Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Martin Hutchings ny professor med store ambitioner

Martin Hutchings er ny professor ved Københavns Universitet og Rigshospitalet. Med sit professorat har han store ambitioner om at løfte den kliniske forskning i lymfekræft til nye højder – til gavn for både patienter og forskningsmiljøet.

Interessen for lymfekræft begyndte som lidt af et tilfælde, da Martin Hutchings som ung kræftlæge blev interesseret i anvendelsen af PET/CT-skanninger ved lymfekræft og skrev en ph.d.-afhandling om PET/CT-skanninger for patienter med lymfekræftvarianten Hodgkin lymfom. Siden har lymfekræft været hans store interesse, og nu kan han tilmed kalde sig professor i klinisk lymfomforskning.

Lymfekræft (på latin: lymfom) findes i cirka 85 forskellige varianter og rammer lidt mere end 1.000 mennesker om året i Danmark – både unge og gamle. Sygdommen kan opstå i hele kroppen enten i lymfeknuder eller andre organer med lymfeceller. Nogle former er aggressive, mens andre kan være så fredelige, at de ikke kræver behandling. 

"Det er en ekstremt spændende sygdom - både hver gang man møder en patient, men også når man beskæftiger sig med sygdommens biologi og natur og med nye behandlinger," fortæller Martin Hutchings. 

Til daglig er han overlæge ved Afdeling for Blodsygdomme og leder af den hæmatologiske del af Rigshospitalets Fase 1-enhed, som tilbyder eksperimentelle kræftbehandlinger til patienter, der ofte ikke har andre muligheder. Enheden er med til at udvikle de nyeste kræftbehandlinger, og her spiller lymfekræft en ganske særlig rolle. 

"Kigger man tilbage på de kræftbehandlinger, der er udviklet de sidste 60 til 70 år, har lymfekræft virkelig været en pionersygdom. Sådan var det med strålebehandling og kemoterapi, og nu om dage er lymfekræft en af de første sygdomme, hvor man med succes anvender moderne immunterapi som CAR-T men også bispecifikke antistoffer, som jeg beskæftiger mig meget med i mit daglige arbejde," siger han. 

Det bedste forskningsmiljø gavner patienterne
Martin Hutchings har været ansat på Rigshospitalet i mere end 20 år, heraf ti år som overlæge. Hans professorat i klinisk lymfomforskning ligger i umiddelbar forlængelse af en allerede aktiv og international forskningskarriere med lymfekræft, udvikling af ny behandling og optimering af eksisterende behandling som omdrejningspunkt. 

Udover sit arbejde i Fase 1-enheden driver Martin Hutchings blandt andet fase 2 og 3 studier indenfor lymfekræftformerne Hodgkin lymfom og mantle cell lymfom. Studierne er typisk målrettet patienter, som allerede er i standardbehandling, men får mulighed for at teste en behandling, som potentielt er mere skånsom og/eller effektiv.

Som professor håber Martin Hutchings at kunne løfte forskningen i lymfekræft på Rigshospitalet til nye højder.

"Vi er i forvejen Skandinaviens førende center for fase 1-studier af tidlig eksperimentel behandling af lymfekræft. Med professoratet er mit ønske og mission, at det skal vi skal være for lymfomforskning generelt," fortæller han. 

Sammen med sine kollegaer vil han arbejde videre på at skabe et forskningsmiljø i international liga, som kan tiltrække de mest ambitiøse kræfter på området til gavn for både udvikling, behandling og patientoplevelsen. 

Med professoratet bliver Martin Hutchings også en del af Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet. Her skal han undervise og vejlede fremtidens læger. 

"Jeg glæder mig til at undervise medicinstuderende igen. Allerede som yngre læge bliver man hurtigt skolet af systemet og kommer ind i en bestemt tankegang. De medicinstuderende tør stille de uventede og kreative spørgsmål. Det giver nogle stimulerende diskussioner, som får én helt tilbage til start og hjælper til at tænke på nye måder," siger han.