Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Stort nybrud: Patienter med knoglemarvskræft får adgang til CAR-T-celleterapi
Det er vitterlig en fantastisk nyhed, siger Emil Hermansen, forperson for Dansk Myelomatose Studiegruppe, (DMSG) som reaktion på, at Medicinrådet nu har åbnet op for standardbrug af CAR-T-celleterapi til patienter med relaps eller refraktær myelomatose. Anbefalingen falder efter, at medicinalfirmaet bag CAR-T-produktet har sænket prisen på behandlingen.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Medicinrådet afviser ny og ellers effektiv behandling af sjælden kræftform
Kinasehæmmeren Qinlock (ripretinib) øger den samlede overlevelse med halvandet år, når den gives i fjerde linje til patienter med gastrointestinal stromal tumor (GIST), men prisen er alt for høj og står ikke mål med effekten, skriver Medicinrådet. Afvisningen ærgrer overlæge Ninna Aggerholm-Pedersen, som dog forstår, at prisen skal være den rette.
Skrevet den .
GASTROENTEROLOGISK TIDSSKRIFT
Danskere med alvorlig sygdom i spiserøret går glip af effektivt lægemiddel
Det biologiske lægemiddel Dupixent (dupilumab) har i snart to år været godkendt af EMA til behandling af eosinosil øsofagitis (EoE), men danske patienter må fortsat undvære det. Konsekvensen er, at de hårdest ramte patienter står uden behandlingsmuligheder og må leve med, at sygdommen forværres.
Skrevet den .
MS TIDSSKRIFT
Scleroseforeningen siger nej til national hjerneplan
Hjernens sygdomme er for forskellige til at indgå i en samlet hjerneplan, mener Scleroseforeningens formand. Nej, vores patienter har en fælles udfordring på grund af deres funktionstab, siger formanden for Neurologisk Selskab.
Skrevet den .
NEFROLOGISK TIDSSKRIFT
Ny analyse kan potentielt afsløre forværring af nyresygdom langt tidligere
En analyse af syre-base-forholdene i urinprøver kan afsløre tidlige tegn på syreophobning og forudsige udviklingen i nyrefunktion over tid. Metoden kan potentielt føre til hurtigere opsporing af nyresygdom.
Skrevet den .
MEDICINSK TIDSSKRIFT
Psykolog i almen praksis: Hun griber patienter, som viser tegn på stress, angst og depression
Lena Lippke er en af de få psykologer i Danmark, der er ansat i en almen praksis. To dage om ugen hjælper hun med at afklare patienter med symptomer på psykisk mistrivsel. Som psykolog kan hun bistå de praktiserende læger med de opgaver, som de ikke har hverken tiden eller de rigtige redskaber i værktøjskassen til at nå helt i mål med.
Skrevet den .
RESPIRATORISK TIDSSKRIFT
Nye resultater kan ændre 50 år gammel behandling af akutte lungeproblemer
En enkelt injektion med det biologiske lægemiddel Fasenra (benralizumab) er mere effektiv end prednisolon til behandling af akutte eosinofile eksacerbationer hos patienter med astma og KOL.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Ældre med metastatisk prostatakræft mangler gode behandlingsmuligheder
Overlevelsen ved metastatisk prostatakræft er mere end fordoblet i Danmark de seneste år, men udviklingen er båret af yngre patienter. De ældre patienter oplever ikke samme fremgang, men bliver heller ikke behandlet med de samme moderne og effektive behandlinger.
Skrevet den .
OFTALMOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienter med øjensygdommen våd AMD har tegn på inflammation i blodet
Forandringer i de hvide blodlegemer kan være forbundet med udviklingen af våd AMD, antyder analyserede blodprøver fra 100 patienter. Fundene kan bidrage til udvikling af lægemidler til de patienter, der ikke har tilstrækkelig gevinst af anti-VEGF-behandling, vurderer forskerne bag.
Skrevet den .
DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Dansk studie: Psoriasis kan behandles effektivt med KOL-medicin
KOL-medicinen Daxas (roflumilast) har god effekt på patienter med psoriasis, der ikke har prøvet biologisk behandling, viser et nyt dansk studie. Samtidig ser det ud til, at behandlingen giver et vægttab for nogle af patienterne. Dermed er der endnu en behandlingsmulighed til patienter med moderat til svær psoriasis, vurderer forsker bag studiet Nikolai Loft.
