Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Stort studie fører til ændret praksis for patienter med seglcellesygdom

Patienter med seglcellesygdom, som er indlagt med vaso-okklusive kriser, udskrives hurtigere fra hospitalet og får færre genindlæggelser, hvis de behandles med Ringerlaktat som IV-væske frem for saltvand, som hidtil har været standarden. Det viser et stort amerikansk studie, som har haft en praksisændrende virkning.

PATIENTAKADEMIET

Lena Rosenkilde kæmpede for behandling til alle brystkræftpatienter – nu er hun død

Konsulent og brystkræftpatient Lena Rosenkilde er død. Hun sov ind natten til mandag 4. november 2024, fremgår det af hendes Linkedin-profil. Lena Rosenkilde blev i 2021 diagnosticeret med HER2-low østrogenreceptor-positiv (ER+) metastatisk brystkræft – en diagnose, der har en median overlevelse på 3,5 år.

MS TIDSSKRIFT

Balancetræning er et forsømt område i MS-forskningen

Problemer med at holde balancen er et velkendt symptom hos mange MS-patienter, men forskningen i balancetræning er mangelfuld. Vi har brug for en systematisk måde at arbejde med balancetræning på, siger forskningsleder John Brincks.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Cheflæge: Praktiserende læger bør holde åbent om aftenen og i weekenden

Praktiserende læger bør være tilgængelige, når behovet er der – også om aftenen og i weekender. Sådan lyder det fra cheflæge Jesper Juul Larsen fra Hillerød Hospitals akutafdeling, der har taget utraditionelle metoder i brug for at håndtere presset fra patienter med problemer, som han mener hører til i almen praksis. Også regeringens sundhedsudspil sigter mod længere åbningstider og øget tilgængelighed i almen praksis.

RESPIRATORISK TIDSSKRIFT

Dansk KOL-ekspert ser store fordele ved nyt indeks

Det internationale COPD (KOL) Indeks, som for nyligt blev præsenteret, vækker begejstring hos en dansk KOL-ekspert, som ser stort potentiale i det nye tiltag.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

WHO-møde sætter fokus på ME-sygdom og manglende anerkendelse i Danmark

ME Foreningen, som repræsenterer danske patienter med myalgisk encephalomyelitis (ME), mødtes mandag i København med WHO’s europæiske direktør, dr. Hans Kluge, for at fremme opmærksomheden på ME og styrke anerkendelsen af sygdommen gennem WHO’s europæiske netværk.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Nyuddannede vil være praksislæger i Nordjylland: Tilbage til Doktor Hansen

Alles Lægehus-klinikken i Dronninglund bliver snart overtaget af to nyudklækkede almenmedicinere, der vil åbne et lægehus præget af kontinuitet og relationelt arbejde med patienten. De understreger, at de er ydmyge over for opgaven, der venter i Nordjylland.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Patienter med metastatisk tarmkræft får vigtig ny behandlingsmulighed

Patienter med metastatisk kræft i tyk- eller endetarmen (mCRC), som ikke tåler nuværende standardbehandling og ikke har et godt alternativ, får nu en ny og effektiv behandlingsmulighed med kombinationsbehandlingen Teysuno (tegafur/gimeracil/oteracil).

PSYKIATRISK TIDSSKRIFT

Storm af faglige protester landet over mod fusionen af psykiatri og somatik

I regeringens udspil til en ny sundhedsreform ’Sundhed tæt på dig’ læggges der op til en sammenlægning af psykiatrien og somatikken og en sammenlægning af Region Hovedstaden og Region Sjælland. En række cheflæger, professorer og tillidsfolk indenfor psykiatrien landet over advarer om, at en sammenlægning vil betyde en nedlæggelse af de psykiatriske hospitaler og forværre vilkårene for de patienter, som man ønsker at hjælpe.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Overlæge om lymfom-behandling: Vi kan nok ikke løfte overlevelsen meget mere

De sidste godt 10 år er overlevelsen for lymfomsygdomme steget, men nye tal viser, at den nu tilsyneladende er stagneret. Mit bud er, at vi har nået et maksimum for, hvor meget det er muligt at løfte overlevelsen, lyder det fra overlæge Peter Brown, der er formand for LYFO og CLL-styregruppen.

OFTALMOLOGISK TIDSSKRIFT

Globalt studie: Hvert tredje barn er nærsynet

Cirka en tredjedel af børn og unge er nærsynede, fremgår det af globalt metastudie, der dog finder markante variationer på tværs af forskellige demografiske grupper. Den globale forekomst af nærsynethed vil overstige 740 millioner tilfælde i 2050.

KARDIOLOGISK TIDSSKRIFT

Højere blodprocent kan gavne patienter med akut hjerneskade

Praksis med blodtransfusioner skal muligvis ændres. Et internationalt studie tyder på, at patienter med svær, akut hjerneskade kan have gavn af blodtransfusioner ved en højere blodprocent end hidtil antaget. Resultaterne viser, at færre patienter dør eller får alvorlige handicap.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Semaglutid spås stor rolle i behandlingen af kronisk hudsygdom

Semaglutid, der er virkemidlet i fedmemedicinen Wegovy, viser tegn på stort potentiale som behandling af den kroniske hudsygdom hidrosadenitis suppurativa (HS), men der er brug for større studier, siger professor og overlæge, Simon Francis Thomsen.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Nye data: Immunterapi ser ud til at øge risikoen for knoglebrud

Kræftpatienter behandlet med immunterapi har øget risiko for større osteoporotiske knoglebrud, viser et nyt studie. Professor Inge Marie Svane mener dog, at man skal tage resultatet med et forbehold.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Læger og politikere slår alarm: Regeringen bruger forkerte tal i sundhedsreform

Regeringen har i sit nye udspil til en sundhedsreform lavet et kort, som viser, hvor i landet der er brug for flere læger. Kortet skal bruges til at beslutte, hvor der skal gøres en ekstra indsats for at sikre lægedækning. Men ifølge både PLO-Syddanmark og Region Syddanmark er kortet misvisende og bygger på forkerte tal.

ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT

Diabetes-center i Aarhus sætter prop i bevillinger til nye insulinpumper

Flere personer med type 1-diabetes på Steno Diabetes Center Aarhus (SDCA) ærgrer sig over at få nej til bevilling af en insulinpumpe, som de ellers ville have gavn af, mens det er muligt at få adgang til teknologien på andre hospitaler. Årsagen er, at der ikke er økonomi til at dække alles behov resten af 2024, forklarer Liselotte Fisker, cheflæge på SDCA.

NEFROLOGISK TIDSSKRIFT

Diabetiske nyreforandringer forbundet med øget risiko for nyresvigt

Personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom har en dårligere prognose, når en biopsi viser diabetiske nyreforandringer, viser nyt dansk studie. Resultaterne kan måske bane vejen for en mere skræddersyet behandling af patientgruppen, mener ph.d.-studerende Karina Haar Jensen.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Markant nybrud i behandlingen af DLBCL: Patienter får adgang til CAR-T-celleterapi i tredje linje

Medicinrådet har skiftet kurs, og anbefaler nu CAR-T-celleterapien Yescarta (axicabtagene ciloleucel, axi-cel) til patienter med diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL) og primært mediastinalt storcellet B-cellelymfom (PMBCL), som har tilbagefald efter to eller flere linjer systemisk terapi. Det glæder mig meget, at rådet ikke valgte at holde fast i den tidligere vurdering – patienterne har virkelig manglet effektive behandlinger i tredje linje, siger professor Tarec Christoffer El-Galaly.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny anbefaling fra Medicinrådet er tæt på ligegyldig

Medicinrådet anbefaler Lynparza (olaparib) i kombination med abirateron til behandling af patienter med BRCA-muteret metastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC), som ikke tidligere har modtaget behandling med en androgen receptor pathway inhibitor (ARPi). Det bliver tæt på umuligt at finde danske patienter til den behandling, mener overlæger.

OFTALMOLOGISK TIDSSKRIFT

Patienter i behandling for våd AMD kan få nye briller tidligere end antaget

Øjenlæger tilråder typisk patienter i behandling for våd AMD at udsætte optikerbesøg, indtil den subretinale væske er aftaget. Nyt dansk studie indikerer imidlertid, at denne anbefaling bør nuanceres for at undgå, at patienter venter meget længe på at få nye briller.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Unge dampere klarer sig lige så dårligt som rygere i træningstest

Unge, der damper på e-cigaretter, klarer sig lige så dårligt som rygere i træningstest. De blev mere forpustede, oplevede intens træthed i deres ben og havde højere niveauer af laktat i blodet sammenlignet med ikke-rygere og ikke-dampere.

GASTROENTEROLOGISK TIDSSKRIFT

IBD er tættere forbundet med KOL, astma og bronkiektasi end først antaget

Det ser ud til, at der er en stærkere forbindelse mellem lungesygdomme som KOL, astma og bronkiektasi og tarmsygdomme som Crohns sygdom og Colitis Ulcerosa end tidligere antaget. Det skal praktiserende læger have i baghovedet, mener forskeren Henrik Albæk Jacobsen.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Onkolog rådgiver bevidst ikke om behandling i det private

Selvom mange kræftpatienter har mulighed for at købe sig til behandling i det private eller i udlandet, er det ikke noget, onkolog Peter Meldgaard aktivt råder sine patienter til at gøre brug af. Han vil ikke være med til at øge uligheden i sundhed, lyder det.

MS TIDSSKRIFT

CAR-T viser lovende resultater som behandling af MS

CAR-T celleterapi er en potentielt ny og lovende behandling mod multipel sclerose og andre immunmedierede neurologiske sygdomme. Så lovende, at resultater fra forsøg med behandlingen blev taget op på flere sessioner på ECTRIMS 2024, som afholdes i København.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Klinikchef på Riget: Vi fejler big time, når vi ikke bruger vores sundhedsdata bedre

Klinisk forskning kan blive et vigtigt redskab i den nødvendige prioritering af ressourcer, som sundhedsvæsenet står overfor. Desværre mangler der vilje til at skaffe bedre og nemmere adgang til sundhedsdata, som er afgørende for at løfte opgaven, sagde Ulrik Lassen, klinikchef på Rigshospitalet, under sit oplæg på Danske Kræftforskningsdage.

NEUROLOGISK TIDSSKRIFT

Dansk forskning viser vejen for ny migrænebehandling

Afprøvning af et nyt lægemiddel til forebyggelse af migræne viser lovende resultater ifølge forskerne. Det nye lægemiddel virker ved at blokere for et signalstof i kroppen, der hedder PACAP, og kan derved forhindre migræneanfald.