Psykisk sygdom skal forebygges i ungdomsårene, hvor de første symptomer typisk viser sig. Det sker ikke i dag, fordi tilbuddene er sporadiske og spredte, og fordi den praktiserende læge kommer til kort over for unge med psykiske symptomer.
Børn med overvægt har højere blodsukker og blodtryk og ringere fedtprofil i blodet allerede i de første skoleår sammenlignet med normalvægtige jævnaldrende, viser nyt dansk studie. Derfor bør vi sætte ind mod overvægt tidligt og tænke på det som en sygdom, konstaterer overlæge Jens-Christian Holm.
Flere børn og unge - også uden ADHD - bør tilbydes behandling med melatonin, mener praktiserende læge på Frederiksberg, Dorthe Kræmer, der står bag et nyt engelsksproget søvnsite, der skriver nyheder og infornationsartikler om søvn og søvnproblemer.
Sidste år begyndte et nyt in human-forsøg med en ny modificeret udgave af blockbuster-præparatet Darzalex (daratumumab) på Vejle Sygehus. De foreløbige resultater viser, at midlet er veltolereret ved dosisopskalering til behandling af recidiv myelomatose, og det giver grund til optimisme.
Fedme er blevet forbundet med en bred vifte af sundhedsproblemer. En ny undersøgelse tyder på, at abdominal fedme målt ved kropsmasseindeks (BMI) og omkreds af taljen blandt kvinder kan resultere i en øget risiko for KOL og astma.
Danske forskere forsøger nu ved hjælp af ekkokardiografi at finde de biomekaniske årsager til at kvinder med type 1-diabetes har en højere risiko end mænd for at udvikle hjerte-kar-sygdom. Håbet er at kunne spore markører inden symptomudvikling.
I løbet af seks år er antallet af registrerede hudkræftpatienter og nye tumorer fordoblet i Danmark. Det er en udvikling, der kun vil fortsætte, og som kommer til at belaste både hospitaler og praktiserende hudlæger, vurderer formand for Hudkræftdatabasen.
Patienter med hjertesygdomme er ofte multisyge og i behandling med flere forskellige typer medicin. Men hvad betyder det for forekomsten af og prognosen ved hjertesygdom, at man samtidig er i behandling for andre sygdomme? Det belyser en ny dansk doktordisputats.
Sundhedsstyrelsen har opdateret pakkeforløbet for myelomatose med enkelte ændringer, der adskiller sig fra det tidligere pakkeforløb fra 2016. Der er nemlig nu et større fokus på rehabilitering, palliation og senfølger, så pakkeforløbet nu har fokus på hele patientforløbet både før, under og efter behandling.
Når børn og unge starter i behandling med antidepressiv medicin af typen SSRI, har de efterfølgende signifikant færre selvmordstanker end i tiden op til behandlingsstart, viser et nyt dansk studie.
Da Medicintilskudsnævnet kom med sine anbefalinger til ændringer i insulintilskud, lagde de op til, at man fjernede en række tilskud fra nyere og dyrere insuliner. Men i Lægemiddelstyrelsens netop offentliggjorte afgørelse er tilskuddet stadig fjernet fra nogle insuliner, men ikke så mange som frygtet.
Engelske forskere kommer nu med en advarsel. Folk bør undgå at tage opløseligt paracetamol (brusetabletter), idet de indeholder salt. Et nyt studie viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem opløseligt paracetamol og en markant øget risiko for hjerteanfald, stroke, hjertesvigt og død.
En ny meta-analyse med flere end fire millioner patienter viser, at mindre end ti procent af patienter i behandling med statiner reelt lider af bivirkninger forårsaget af behandlingen. Professor emeritus Mogens Lytken Larsen bifalder meta-analysens resultater, som han pointerer bekræfter og sætter fed streg under tidligere fund.
En kombination af kemoterapi og maksimal androgen blokade - dvs. kastrationsbehandling (ADT) plus en moderne androgenreceptor-hæmmer – står til at blive ny standard mod nydiagnosticeret metastatisk og hormonfølsom prostatakræft, vurderer overlæge Andreas Røder.
Danske patienter med atopisk dermatitis (AD) har på papiret mulighed for en behandling, der er helt i top. Nye effektive lægemidler er kommet på markedet, og flere er på vej, men med de nye behandlinger er en række udfordringer blevet tydelige set ud fra en patientsynsvinkel.
En anden kulturel baggrund og manglende tradition for åbenhed om alvorlig sygdom gør, at man som dansk kræftlæge skal træde varsomt i mødet med ukrainske patienter, fortæller ledende overlæge Stefan Starup Jeppesen ved Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital.
