Skrevet den .
PATIENTAKADEMIET
Patienters egne oplysninger kan give vigtig viden – men udnyttes for lidt
Fremover skal real world data (RWD) i høj grad også dække over patientrapporterede data (PRO) om eksempelvis livskvalitet. Potentialet er stort, lyder det fra PRO-ekspert Helle Pappot, men vi formår ikke at udnytte det til fulde.
Skrevet den .
DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT
HPV-vaccine reducerer forstadier til hudkræft
Danske forskere har i et nyt dobbeltblindet studie vist, at HPV-vaccine reducerer antallet af aktiniske keratoser, som er forstadier til hudkræft. Det skriver Videncenter for Hudkræft på deres hjemmeside.
Skrevet den .
OFTALMOLOGISK TIDSSKRIFT
Dansk ekspert ser potentiale for semaglutid som behandling af øjensygdommen våd AMD
Diabeteslægemidlet Ozempic (semaglutid) kan komme til at spille en oplagt – men hidtil uudforsket rolle som behandlingssupplement ved våd AMD. Det mener Torben Lykke Sørensen, som er en af landets førende forskere og eksperter inden for netop våd AMD.
Skrevet den .
NEFROLOGISK TIDSSKRIFT
Nyt alternativ til EPO-behandling for nyrepatienter
Medicinrådet har anbefalet lægemidlet Vafseo (vadadustat) til behandling af blodmangel hos kroniske dialysepatienter.
Skrevet den .
SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT
Ny dødelig mpox-variant på vej? Danske forskere slår alarm
En ny undervariant af mpox, klade Ib, har potentiale til at sprede sig globalt. Det konkluderer forskere fra forskningscenteret PandemiX på Roskilde Universitet i en ny videnskabelig artikel. De understreger, at tæt overvågning og vaccination af risikogrupper er afgørende for at forhindre omfattende smitte.
Skrevet den .
NEUROLOGISK TIDSSKRIFT
Professor: Vi bør fokusere mere på, hvordan forskellige typer af data kan supplere hinanden
Real world data (RWD) og data fra kliniske studier skal ses som et supplement til hinanden og ikke som værende i direkte konkurrence, siger overlæge og ekspert i registerdata, Henrik Toft Sørensen. Tilsammen giver de forskellige typer af data værdifuld indsigt i et bestemt område, lyder det.
Skrevet den .
ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT
Ekspert: Fint at afprøve billigere lægemidler først
Højrisiko-patienter med type 2-diabetes skal stadig behandles med GLP-1-RA, men det er rimeligt først at afprøve billigere alternativer til lavrisiko-patienter, siger endokrinolog Esben Søndergaard.
Skrevet den .
MEDICINSK TIDSSKRIFT
Formand for praktiserende læger advarer: Patienterne betaler prisen for ny lægeplan
Ifølge Jørgen Skadborg, formand for de praktiserende læger, kan et nyt lovforslag føre til længere ventetider, mindre tid hos lægen og forringet lægedækning for mange borgere.
Skrevet den .
PSYKIATRISK TIDSSKRIFT
Overraskende fund: Populære fødevarer kobles til ADHD og autisme hos børn
En omfattende dansk-amerikansk undersøgelse viser, at gravide, der spiser en vestlig kost med højt indhold af fedt og sukker samt få friske råvarer, har en markant højere risiko for at få børn med udviklingsforstyrrelser som ADHD og autisme.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Mulig revolution: Ny klasse af lægemidler river kræftcellernes forsvarsværker fra hinanden
En helt ny klasse af stoffer, protein degraders, er på hastig fremmarch, og perspektiverne er kæmpestore, vurderer flere førende forskere. Stofferne rummer i teorien potentialet til at targetere hele det humane proteom, og det åbner op for, at centrale kræftproteiner – som det hidtil ikke har været muligt at målrette behandling imod – nu kan angribes effektivt. Det kan blive en gamechanger, lyder forudsigelsen.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Medicinrådet anbefaler genterapi til tocifret millionbeløb til β-talassæmi og seglcellesygdom
Det hører til sjældenhederne, at Medicinrådet gør brug af alvorlighedsprincippet. Men på det seneste møde skete det, og det førte til, at rådet anbefalede genterapien Casgevy (exagamglogene autotemcel, exa-cel) til børn og voksne med β-talassæmi og svær seglcellesygdom. Beslutningen bliver mødt med stor glæde - og en vis overraskelse.
