Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

111 ansatte støtter ledende overlæge i fælles nødråb

For 14 dage siden sagde den ledende overlæge fra gastroenheden på Herlev Hospital, Mark Ainsworth, op i protest mod sundhedsplatformen. I dag får han støtte fra 111 ansatte på Gastroenheden, som siger, at de ikke længere kan tie om de horrible forhold.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

112-personale får hjælp af kunstig intelligens

Om få måneder får 112-personale i Region Hovedstaden hjælp af kunstig intelligens til at opdage hjertestop. På sigt er planen, at også personalet på 1813 skal have hjælp - og ikke kun til at opdage hjertestop, men også f.eks. blodpropper i hjerte og hjerne og blodforgiftning.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

4 ud af 5 læger har fået mindre kontakt med patienter efter Sundhedsplatformen

Ny rundspørge viser, at 78 procent af hospitalslægerne i Region Hovedstaden mener, at de har fået mindre patientkontakt efter indførelsen af Sundhedsplatformen. Protesterne mod platformen er stigende, inden den skal udrulles i Region Sjælland 25. november.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Adfærdspsykolog: Digitalisering af sundhedskort er udtryk for blind ideologi

Hvad sker der, hvis du er alene og besvimer på gaden, og dit sundhedskort kræver en firecifret kode for, at hjælperne kan åbne det på din mobiltelefon? Dét og meget andet undrer Anders Colding-Jørgensen sig over i forbindelse med, at regeringen vil digitalisere sygesikringsbeviset.

SUNDHEDSKULTUR

Advarer Det Kongelige Teater mod at inspirere til selvmord

Morten Bangsgaard, der er stud. teol. og medlem af Etisk Råd, advarer mod en operaforestilling på Det Kongelige Teater om lægen Svend Lings såkaldte selvmordsmanual til alvorligt syge, fordi han mener forestillingen kan kaste en forskønnende glans over manualen og rådgivningen i forbindelse med selvmord.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Alle supersygehuse skal kulegraves

Rigsrevisionen bebuder stor undersøgelse af samtlige 16 supersygehus-projekter i landet, fordi økonomiske problemer kan beskære projekterne så hårdt, at supersygehusene alligevel ikke bliver super.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Alliance skal modarbejde ulighed i kræftbehandlingen

Kræftens Bekæmpelse er klar til at invitere til det første indledende møde om en alliance mellem parter i sundhedsvæsnet, der vil arbejde sammen om at bekæmpe social ulighed i kræft, fortæller direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

Anklage: Medicinrådets nej til kostbar medicin vil koste liv

I går blev det på et møde i Medicinrådet afgjort, at prisen for den banebrydende medicin til behandling af muskelsvindsygdommen spinal muskelatrofi er ”urimeligt høj.” Forventeligt og fornuftigt, lyder det fra sundhedsøkonom, mens Muskelsvindfonden er uforstående og melder om dybt ulykkelige medlemmer.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Antal kvinder blandt ledende overlæger fordoblet på 10 år

I dag er 45 procent af overlægerne kvinder. Og ser man alene på andelen af ledende overlæger er tallet 40,6 procent. Her er sket en fordobling på ti år. For ti år siden var tallet 21,4 procent.

Antallet af chefer og administratorer boomer

Antallet af ’kolde hænder’ i regionerne er steget med 30 procent de seneste ti år. Samtidig skal sundhedspersonalet tage sig af mere og mere kontrolarbejde.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Apotekerformand: Forsøgsordning med medicinsk cannabis vil intet vise

Den kommende forsøgsordning med medicinsk cannabis, der træder i kraft fra januar med tilslutning fra alle Folketingets partier undtaget De Konservative, er for uambitiøs. Når forsøgsordningen udløber i 2021, er ingen blevet spor klogere på, om det virker. Det mener Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Arbejdspladsen skal turde blande sig i de ansattes vægt

Over halvdelen af danskerne er nu overvægtige. Det er på tide at ledere og HR-medarbejdere udviser mod og taler med de ansatte om deres vægt., skriver Regitze Siggaard i et debatindlæg. Hun har i over 25 år arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse hos bl.a. Sundhedsstyrelsen, Falck, Københavns Kommune, 3F og Dansk Metal.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Arne Rolighed: Lokal, national medicinvurdering giver ulighed

Prioritering af nye behandlinger bør foregå ved det europæiske lægemiddelagentur, EMA, og ikke lokalt i de enkelte lande, mener tidligere sundhedsminister Arne Rolighed efter at Medicinrådet har valgt ikke at anbefale vedligeholdelses-behandling af knoglemarvskræft, selv om det kan give op til to års længere levetid.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Beskyttelsesudstyr under coronakrisen giver læger hudskader

Siden udbruddet af Covid-19 har tusinder af sundhedsarbejdere måttet arbejde med forskellige former for beskyttelses- og hygiejneudstyr. Men foranstaltningerne overfor coronavirus kan give svære hudproblemer hos læge og sygeplejersker.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Biogen: Lange udsigter for Spinraza til danske SMA-patienter

Det kommer til at tage otte-ni måneder at få fremskaffet de data, som det danske Medicinråd forlanger for overhovedet at overveje at tage Spinraza i brug - og som Danmark er ene om at kræve, siger adm. direktør i firmaet bag Biogen, Janne Harder.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Blodfortyndende lægemidler sætter salgsrekord

Blodfortyndende lægemidler stod sidste år for den største stigning i salg af lægemidler i Danmark. Alene fra 2016 til 2017 steg salget udregnet på omsætning med 44 procent i primærsektoren.