Skrevet den .
MEDICINSK TIDSSKRIFT
DSAM-formand bekymret: Vil sundhedsråd forholde sig til, hvor belastede praktiserende læger er?
Regeringen har med sin færdige sundhedsreform skabt 17 nye centrale sundhedsråd. Hos de praktiserende lægers faglige formand råder en bekymring for at stå uden for døren i sundhedsrådene. Ikke mindst i lyset af aktuelle udtalelser fra Sundhedsstyrelsens direktør.
Skrevet den .
KARDIOLOGISK TIDSSKRIFT
Inerti præger behandlingen af patienter med overvægt og hjerte-kar-sygdom
Der er sket en gradvis normalisering af overvægt, og deraf udspringer en inerti hos kardiologerne, som i øvrigt har en frygt for at påføre patienten skyld og skam. Men de kan nu i deres håndtering af overvægt og hjerte-kar-sygdom læne sig op ad et nyt holdningspapir fra det europæiske kardiologiske selskab (ESC).
Skrevet den .
PSYKIATRISK TIDSSKRIFT
Dansk Psykiatrisk Selskab bakker op om en hjerneplan – men har trukket sig fra arbejdet
En kommende hjerneplan for Danmark skal favne både neurologiske og psykiatriske sygdomme, men de psykiatriske lægefaglige selskaber har trukket sig fra arbejdet.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Stort studie fører til ændret praksis for patienter med seglcellesygdom
Patienter med seglcellesygdom, som er indlagt med vaso-okklusive kriser, udskrives hurtigere fra hospitalet og får færre genindlæggelser, hvis de behandles med Ringerlaktat som IV-væske frem for saltvand, som hidtil har været standarden. Det viser et stort amerikansk studie, som har haft en praksisændrende virkning.
Skrevet den .
PATIENTAKADEMIET
Lena Rosenkilde kæmpede for behandling til alle brystkræftpatienter – nu er hun død
Konsulent og brystkræftpatient Lena Rosenkilde er død. Hun sov ind natten til mandag 4. november 2024, fremgår det af hendes Linkedin-profil. Lena Rosenkilde blev i 2021 diagnosticeret med HER2-low østrogenreceptor-positiv (ER+) metastatisk brystkræft – en diagnose, der har en median overlevelse på 3,5 år.
Skrevet den .
MS TIDSSKRIFT
Balancetræning er et forsømt område i MS-forskningen
Problemer med at holde balancen er et velkendt symptom hos mange MS-patienter, men forskningen i balancetræning er mangelfuld. Vi har brug for en systematisk måde at arbejde med balancetræning på, siger forskningsleder John Brincks.
Skrevet den .
ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT
Danske forskere finder ny mulig mekanisme involveret i kognitivt forfald ved type 2-diabetes
Danske forskere præsenterer dokumentation for, at der er glucagonreceptorer i neuroner i hjernens frontale cortex, og at der er en mulig sammenhæng mellem nedsat glucagonreceptorsignalering og nedsat kognitivfunktion.
Skrevet den .
MEDICINSK TIDSSKRIFT
Cheflæge: Praktiserende læger bør holde åbent om aftenen og i weekenden
Praktiserende læger bør være tilgængelige, når behovet er der – også om aftenen og i weekender. Sådan lyder det fra cheflæge Jesper Juul Larsen fra Hillerød Hospitals akutafdeling, der har taget utraditionelle metoder i brug for at håndtere presset fra patienter med problemer, som han mener hører til i almen praksis. Også regeringens sundhedsudspil sigter mod længere åbningstider og øget tilgængelighed i almen praksis.
Skrevet den .
RESPIRATORISK TIDSSKRIFT
Dansk KOL-ekspert ser store fordele ved nyt indeks
Det internationale COPD (KOL) Indeks, som for nyligt blev præsenteret, vækker begejstring hos en dansk KOL-ekspert, som ser stort potentiale i det nye tiltag.
Skrevet den .
SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT
WHO-møde sætter fokus på ME-sygdom og manglende anerkendelse i Danmark
ME Foreningen, som repræsenterer danske patienter med myalgisk encephalomyelitis (ME), mødtes mandag i København med WHO’s europæiske direktør, dr. Hans Kluge, for at fremme opmærksomheden på ME og styrke anerkendelsen af sygdommen gennem WHO’s europæiske netværk.
Skrevet den .
MEDICINSK TIDSSKRIFT
Nyuddannede vil være praksislæger i Nordjylland: Tilbage til Doktor Hansen
Alles Lægehus-klinikken i Dronninglund bliver snart overtaget af to nyudklækkede almenmedicinere, der vil åbne et lægehus præget af kontinuitet og relationelt arbejde med patienten. De understreger, at de er ydmyge over for opgaven, der venter i Nordjylland.
Skrevet den .
NEFROLOGISK TIDSSKRIFT
Drastisk effekt: Kombination af medicin kan måske få kronisk nyresygdom til at ophøre
En kombination af SGLT2-hæmmeren Jardiance (empagliflozin) og aldosteronsyntese-hæmmeren vicadrostat reducerer drastisk albuminuri hos patienter med kronisk nyresygdom. Effekten er så stor, at den potentielt kan få kronisk nyresygdom til at gå i remission, vurderer professor Peter Rossing.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Patienter med metastatisk tarmkræft får vigtig ny behandlingsmulighed
Patienter med metastatisk kræft i tyk- eller endetarmen (mCRC), som ikke tåler nuværende standardbehandling og ikke har et godt alternativ, får nu en ny og effektiv behandlingsmulighed med kombinationsbehandlingen Teysuno (tegafur/gimeracil/oteracil).
Skrevet den .
PSYKIATRISK TIDSSKRIFT
Storm af faglige protester landet over mod fusionen af psykiatri og somatik
I regeringens udspil til en ny sundhedsreform ’Sundhed tæt på dig’ læggges der op til en sammenlægning af psykiatrien og somatikken og en sammenlægning af Region Hovedstaden og Region Sjælland. En række cheflæger, professorer og tillidsfolk indenfor psykiatrien landet over advarer om, at en sammenlægning vil betyde en nedlæggelse af de psykiatriske hospitaler og forværre vilkårene for de patienter, som man ønsker at hjælpe.
Skrevet den .
ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT
Wegovy får stærk konkurrent i Danmark i denne uge
Medicinalselskabet Eli Lilly lancerer i denne uge lægemidlet Mounjaro i Danmark til behandling af type 2-diabetes og svær overvægt.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Overlæge om lymfom-behandling: Vi kan nok ikke løfte overlevelsen meget mere
De sidste godt 10 år er overlevelsen for lymfomsygdomme steget, men nye tal viser, at den nu tilsyneladende er stagneret. Mit bud er, at vi har nået et maksimum for, hvor meget det er muligt at løfte overlevelsen, lyder det fra overlæge Peter Brown, der er formand for LYFO og CLL-styregruppen.
Skrevet den .
OFTALMOLOGISK TIDSSKRIFT
Globalt studie: Hvert tredje barn er nærsynet
Cirka en tredjedel af børn og unge er nærsynede, fremgår det af globalt metastudie, der dog finder markante variationer på tværs af forskellige demografiske grupper. Den globale forekomst af nærsynethed vil overstige 740 millioner tilfælde i 2050.
Skrevet den .
GASTROENTEROLOGISK TIDSSKRIFT
Fæcestransplantation kan hjælpe diabetespatienter med svære mave-tarm-symptomer
Fæcestransplantation (FMT) reducerer mave-tarm-symptomer og forbedrer livskvaliteten betydeligt hos patienter med type 1-diabetes og svær gastroenteropati.
Skrevet den .
SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT
Nyt Hospital Hvidovre indvies: Ny akutmodtagelse skal forbedre behandlingsforløb
Efter fire års forsinkelse er Nyt Hospital Hvidovre færdigt og indvies torsdag. Den nye bygning, Center A, er klar til at tage imod patienter 4. november. Center A huser blandt andet et nyt barselsafsnit og en helt ny akutmodtagelse.
Skrevet den .