Skrevet den .
MS TIDSSKRIFT
Professor: Vi mangler forskning i sammenhængen mellem neuroimmunologiske sygdomme og kognition
En større forståelse af koblingen mellem immunforsvaret og kognitive problemer kan åbne for nye behandlingsmuligheder, siger professor Michael Eriksen Benros. Et nyt review viser, at over 30 procent af MS-patienter har kognitive problemer.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Personlig medicin virker – men ofte kan danske kræftpatienter ikke få adgang til behandlingerne
Patienter med uhelbredelig kræft lever 2,6 gange længere, hvis de behandles med præcisionsmedicin, viser de første overlevelsesdata fra præcisionsmedicin-programmet i Aalborg. Men regionale restriktioner og manglende national godkendelse af targeteret medicin til sjældne kræftdiagnoser udfordrer muligheden for at tilbyde præcisionsmedicin til danske patienter fremover, siger professor Morten Ladekarl.
Skrevet den .
GASTROENTEROLOGISK TIDSSKRIFT
Studie slår fast: Tarmkræftscreening sparer samfundet penge
Ud over at forbedre resultaterne efter behandling reducerer tarmkræftscreeningsprogrammer også sundhedsomkostninger relateret til patienter diagnosticeret med kolorektalkræft. Det viser en kohorteundersøgelse fra Digestive Disease Center på Bispebjerg Hospital.
Skrevet den .
RESPIRATORISK TIDSSKRIFT
Højdosis inhalationssteroid er forbundet med alvorlige bivirkninger
Det er almindelig kendt, at orale kortikosteroider er forbundet med bivirkninger som osteoporose, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og øget dødelighed, men nu viser dansk forskning, at behandling med højdosis inhaleret kortikosteroid (ICS) også kan være forbundet med en række bivirkninger.
Skrevet den .
PATIENTAKADEMIET
Tegn på betændelseslignende reaktion i hjernen hos personer med migræne
Forskere fra Dansk Hovedpinecenter har fundet tegn på en betændelseslignende reaktion i hjernen hos personer med migræne – især hos dem, der oplever aura. Studiet kan være med til at forklare, hvorfor nogle får migræne, mens andre ikke gør.
Skrevet den .
OFTALMOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienter med våd AMD er utrygge i trafikken
Et nyt studie viser, at hver femte patient med våd AMD, som kører bil, er utryg i trafikken. Tallet overrasker forskerne bag studiet.
Skrevet den .
SUNDHEDSKULTUR
Opfordrer praktiserende læger til at gå på de sociale medier: Men tænk jer om inden
En del praksisklinikker har fået en Facebook-side. Man skal bare hoppe ud i det og ikke være så bange for patienternes negative kommentarer, mener praktiserende læge Rasmus Nørøxe. Men det er nødvendigt at gøre sig nogle forudgående overvejelser, understreger en lektor i sundhedskommunikation.
Skrevet den .
DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Overlæge: Vores overvurdering af sociale faktorer kan hæmme behandlingen af psoriasis
Ny forskning understreger, at alle patienter bør få lige stor støtte i deres psoriasisbehandling, og at dermatologer ikke bør lade sig styre af fordomme om ressourcestærke patienter, siger førsteforfatter Mathias Tiedemann Svendsen.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Ny behandling kan forlænge livet for mænd med fremskreden prostatakræft – men hvem skal have den?
To analyser fra TALAPRO-2-studiet viser en signifikant overlevelsesgevinst ved at kombinere PARP-hæmmeren Talzenna (talazoparib) med ARPI’en Xtandi (enzalutamid) i første linje ved metastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC). Men de største effekter ses hos patienter med HRR-mutationer, hvilket rejser spørgsmålet: hvem skal tilbydes behandlingen?
Skrevet den .
SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT
Sclerosepatienter mister vigtig behandling – forening griber ind med akut indsats
Mennesker med sclerose oplever store forringelser i deres behandling efter ændringer i den vederlagsfri fysioterapi. For at afhjælpe konsekvenserne lancerer Scleroseforeningen en treårig træningsindsats med en akutindsats fra 2025. Indsatsen er muliggjort med støtte fra fonde.
