Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Professor får pris for livslang dedikation til hjerteforskning

Én af de mest citerede danske hjertelæger, professor Gorm Boje Jensen har modtaget Danish Cardiovascular Academy’s pris for livslang dedikation til hjerteforskning.

Professor Gorm Boje Jensen modtog den 3. juni Danish Cardiovascular Academy’s lifetime achievement award under akademiets årlige sommermøde.

”Gorm Boje Jensen har gennem mere end 50 år bidraget til dansk hjerte-kar-forskning og er én af de mest citerede danske hjertelæger,” siger bestyrelsesformand for DCAcademy og pro-dekan på Aarhus Universitet, Hans Erik Bøtker. 

Han begrunder endvidere valget af Gorm Boje Jensen med det faktum, at han i 1975 var medstifter af ”Østerbroundersøgelsen”, hvis lige ikke findes andre steder i verden ifølge Hans Erik Bøtker. Befolkningsundersøgelsen skulle følge udvikling i hjerte-kar-sygdom ved at undersøge risikofaktorer som blodtryk, overvægt, rygning og motion. Flere end 25.000 mennesker har deltaget. Undersøgelsen har bidraget til en større bevidsthed om, hvordan hjerte-kar-sygdom forebygges og blodtryk blev i større grad målt, når danskerne tog til lægen.

”Jeg er meget stolt af prisen – især fordi prisen bliver givet af mine kollegaer inden for kardiovaskulær forskning, så jeg glæder mig helt ned i støvlerne,” siger en glad prismodtager.

Gorm Boje Jensen forklarer, at et diplomkursus i epidemiologi i London 1971 gav ham grundstenene til at etablere en befolkningsundersøgelse. Hans egen doktordisputats baserede sig på resultater af første runde af Østerbroundersøgelsen, hvor han definerede behovet for bypassoperationer. Senere som overlæge på Hvidovre Hospital deltog han i flere vigtige undersøgelser af trombolyse, som var et stort gennembrud i behandlingen af blodprop i hjertet.

”Gorm har bidraget til at fremme sundheden i Danmark uden selv at tage æren for det. Mange har kunnet høste frugterne af hans arbejde og baseret deres forskning på grundige undersøgelser, opfølgning og dermed valide data. Gorm Boje Jensen er en genuin forsker, som fortjener Danish Cardiovascular Academy’s lifetime achievement award,”siger Hans Erik Bøtker.