KARDIOLOGISK TIDSSKRIFT
Højere blodprocent kan gavne patienter med akut hjerneskade
Praksis med blodtransfusioner skal muligvis ændres. Et internationalt studie tyder på, at patienter med svær, akut hjerneskade kan have gavn af blodtransfusioner ved en højere blodprocent end hidtil antaget. Resultaterne viser, at færre patienter dør eller får alvorlige handicap.
Skrevet den .
DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Semaglutid spås stor rolle i behandlingen af kronisk hudsygdom
Semaglutid, der er virkemidlet i fedmemedicinen Wegovy, viser tegn på stort potentiale som behandling af den kroniske hudsygdom hidrosadenitis suppurativa (HS), men der er brug for større studier, siger professor og overlæge, Simon Francis Thomsen.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Nye data: Immunterapi ser ud til at øge risikoen for knoglebrud
Kræftpatienter behandlet med immunterapi har øget risiko for større osteoporotiske knoglebrud, viser et nyt studie. Professor Inge Marie Svane mener dog, at man skal tage resultatet med et forbehold.
Skrevet den .
PSYKIATRISK TIDSSKRIFT
Region Hovedstaden: Hurtig adgang til psykiater for voksne med angst og depression fra 2025
Fra 1. januar 2025 vil voksne med nyopstået eller forværret angst og depression kunne få hurtigere adgang til en psykiater i Region Hovedstaden.
Skrevet den .
MEDICINSK TIDSSKRIFT
Læger og politikere slår alarm: Regeringen bruger forkerte tal i sundhedsreform
Regeringen har i sit nye udspil til en sundhedsreform lavet et kort, som viser, hvor i landet der er brug for flere læger. Kortet skal bruges til at beslutte, hvor der skal gøres en ekstra indsats for at sikre lægedækning. Men ifølge både PLO-Syddanmark og Region Syddanmark er kortet misvisende og bygger på forkerte tal.
Skrevet den .
ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT
Diabetes-center i Aarhus sætter prop i bevillinger til nye insulinpumper
Flere personer med type 1-diabetes på Steno Diabetes Center Aarhus (SDCA) ærgrer sig over at få nej til bevilling af en insulinpumpe, som de ellers ville have gavn af, mens det er muligt at få adgang til teknologien på andre hospitaler. Årsagen er, at der ikke er økonomi til at dække alles behov resten af 2024, forklarer Liselotte Fisker, cheflæge på SDCA.
Skrevet den .
NEUROLOGISK TIDSSKRIFT
Epilepsimedicin under graviditet forbindes med børnekræft
Brugen af epilepsimedicin under graviditet kan øge risikoen for kræft hos børn. Det tyder resultater fra et nyt studie på.
Skrevet den .
NEFROLOGISK TIDSSKRIFT
Diabetiske nyreforandringer forbundet med øget risiko for nyresvigt
Personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom har en dårligere prognose, når en biopsi viser diabetiske nyreforandringer, viser nyt dansk studie. Resultaterne kan måske bane vejen for en mere skræddersyet behandling af patientgruppen, mener ph.d.-studerende Karina Haar Jensen.
Skrevet den .
HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT
Markant nybrud i behandlingen af DLBCL: Patienter får adgang til CAR-T-celleterapi i tredje linje
Medicinrådet har skiftet kurs, og anbefaler nu CAR-T-celleterapien Yescarta (axicabtagene ciloleucel, axi-cel) til patienter med diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL) og primært mediastinalt storcellet B-cellelymfom (PMBCL), som har tilbagefald efter to eller flere linjer systemisk terapi. Det glæder mig meget, at rådet ikke valgte at holde fast i den tidligere vurdering – patienterne har virkelig manglet effektive behandlinger i tredje linje, siger professor Tarec Christoffer El-Galaly.
Skrevet den .
ONKOLOGISK TIDSSKRIFT
Ny anbefaling fra Medicinrådet er tæt på ligegyldig
Medicinrådet anbefaler Lynparza (olaparib) i kombination med abirateron til behandling af patienter med BRCA-muteret metastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC), som ikke tidligere har modtaget behandling med en androgen receptor pathway inhibitor (ARPi). Det bliver tæt på umuligt at finde danske patienter til den behandling, mener overlæger.
Skrevet den .