Medicinrådets syvende princip bliver ikke omsat til praksis inden for behandlingen af aggressiv lymfekræft. En række behandlinger med behandlingsformen CAR-T er blevet afvist i de regionale lægemiddelskomiteer, selvom et enigt panel af landsdækkende lymfomlæger har indstillet patienterne til den avancerede behandling.
Efter tre års venten kom Sundhedsstyrelsen i januar endelig med et fagligt oplæg til en 10-årig plan for psykiatrien. Og ligesom politikerne nu venter utålmodigt på regeringens udspil, peger flere store organisationer på, at tiden lige nu er den bedste til at realisere en langsigtet plan.
Flere får lungekræft i Danmark end i de øvrige nordiske lande. Det skyldes, at en større andel af befolkningen ryger, vurderer Kræftens Bekæmpelse, som glæder sig over, at der er kommet nyt liv i den politiske debat om rygeforebyggelse.
Kløereduktion skal i fremtiden være et direkte behandlingsmål for dermatologiske patienter, der er plaget af kløe, der ikke er histaminrelateret, mener overlæge og ph.d. Jesper Elberling.
Det går langsomt med implementeringen af CAR-T- cellebehandling til lymfekræft og lignende sygdomme i Danmark. Udlandet rykker, i Danmark står vi i stampe, selvom flere hæmatologiske klinikker er klar til at sætte den banebrydende behandling i gang.
Sent tilbagefald af brystkræft har bedre prognose end tidligt. Den største forskel ses i de loko-regionale tilbagefald. Det kalder på nye værktøjer, mener Rikke Nørgaard Pedersen, der er førsteforfatter på et studie af tilbagefald hos 3.500 brystkræftpatienter.
For patienter med en tidligere hjerneblødning og atrieflimren skal risikoen for tromboser og en ny blødning afvejes nøje inden genoptagelse af blodfortyndende behandling. Risikoen blev debatteret ved AAN, hvor internationale eksperter lagde op til en faglig diskussion af spørgsmålet.
Fibrocytter har ikke tidligere været af særlig interesse, når det kom til leddegigt, men nu viser et nyt studie, at bindevævscellerne har en større betydning end hidtil antaget. Det gælder særligt for patienter med leddegigt og lungeinvolvering.
Opdivo (nivolumab) i kombination med Yervoy (ipilimumab) anbefales af Medicinrådet som førstelinjebehandling af ikke-resektabel lungehindekræft, men kun til en mindre gruppe af patienter.
Aarhus Universitetshospital bliver til sommer det første offentlige hospital i Skandinavien til at tilbyde en ny banebrydende behandling, som består af fokuseret ultralyd til patienter med rystesyge.
I flere store forsøg med kræftmedicin er overlevelsesgevinsten større i Asien end i resten af verden. Overlæge og medlem af Medicinrådets fagudvalg vedrørende leverkræft, Ole Larsen, mener ikke, at man på baggrund af asiatiske data bør anbefale medicin til danske kræftpatienter.
Sundhedsstyrelsen har opdateret de nationale anbefalinger om, hvor meget unge og voksne maksimalt må drikke. Og der er store - og for mange nok overraskende - ændringer.
Efter to hæmatologiske patientforeninger har kritiseret fusionen af Herlev-Gentofte og Rigshospitalets afdelinger for blodsygdomme beklager ledende overlæge på den nye afdeling forløbet og udfordringer, der er opstået undervejs.
Mens coronaepidemien er stilnet af i store dele af samfundet, skaber en stigning i døde med corona på landets plejehjem og en overdødelighed blandt landets ældre bekymring. Men der er ikke evidens for et 4. vaccinestik til de ældre på nuværende tidspunkt, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
Voksne med ADHD er et område i stigning, står der i Sundhedsstyrelsens udkast til en 10-års psykiatriplan. Alligevel er netop dette område ikke anerkendt i udkastet, sådan som formanden for ADHD-Foreningen læser det. Og det ærgrer hende voldsomt.
Man kan altid ønske sig mere evidens. Men giv os nu lov til at bruge det på nogle vilkår, som vi kan blive enige om. Nogenlunde sådan lyder det enstemmigt fra flere lægelige eksperter, som er kede af udsigten til endnu en manglende anbefaling fra Medicinrådet af, at lægemidlet Spravato (esketamin) anvendes i den hospitalsbaserede psykiatri.
Et etisk og fagligt fællesskab med patienten i centrum. Det er essensen i et oplæg til ny professionsetik, som læge og DSAM-bestyrelsesmedlem Niels Saxtrup har skrevet sammen med to kolleger.
God søvn kan være et nøgleelement i forebyggelsen af type 2-diabetes, vurderer en gruppe forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen på baggrund af deres nye studie.