Skiftedag i toppen af sundheds-danmark

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Aftale om mindre tvang i psykiatrien har spillet fallit - tvangen er steget

Sundhedsministeriet og Danske Regioner indgik i 2014 en partnerskabsaftale om at halvere brugen af bæltefikseringer og mindske den samlede brug af tvang i psykiatrien inden udgangen af 2020. Men det er ikke lykkedes. Tværtimod, viser en endelig status, som Sundhedsstyrelsen har foretaget.

RESPIRATORISK TIDSSKRIFT

Langvarig luftforurening er forbundet med astma blandt voksne

Et nyt dansk studie viser, at langvarig eksponering af luftforurening er forbundet med astma hos voksne, og her er NO2 mest relevant. Forskningen pegede samtidigt på, at vejtrafikstøj ikke alenestående var forbundet med forekomst af astma hos voksne.

NEUROLOGISK TIDSSKRIFT

Genterapi mod SMA er den største succeshistorie i nyere tid

Genterapi har været beskyldt for at være en oversolgt og alt for dyr teknologi med adskillige risici – men det er også en teknologi, som kan medføre enorme fremskridt for eksempelvis børn med SMA, fastslår en international ekspert.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Professor: Vi mangler dokumentation for Kræftplan IVs effekt

Det er ikke til at se, om initiativerne i Kræftplan IV har den planlagte effekt, fordi der ikke er dokumentation for, hvordan det går med implementeringen. Sådan lyder professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaards vurdering af en status på Kræftplan IV, som Sundheds- og Ældreministeriet.

SUNDHEDKULTUR

Afslører hvordan vi bliver gjort afhængige af snacks og sodavand

En ny bog afslører, hvorfor du ikke kan lade være med at tage endnu en kartoffelchip, og hvorfor det ikke bare er din egen skyld, når din hånd for 7. gang i træk dykker ned i fadet med småkager, selvom din hjerne forsøger at få dig til at lade værre, og du bagefter måske selv ærgrer dig.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Politikere: Nu skal svær overvægt have massiv opmærksomhed

"Vi har brugt de seneste 20 år og mange ressourcer på at forfine sundhedsvæsenet og behandlingssystemet, mens vi har ikke brugt nævneværdige kræfter på den forebyggende indsats. Jeg synes, vi skal bruge de næste ti år på at undgå, at folk kommer på sygehuset," sagde Venstres sundhedsordfører Martin Gertsen for nylig på en konference om overvægt.

SUNDHEDSKULTUR

Animationsvideoer skal mindske ulighed i sundhed

I stedet for at udlevere op til 80 siders skriftlig information til patienter, der skal have foretaget for eksempel en fedmeoperation på Hospitalsenhed Midt, går hospitalet og Viborg kommune nu over til at kommunikere vigtige oplysninger i seks animationsfilm.

PSYKIATRISK TIDSSKRIFT

Psykiatriske lidelser øger risiko for at få covid-19

Efter et år med covid-19 i hele verden kommer der stadig flere studier, der bekræfter, at mennesker med psykiske lidelser er mere modtagelige for at få virussygdommen og har en markant øget risiko for at dø af den end de fleste andre.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Heunicke: Dårlig idé at lave samlet handlingsplan for genterapi

Sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) afviser at lave en samlet plan for, hvordan man kan smidiggøre lovgivning og logistik omkring godkendelse af genterapier.

Blixt efterlyser national handlingsplan for genterapier

Fredag holder Folketinget forespørgselsdebat om, hvorvidt Danmark er tilstrækkeligt godt rustet til at vurdere og implementere kommende genterapier på markedet. Initiativet kommer fra sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, der anser forløbet med øjenmidlet Luxturna som et skrækeksempel.

MS TIDSSKRIFT

Sundhedsøkonom: Uansvarligt kun at vaccinere efter alder

PLO mener ikke at man vinder ret meget ved at vaccinere efter sygdomsgrad, men de data, som myndighederne navigerer efter, viser tydeligt, at det er vigtigt for ikke at udsætte de mest sårbare for unødig stor fare, mener Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi.

ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny medicin ligner en kur mod type 2-diabetes

En ugentlig behandling med en høj dosis af tirzepatid (15 mg) giver et stort vægttab og normaliserer langtidsblodsukkeret hos en stor del af overvægtige med type 2-diabetes efter bare 40 og 52 uger, viser resultater fra to fase III-studier.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Professor vil iværksætte risikobaseret mammografiscreening

Det danske mammografiscreenings-program bør retænkes, mener dansk kræftlæge. I stedet for systematisk at screene alle kvinder mellem 50 og 69 år, bør mammografierne baseres på risikovurdering. Han har været med til at udviklet et IT-værktøj til at gøre det.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Hver genterapi stiller nye krav til hospitalerne

Ledende overlæge på Rigshospitalets hæmatologiske afdeling Lars Kjeldsen advarer om, at hospitalerne mangler klassificerede laboratorier til at kunne håndtere genterapiprodukter.

KARDIOLOGISK TIDSSKRIFT

Blodprop-ramte har usædvanligt klinisk billede

Lægemiddelmyndigheder i mange lande arbejder lige nu på højtryk for at finde ud af, om der er en sammenhæng mellem den suspenderede vaccine fra AstraZeneca og blodpropper.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Patienter med stabil knoglemarvskræft lever med mange smerter

Det er ikke kun i den aktive fase, at patienter med myelomatose døjer med mange smerter. Knap to ud af tre patienter i den stabile fase har moderate eller svære smerter, mens 80 procent oplever, at deres smerter vanskeliggør de daglige gøremål, viser et nyt dansk studie.