Medicinrådet blæser på det 4. princip

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Forfatter modtager SINDs samfundspris

Forfatteren og journalisten Peter Øvig Knudsen har modtaget Landsforeningen for psykisk sundhed SIND's samfundspris. 

Han har fået den fordi hans engagement i den offentlige debat de seneste år er et væsentligt bidrag til mere åbenhed og opmærksomhed om psykisk sygdom i hele Danmark Danmark,

”Favntaget med psykisk sygdom – personligt eller som pårørende – kan være svært at tale med andre om. Peter Øvig Knudsen har gjort det lettere for mange danskere," lød en del af begrundelsen.

Prisen uddeles hvert tredje år og uddeles til en person, der har gjort en særlig indsats for mennesker med en sindslidelse, deres pårørende eller i forhold til psykiatrien i øvrigt.

Peter Øvig Knudsen har gennem 20 år været en af Danmarks mest kendte, anerkendte og citerede dokumentarister. Især siden2018 har han energisk bidraget til at nuancere danskernes billede af psykisk sygdom. Ekkoet af en barndom med en psykisk syg mor og af et voksenliv med en dyb depression er bl.a. formidlet via to meget omtalte bøger, i medier, ved foredrag og i dialogen med utallige mennesker.”Peter Øvig Knudsen har inspireret mange. Peter Øvig Knudsen argumenterer ikke for et særligt synspunkt. Hans ambition er at nuancere og at inspirere til dialog og refleksioner på et område, hvor uenigheder hurtigt kan tage fart. Fx for og imod medicin eller elektrochok.

Peter Øvig Knudsens engagement i den offentlige debat de seneste år er et væsentligt bidrag til mere åbenhed og opmærksomhed om psykisk sygdom i hele Danmark,” fremhæver SIND.

Peter Øvig Knudsen er glad for den dialog og eftertanke, hans to seneste bøger har inspireret til. Han oplever, at antallet af kommentarer og henvendelser ligger omkring det tidobbelte af hans tidligere bøger om helt andre emner. 

“Nogen får aldrig fortalt andre, hvad de har oplevet. At stå frem kan være svært. Og at formulere, hvordan man har haft det, kan være endnu sværere. Så jeg bliver glad, når mine bøger kan inspirere andre,” siger Peter Øvig.

I 2018 var modtageren af SINDs Samfundspris projektleder Søren Magnussen fra projekt 'Frirum i psykiatrien', der senere blev landskendt gennem DR-programmet "Lys på den lukkede". I 2015 gik prisen til tv-værten Anders Lund Madsen.

Udskriv