Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Ny professor i hæmatologi

Marianne Tang Severinsen er blevet ansat som professor i hæmatologi fra 1. juni 2021 ved Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet.

”Min mission er er koble forskningen på det kliniske arbejde. Vi skal lave kliniknær forskning. Vi skal lave noget, der gavner patienterne,” siger Marianne Tang Severinsen, der er uddannet læge og ph.d. i 2010 fra Aarhus Universitet.

De seneste fem år har Marianne Tang Severinsen involveret sig dybt i udviklingen af personlig medicin på Aalborg Universitetshospital. 1. marts 2019 tiltrådte hun som forskningsansvarlig overlæge og har herefter varetaget det overordnede ansvar og ledelsen af projektet i tæt samarbejde med Martin Bøgsted og Karen Dybkær, der begge er professorer.

Personlig medicin er baseret på detaljeret undersøgelse og karakterisering af generne i patientens kræftknude. Med den viden er det muligt at vurdere, hvilken behandling der kan tænkes at virke på lige præcis denne patients kræftsygdom. Det giver både mere præcis, effektiv og skånsom behandling til gavn for patienten. Selv om vi kan identificere genfejlene, der ligger til grund for en kræftsygdom, er der endnu ikke udviklet medicin, der kan løse alle problemer.

”Vi har et setup, hvor forskere kan låne vores platform med adgang til data og få sparring af os. Den platform kan vi godt være stolte af. Vi vil gerne stille platformen til rådighed, så vi har oprettet en hjemmeside for Klinisk Kræftforsknings Center,” siger Marianne Tang Severinsen.

Et af hendes specialer er epidemiologisk registerforskning. Det kan hun bruge til at lave prognoser for en sygdom, følge prognosen over tid, finde årsager til sygdomme, senfølger og effekt af en given behandling, overlevelse efter indlæggelse osv.

Som professor i hæmatologi er hendes arbejdstid fordelt nogenlunde ligeligt mellem det kliniske arbejde på Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital og forskning/undervisning på Klinisk Institut på Aalborg Universitet.

”Jeg vil jo mene, at spørgsmålene opstår i klinikken. Der ser man problemerne eller får ideer til nogle ting, der burde gøres smartere eller bedre. Men man har bare ikke redskaberne til at undersøge tingene. Det har forskerne. De kender metoderne, men de kender så ikke problematikken grundigt nok, så hvis man skal lave god patientnær forskning, så skal man arbejde sammen klinikere og forskere. Det er rigtig afgørende for at lave relevant kliniknær forskning,” forklarer den erfarne kliniker og forsker.