Skrevet den .
KARDIOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienter med arvelig hjertesygdom lever nu lige så længe som resten af befolkningen
Levetiden for de patienter, som er diagnosticeret med familiær hyperkolesterolæmi (FH), ligner nu resten af befolkningens. Ekspert i FH, professor Børge Nordestgaard, kalder det fantastisk. En del af forklaringen er, at vi er blevet bedre til at holde folk i live, mener han, og mange af patienterne lever et liv med hjertesygdom.
Skrevet den .
ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT
Overraskende studie rykker ved opfattelsen af hæmokromatose: Behandling af diabetes er afgørende
Mere end hver fjerde dødsfald blandt personer med hæmokromatose kan potentielt tilskrives diabetes, viser dansk studie. Tidligere har man troet, at den primære komplikation til hæmokromatose var leversygdom, men de nye data rykker ved den opfattelse og peger på, at monitorering og behandling af diabetes bør være en vigtig komponent i håndteringen af sygdommen, lyder det fra studiets førsteforfatter.
Skrevet den .
PSYKIATRISK TIDSSKRIFT
Psykiater: Integration af psykiatri og somatik kan blive en løftestang for det lægefaglige fællesskab
Den kommende integration mellem psykiatri og somatik rummer nye muligheder for et lægefagligt fællesskab, men der er brug for en kulturbærende ændring, hvis samarbejdet skal lykkes, siger professor i psykiatri Sidse Arnfred.
Skrevet den .
ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT
Forskere har knækket koden til at få flere diabetespatienter til at lade sig vaccinere mod influenza
En ny dansk undersøgelse viser, at simple elektroniske beskeder kan være med til at få langt flere yngre og midaldrende med kroniske sygdomme som diabetes vaccineret mod influenza. Studiet, der har næsten 300.000 deltagere, viser, at det er en billig og effektiv måde at forbedre folkesundheden på.
Skrevet den .
GASTROENTEROLOGISK TIDSSKRIFT
Chef for tarmkræftscreeningen: Det er et langt sejt træk at øge deltagelsen blandt socialt udsatte og immigranter
Den seneste opgørelse over tarmkræftscreeningen i Danmark rummer for første gang socioøkonomiske data, som afslører en markant lavere deltagelse blandt socialt udsatte og personer med en anden kulturel baggrund.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Almindelig håndkøbsmedicin i lav dosis halverer risiko for tilbagefald ved muteret tarmkræft
Adjuverende behandling med lavdosis acetylsalicylsyre (160 mg dagligt) halverer risikoen for tilbagefald hos patienter med PI3K-muteret kolorektalkræft (KRC) i stadium I-III. Det viser et nordisk studie med dansk deltagelse. Behandlingen bør overvejes som ny klinisk praksis, lyder det fra de begejstrede forskere.
Skrevet den .
PSYKIATRISK TIDSSKRIFT
Ny analyse om behovet for speciallæger: Der mangler 587 psykiatere
Den massive mangel på psykiatere fortsætter, men alligevel skal der nu uddannes mange flere praktiserende læger. Det er ikke et enten eller, men et både og, siger Moderaternes sundhedspolitiske ordfører Monika Rubin.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Næste æra for de bispecifikke antistoffer er skudt i gang: Kan blive seriøse konkurrenter til CAR-T
Ved at kombinere bispecifikke antistoffer med andre nye såvel som velkendte lægemidler er det umiddelbart muligt at opnå komplette responsrater (CR-rater) hos patienter med lymfom, der overstiger de CR-rater, der blev observeret i registreringsstudierne for CAR-T-celleterapi, viser tidlige studier. Det er slet ikke umuligt, at kombinationerne kan komme til at udgøre et alternativ til CAR-T i anden linje, forudser professor Martin Hutchings.
Skrevet den .
DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Kløe og dens påvirkning af søvnen spiller hovedrolle i AD-patienters livskvalitet
To tredjedele af lebrikizumabs forbedring af AD-patienters livskvalitet skyldes effekten på kløe og dens indvirkning på søvnen, viser ny post-hoc-analyse. Resultaterne understreger, hvor stor betydning kløereduktion bør have i behandlingen af AD, siger overlæge og medforfatter Jesper Elberling.
