Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
MEDICINSK TIDSSKRIFT

Udbud sikrer ikke at diabetesudstyr spiller sammen med IT-systemer

Leverandører af diabetesudstyr til landets regioner bør være forpligtede på, at deres udstyr kan overføre patientdata til sundhedsvæsenets IT-systemer, siger Steno-direktører. Det bliver dog ikke en del af udbuddet men bliver prioriteret under forhandlingerne, melder regionernes tovholder.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Blixt: Beslutninger om medicin til sjældne sygdomme skal ud af Medicinrådet

Ny medicin til sjældne sygdomme, hvor evidensen er spinkel, skal ikke vurderes i Medicinrådet. I stedet skal Lægemiddelstyrelsen træffe beslutning om ibrugtagning af disse lægemidler ud fra, hvilke aftaler de kan indgå med medicinalvirksomhederne. Det mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Nyt studie: Træning gavner mennesker med seglcelleanæmi

Hidtil er fysisk træning blevet betragtet som for farligt for mennesker med seglcelleanæmi (SCD), men en ny undersøgelse viser, at træning ved lav til moderat intensitet ikke kun er sikkert, men også gavnligt for SCD-patienter.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Rygeophør eller få daglige cigaretter hindrer ikke KOL

Et nyt amerikansk studie peger på, at selv ganske få daglige cigaretter påvirker rygernes lunger overraskende meget, ligesom tidligere rygere fortsat er i risiko for at udvikle KOL på trods af rygeophør.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Pårørende til hjertesyge efterspørger hjælp og støtte

Hjertesygdom rammer ikke bare de syge, men i høj grad også de pårørende, viser en ny rapport – og mange pårørende til hjertesyge føler sig overset i mødet med sundhedsvæsenet. Der findes faktisk flere tilbud, men sundhedspersonalet får dem ikke formidlet til de pårørende.

NEUROLOGISK TIDSSKRIFT

Ajovy godkendt mod migræne efter stor forvirring i Medicinrådet

Er det 350 patienter, det handler om? Eller er det 3000? Eller er det måske helt op til 20.000? Forvirringen var total ved sidste møde i Medicinrådet, da rådet skulle beslutte, om det ville anbefale ibrugtagning af den forebyggende behandling mod migræne, Ajovy.

DIAGNOSTISK TIDSSKRIFT

Dansk medicoselskab har skabt diagnostisk apparat til private

Det lille danske medicoselskab, Egoo.health går på børsen i det tidlige forår 2020 for at rejse mindst 32 millioner kroner til produktion og salg af deres nye lille apparat, som skal gøre det muligt for forbrugerne selv at diagnosticere og monitorere sygdomme ved hjælp af blodprøver i hjemmet.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Gravide med ukontrolleret astma risikerer at barnet skades

Kvinder med astma, der lider af alvorlige symptomer, mens de er gravide, står over for større risici for helbredsproblemer både for sig selv og deres babyer sammenlignet med kvinder med velkontrolleret astma.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

200.000 danskere ved ikke at de lider af dødsensfarlig søvnlidelse

Omkring 300.000 patienter har søvnapnø, men kun cirka 80.000 er identificeret og i behandling, siger professor Poul Jennum. Søvnapnø kan være dødsens farligt - studier viser f.eks., at af dem, som får en blodprop i hjernen, har 70 procent søvnapnø, fortæller han.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Mere samarbejde skal give bedre behandling af ADHD

Børn, unge og voksne med ADHD kan måske komme til at fungere bedre, hvis kommuner og regioner arbejder mere sammen. Det skal et nyt studie se på under overskriften REHAB – Et bedre liv med ADHD.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Danske æggestokkræftpatienter overvejer udenlandsk behandling

Flere danske kvinder med æggestokkræft er nu så desperate, at de overvejer at tage til udlandet for at få behandling med stoffet Zejula (niraparib), som de ikke kan få herhjemme. Det fortæller formand for patientforeningen KIU (Kræft I Underlivet) Birthe Lemley, som er bekymret over udviklingen.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Alliance har sat svær overvægt på den politiske dagsorden

Den alliance af fagfolk, der gik sammen og dannede Overvægtsalliancen for godt halvandet år siden, har nu opnået et af deres hovedmål. De har støbt den første del af det politiske fundament til en national strategi mod overvægt.

DIAGNOSTISK TIDSSKRIFT

Frygt for fejl og bias ved Danske Regioners brug af machine learning

Allerede fra slut næste år skal praktiserende læger ifølge Danske Regioner til at benytte et nyt elektronisk system til understøttelse af elektronisk lægemiddelordination, som er baseret på blandt andet machine learning, der trænes med eksempeldata fra patientjournaler.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Infektionsmediciner: Alle over 50 år bør vaccineres mod influenza

I Danmark er det under halvdelen af risikogruppen - ældre over 65 år, gravide og personer med kroniske sygdomme - som bliver vaccineret mod influenza. Det er for få, mener overlæge Gitte Kronborg - og langt flere bør lade sig vaccinere. Faktisk gerne alle over 50 år, mener hun.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Nyt studie skal se på psilocybin til behandling af depression

Det psykedeliske stof psilocybin kan måske bruges til at behandle de mennesker med depression, som ikke har gavn af behandling med de klassiske antidepressive lægemidler. Det skal danske forskere nu være med til at se på i et nyt stort internationalt studie.