Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Systemisk inflammation øger risikoen for psoriasis

Systemisk inflammation øger risikoen for at udvikle psoriasis, indikerer nyt dansk studie. Det åbner en kattelem til bedre forebyggelse hos især ældre over 60 år, vurderer en af forskerne bag.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Danske forskere gør gennembrud i forskning om sjælden hudlidelse

Danske forskere har identificeret tre risikofaktorer for udviklingen af svær hidrosadenitis suppurativa og er nu i gang med at udvikle en algoritme, der på et tidligt tidspunkt kan forudsige risikoen for udvikling af svær sygdom.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Ingen patienter med atopisk eksem skal fremover vågne med blodige lagener

Dele af den specialiserede behandling af atopisk eksem tilbydes kun i hospitalsregi, men det er vigtigt for almen praksis og privatpraktiserende dermatologer at være opmærksomme på, at der er kommet meget effektive behandlingstilbud til patienter med atopisk eksem og at evaluere patienterne i forhold til de nye tilbud, understreger Tove Agner.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

En lavere medicindosis kan bane vej for ny behandling af smertefuld hudsygdom

Med den rette dosis og langsom justering kan orismilast vise sig at være en ny behandlingsmulighed for HS. Det taler ind i en positiv udvikling med flere behandlingsmuligheder for en overset patientgruppe, lyder det fra overlæge og professor Gregor Jemec.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Hjernen kan hjælpe med at lindre kløe

Hjernen og nervesystemet har stor betydning for oplevelsen af kløe, og måske kan placebo hjælpe patienter med kløe på vej. Det kom frem ved et oplæg på EADV onsdag, som klinisk lektor og overlæge ved Klinik for Allergi, Hud og Kønssygdomme på Gentofte Hospital Jesper Elberling lyttede med på.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Vigtigt at forvalte sygdomsbilledet rigtigt ved type 2-inflammation

Nye internationale data dokumenterer stort overlap mellem type 2-inflammationer. Det stiller krav til, at sygdomsbilledet forvaltes rigtigt, og at patienten er i centrum, pointerer professor Charlotte Suppli Ulrik.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Psoriasis er en selvstændig risikofaktor for hjerte-kar-sygdom hos kvinder

Kvinder med psoriasis har øget forekomst af traditionelle og ikke-traditionelle risikofaktorer samt en øget risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdom - særligt hjertesvigt og iskæmisk apopleksi, viser ny dansk forskning. Den praktiserende læge bør derfor være ekstra årvågen, når det handler om kvinder med psoriasis.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Praksisændrende: Danske dermatologer udvikler ny og forbedret rosacea-skala

I dag anvendes Investigator's Global Assessment (IGA) til diagnosticering og vurdering af rosacea, men det kan snart være fortid. En gruppe danske dermatologer har udviklet en ny vurderingsskala, RASI, der giver et mere nuanceret billede af hudsygdommen.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Langtidsdata slår fast: Fugtighedscreme forebygger ikke eksem

Daglig brug af fugtighedscreme på hele kroppen fra fødslen til et-års alderen hos spædbørn med høj risiko for at udvikle atopisk dermatitis (AD) er ikke mere effektiv til at forebygge tilstanden end almindelige hudplejeråd alene.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

EMA fraråder brug af JAK-hæmmere til visse patienter

Ældre over 65 år, rygere og patienter med øget risiko for kræft eller hjerte-kar-sygdomme bør ikke behandles med de såkaldte Janus kinase (JAK)-hæmmere, hvis der kan findes et alternativ, fastslår det europæiske medicinagentur EMA.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Forsker: Yderst vigtigt at kontrollere psoriasis under graviditet

Psoriasis øger risikoen for graviditetskomplikationer markant. Problemet har social slagside og forekommer oftest blandt kvinder med kort uddannelse og lav indkomst. Sygdomskontrol under graviditeten er imidlertid afgørende for, at det går både mor og barn godt, og praktiserende læger har god mulighed for at bidrage til forebyggelsen.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Kopimedicin har givet massive besparelser

Biosimilær adalimumab har givet massive besparelser, og behandlingerne er lige så gode som med det originale biologiske lægemiddel, fortæller læge og forsker Nikolai Nguyen Loft.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Overlæge om overraskende abekoppe-studie: Det er helt ny viden

Klinikere skal være opmærksomme på andet end pustler og andre typiske former for hududslæt, når de undersøger patienter for abekopper. Et helt nyt, spansk studie viser, at virussen også præsenterer sig ved pseudo-pustler og at patienter ikke nødvendigvis har flere læsioner.