SUNDHEDSKULTUR

Brostrøm hængt grundigt til tørre i ny bog

undhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm undervurderede fuldstændig corona og modarbejdede derfor konsekvent regeringen i pandemiens første måneder. Det fremgår det af en ny biografi "Det første år" om Mette Frederiksens første år som statsminister.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Cheflæger: Husk, retningslinjer er ikke lov, og det er ikke altid muligt at følge dem

Retningslinjer og anbefalinger fra fagselskaber eller myndigheder kan kræve ressourcer på de diagnostiske afdelinger, som ikke findes. Cheflæger fra diagnostiske afdelinger efterlyser større forståelse fra kolleger og fra Styrelsen for Patientsikkerhed og opfordrer myndigheder til at melde klart ud.

SUNDHEDSKULTUR

Chris MacDonald i selvopgør i ny bog

Træner, sundhedscoach og foredragsholder, Chris MacDonald vil have os til at forstå og respektere vores grundlæggende biologiske behov, som ifølge ham ikke er til forhandling, hvis vi vil have et sundere liv.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Cochrane International drøfter ny direktør med Sundhedsministeriet

Der arbejdes tilsyneladende intenst på de indre linjer for at finde en løsning på kaosset efter, at bestyrelsen for det internationale Cochrane samarbejde i sidste uge afsatte Peter Gøtzshe som direktør for Nordic Cochrane Center.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Cochrane-direktør: Vi har været i vores største krise nogensinde

Følgerne af professor Peter Gøtzsches måde at lede Det Nordiske Cochrane Center på og hans forvaltning af den finanslovsbevilling, der er givet til centeret, har ført centeret ud i sin største krise siden etableringen for 26 år siden. Det siger den nye direktør, Karsten Juhl Jørgensen, som dog er fortrøstningsfuld, i forhold til, at centret får lov at fortsætte sit virke.

SUNDHEDSKULTUR

Corona sætter strøm til den digitale kulturformidling

De offentligt tilgængelige danske kulturinstitutioner har måttet dreje nøglen om på grund af coronavirussen, men flere af dem blomstrer som aldrig før på digitale platforme i hele landet.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Debatten om flokimmunitet er blusset op igen

På det seneste har der været ny forskning og meningstilkendegivelser, der hævder, at grænsen for flokimmunitet kan ligge betydeligt lavere end de 60 procent, man regner med. Det har fået debatten om flokimmunitet til at blusse op igen.

SUNDHEDSKULTUR

Dansk Facebook-TV om Corona er langt bedre, end man kunne frygte

Hver dag sender en journalist og en professor en halv times oplysende studie-TV på Facebook om Corona-virus, hvor de forsøger at gå bag overskrifter og på den måde finde ud af, hvad der er op og ned i forskellige myndigheders og eksperters udsagn.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Dansk Selskab for Patientsikkerhed: Intet er farligere for patienterne end overgange

Udflytningen af opgaver fra hospitaler til praktiserende læger og sundhedshuse er i gang - og i fremtiden skal endnu flere sundhedsopgaver løses tæt på borgerne og i borgernes egne hjem. Direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Inge Kristensen, kan nemt få øje på en stor fare ved udflytningen: Intet er nemlig farligere for patienterne end overgange, pointerer hun.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Dansk smitteopsporing halter langt efter andre lande

Smitteopsporing er afgørende for at holde Danmark åbent, men mange lande bruger mange flere kræfter på smitteopsporing - og har bedre resultater. En specialist kritiserer indsatsen.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

TV2-medarbejder smittet med coronavirus

"Jeg er patient 0," skriver en rystet medarbejder på TV2 News på sin Facebook-profil. Manden er som første dansker konstateret smittet med coronavirus.

Danske lægers alkoholforbrug er tabuiseret

Det er svært for danske læger at søge hjælp, hvis de har et risikoforbrug af alkohol, og det er svært for deres kollegaer at håndtere det.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Danske Regioner undlod at offentliggøre alarmerende rapport

Allerede i oktober 2018 kendte Danske Regioner til resultatet af en alarmerende rapport om sammenhængen mellem mangelfuld behandling af psykisk sygdom og personfarlig kriminalitet som drab, voldtægter og grov vold. Men regionerne afviste at udgive den, skriver Politiken.