Medicinrådet blæser på det 4. princip

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Hjerneforsker hædres med KFJ-prisen

Professor Ole Kiehn fra Københavns Universitet modtager den ene af i alt to KFJ-priser. Han belønnes for sin banebrydende neurovidenskabelige forskning, hvor han har kortlagt de neuronale netværk, der aktiverer og kontrollerer vores bevægelser.

To forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet modtager den prestigefyldte KFJ-pris, der hvert år uddeles af Kirsten og Freddy Johansens Fond til enestående præstationer inden for blandt andet lægevidenskaben.

Den prækliniske pris går til professor Ole Kiehn, gruppeleder på Institut for Neurovidenskab, mens den kliniske pris går til professor og overlæge Anders Perner. Med begge priser følger 1.5 millioner kroner, hvoraf 250.000 kr. er en personlig pris.

”Jeg er meget glad for prisen. Det betyder meget for mig personligt, men måske mest fordi den gives til den forskning, jeg står for. Det er en stor anerkendelse af mit forskningsfelt og alle de fantastiske mennesker, som gennem tiden har bidraget,” siger Ole Kiehn, der startede sin karriere på medicinstudiet i 1977 på netop Københavns Universitet.

Siden da har han haft enorm betydning for neurovidenskaben. Over de seneste 30 år har han systematisk kortlagt de basale neurale netværk, der aktiverer og kontrollerer vores muskelaktivitet. Hans forskning har også bidraget til udviklingen af kommende behandlingsmuligheder for alvorlige neurale lidelser såsom Parkinsons sygdom, ALS og rygmarvslæsioner.

I 2001 flyttede han til Karolinska Instituttet, som i 2004 udnævnte ham til professor, og hvor han fortsat driver en lille afdeling af sit laboratorium. I 2017 kom han tilbage til Københavns Universitet via Novo Nordisk Fondens Laureate program.

Siden 2008 har han ligeledes siddet i Nobelforsamlingen, der uddeler Nobelprisen i Fysiologi eller Medicin, og var fra 2011-2014 adjungeret og fra 2014-2019 valgt medlem af Nobelpriskomiteen for Fysiologi eller Medicin, der vurderer nomineringerne.

Udskriv