DERMATOLOGISKTIDSSKRIFT

Klimaterapi for psoriasispatienter er på vej ud

Klimabehandling vil om nogle år være en saga blot i det danske behandlingsregime for psoriasispatienter. Den gamle behandlingsform bliver fortrængt af de systemiske behandlinger, vurderer professor Lars Iversen.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Reduktion af kløe mulig med fremdtidige hudbehandlinger

Kløereduktion skal i fremtiden være et direkte behandlingsmål for dermatologiske patienter, der er plaget af kløe, der ikke er histaminrelateret, mener overlæge og ph.d. Jesper Elberling.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Danske tal: Hudkræft i voldsom vækst

I løbet af seks år er antallet af registrerede hudkræftpatienter og nye tumorer fordoblet i Danmark. Det er en udvikling, der kun vil fortsætte, og som kommer til at belaste både hospitaler og praktiserende hudlæger, vurderer formand for Hudkræftdatabasen.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Ny hvidbog afdækker alvorlige udfordringer ved AD-behandling

Danske patienter med atopisk dermatitis (AD) har på papiret mulighed for en behandling, der er helt i top. Nye effektive lægemidler er kommet på markedet, og flere er på vej, men med de nye behandlinger er en række udfordringer blevet tydelige set ud fra en patientsynsvinkel.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Dokumentation for den optimale organisering af dermatologien på vej

Behandlingen af mennesker med hudsygdomme er underprioriteret og helt forkert struktureret. I stedet vil det både samfundsmæssigt og for den enkelte patient give god mening at opprioritere sygdommen og indrette den sammenhængende med helhedssyn og tværfaglighed i fokus.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Langt bedre behandlingsmuligheder på vej mod børneeksem

Med en propfyldt pipeline af lægemidler på vej til voksne med atopisk eksem (AD) vil der formentlig også være nye behandlinger på vej til børn i de kommende år, vurderer overlæge Christan Vestergaard.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Resistente hudsvampe breder sig i Europa

Nogle patienter med hudsvamp får i dag en behandling, som ikke virker. Det kan skyldes en svampemiddelresistens, som formentlig er mere udbredt end hidtil antaget.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Danske Regioner vil se nærmere på hudpatienters enorme ventelister

Ti års besparelser i sundhedsvæsnet har givet lange ventetider hos hudlægerne, siger formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Karin Friis Bach (Rad.). Hun sætter hudpatienters problemer med ventetider og regional ulighed på dagsordenen i Danske Regioner, efter at fagfolk og patientforeninger har gjort opmærksom på, at ikke-akutte dermatologiske patienter i nogle regioner venter i op til et halvt år, før de kan se en dermatolog.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Danmark får nyt videnscenter for hudkræft

Eksperter i hudkræft går sammen i et landsdækkende videncenter for at udvikle nye metoder til forebyggelse, diagnosticering og behandling af hudkræft.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Store regionale forskelle i ventetider hos dermatologer

Patienter med ikke-akut livstruende dermatologiske sygdomme, men alligevel ofte progredierende lidelser skal i nogle regioner vente i mere end et halvt år, mens ventetiden i andre regioner handler om nogle uger. Patientforeninger og eksperter advarer mod ulighed og unødigt forværret sygdom.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Corona ændrer ikke behandling af de svært ramte hudpatienter

Patienter i behandling med immunsupprimerende stoffer ved de dermatologiske afdelinger, behøver hverken hav indstillet behandlingen eller afstå fra at tage imod vacciner, konkluderer Dansk Dermatologisk Selskab efter at have drøftet spørgsmålet.