Skrevet den .
OFTALMOLOGISK TIDSSKRIFT
CO2-aftryk kan i fremtiden understøtte valg af øjenmedicin
Behandlingen af våd AMD foretages i Danmark især med præparaterne Vabysmo (faricimab), Eylea (aflibercept) og Lucentis (ranibizumab). I fremtiden kan præparaternes klimaaftryk måske blive udslagsgivende for, hvilket af dem den enkelte øjeafdeling kommer til at vælge.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Mangel på patologer forsinker udredningen af kræft
De danske patologer er så udfordrede på kapacitet, at det er vanskeligt og til tider umuligt at overholde svartiderne i kræftpakkeforløbene – også selvom kræftudredning er øverst på patologernes to do-liste. De forsinkede svar på kræft- og rutineprøver kan være livstruende for de patienter, der venter på dem.
Skrevet den .
PATIENTAKADEMIET
Professor: Ny behandlingsvejledning for knogleskørhed rummer kontroversielle tiltag
Efter 20 år uden nyt er Dansk Selskab for Almen Medicins (DSAM) nye kliniske behandlingsvejledning for knogleskørhed (osteoporose) klar til brug. Og der er mange gode tiltag, mener professor ved Institut for Klinisk Medicin- Hormon- og Knoglesygdomme, Bente Langdahl. Men hun mener også, at opfordringen til at benytte sig af knoglemarkører i sygdomsmonitoreringen er kontroversiel.
Skrevet den .
MEDICINSK TIDSSKRIFT
Ny næstformand: PLO dæmoniseres, fordi vi søger indflydelse
Niels Ulrich Holm er tilbage som næstformand i PLO. Han advarer imod, at tidens mange reformivrige administratorer, politikere og journalister overser, hvor unik den danske praksis-model egentlig er. Han mener også, at PLO dæmoniseres – men ”PLO er nødt at puste sig op, når regionerne putter mere i kurven, end man vil betale for,” siger han.
Skrevet den .
GASTROENTEROLOGISK TIDSSKRIFT
Vilde resultater med fæcestransplantation til kræftpatienter
Præliminære resultater fra verdens første randomiserede forsøg med fæcestransplantation (fækal mikrobiota-transplantation (FMT)) til behandling af patienter med kræft var højst overraskende, ja, var faktisk vilde resultater, siger Christian Lodberg Hvas, overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor i gastroenterologi med en særlig interesse for mikrobiomet og FMT.
Skrevet den .
MS TIDSSKRIFT
Tidlige tegn på MS kan spores op til ni år før første symptom
Ved at måle neurofilamenter i blodet kan man se tegn på MS-nerveskade lang tid før det første symptom, viser nyt dansk studie. Spørgsmålet er nu, om man skal sætte ind med tidlig opsporing og behandling, siger forsker bag studiet.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Overlæge om ny anbefaling mod blærekræft: Det er en revolutionerende ny behandling
Formanden for Medicinrådets fagudvalg for blære- og urotelialkræft Andreas Carus har hænderne over hovedet. Rådet gav i onsdags grønt lys til en kombination af Padcev (enfortumab vedotin, EV) og Keytruda (pembrolizumab) ved fremskreden blærekræft, og det er der god grund til at fejre, siger han.
Skrevet den .
DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Nyt dansk studie kan bidrage til en mere målrettet biologisk behandling af psoriasis
Høj alder, et BMI over normalen, rygning og tidligere eksponering for biologiske lægemidler er alle kliniske karakteristika, som er negativt associeret med effekten af biologiske lægemidler hos patienter med psoriasis, fastslår en ny dansk metaanalyse. Resultaterne er et skridt i retning af en mere målrettet tilgang til biologisk behandling, siger professor Lone Skov.
Skrevet den .
PATIENTAKADEMIET
Ny forskning understreger svært dilemma for danske kræftlæger
Professor Anders Bonde Jensen forklarer, at der i Danmark er opstået et dilemma, fordi læger og myndigheder skal vælge mellem to behandlinger: immunterapien Keytruda og Lynparza. Immunterapi blev først anbefalet, men nu viser Lynparza også lovende resultater. Spørgsmålet er, hvilken behandling
Skrevet den .