Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Ny professor vil finde bedre behandling for kroniske nyresygdomme

Dr.med og ph.d. Rikke Nørregaard fra Institut for Klinisk Medicin er ny professor på Aarhus Universitet. Her forsker hun i translationel nefrologi, der blandt andet dækker diagnosticering og behandling af kroniske nyresygdomme.

Kroniske nyresygdomme er blandt de største folkesundhedsproblemer i verden, og man anslår, at 10-15 % af den voksne befolkning i Danmark lider af kroniske nyresygdomme. Den nye professor Rikke Nørregaard og hendes forskningsteam forsker i de grundlæggende mekanismer for udviklingen af nyrefibrose, som forekommer, når det normale nyrevæv erstattes med arvæv. Når det sker, nedsættes nyrernes funktioner, og patienterne må i værste fald i dialysebehandling eller transplanteres.

Målet med professorens forskning er at udvikle og identificere nye behandlingsmuligheder for patienter med kroniske nyresygdomme. Det gør hun gennem translationel forskning, som både tager udgangspunkt i eksperimentelle og kliniske studier.

”Professoratet er en mulighed for at skabe en tæt forbindelse mellem klinisk eksperimentel forskning og basal forskning inden for nyresygdomme. Det er vigtigt i de danske universitets- og hospitalsmiljøer, hvor vi ønsker at accelerere implementeringen af grundvidenskabelige resultater til gavn for patienterne,” siger Rikke Nørregaard.