ikke endeligt afklaret, vurderer professor ved DMSC Finn Sellebjerg.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Derfor har coronapandemien sat fokus på overvægtspandemien

Overvægtige udgør 62 procent af de indlagte patienter i Danmark, 73 procent i Storbritannien og 83 procent i Frankrig. Næsten en tredjedel af de corona-ramte danskere har tilmed et BMI over 30 og er dermed svært overvægtige.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny guide hjælper samtaler om døden på vej i en tid med Covid-19

Når en patient er kritisk syg, er det sundhedspersonalets opgave at hjælpe patienten og de pårørende med at være så forberedte, som muligt. Med akut syge Covid-19-patienter kan man stå med en patient, hvor samtalen om behandling og pleje i den sidste tid skal tages hurtigere end vanligt.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Nu kan ikke-indlagte coronapatienter teste ny behandling

Forskere fra Aarhus Universitetshospital tilbyder for første gang forsøgsbehandling til patienter med covid-19, der ikke er indlagt på et hospital. Det sker som led i et stort forskningsprojekt, der skal kortlægge, om et japansk lægemiddel mod halsbrand også kan kurere corona.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Ny forskning skaber håb om genbehandling af Spinraza i Medicinrådet

Et nyt tysk studie viser, at det omdiskuterede og ekstremt dyre lægemiddel til behandling af spinal muskelatrofi (SMA), Spinraza, ikke blot viser effekt hos børn, men også hos voksne patienter. Lige nu diskuterer Medicinrådet, om data fra studiet og andre studier skal føre til, at vurderingen af Spinraza genoptages.

PSYKIATRISK TIDSSKRIFT

Bekymrende psykiatrisk vejrudsigt: Stilhed før stormen

Lige nu er der relativ ro i det psykiatriske sundhedsvæsen, fordi patienterne enten er sendt hjem eller selv holder sig væk. Det betyder dog selvsagt ikke, at patienterne er blevet raske. Tværtimod.