Medicinrådet blæser på det 4. princip

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Ny professor vil træne immunforsvaret til at bekæmpe HIV

Ole Schmeltz Søgaard er ny professor i translationel virusforskning på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Han forsker i, hvordan virusinfektioner og immunforsvaret interagerer med hinanden. Han undersøger bl.a., hvordan HIV undviger immunforsvaret, og hvad der skal til for at ændre på denne balance, så HIV går fra at være en livslang kronisk infektion til at være en sygdom, der kan kureres med en kortere målrettet behandling.

Den nyudnævnte professor er ambitiøs i forhold til at finde en kur eller udvikle en vaccine mod HIV – ikke mindst nu, hvor forskere i forbindelse med SARS-CoV-2 har vist, at det er muligt at udvikle effektive vacciner og behandlinger på mindre end et år.

I øjeblikket leder Ole Schmeltz Søgaard to internationale randomiserede forsøg, hvor målet er at styrke immunforsvarets evne til at kontrollere HIV-infektionen uden behov for daglig medicin. Derudover er han involveret i forskellige projekter, som undersøger, hvilken rolle specifikke komponenter af immunforsvaret spiller i forhold til at kontrollere virusinfektioner, herunder COVID-19.

Ole Schmeltz Søgaards forskning bidrager til at forebygge og kurere virusinfektioner ved hjælp af bl.a. immunterapi, vacciner og antistoffer og har især betydning for patienter, der lever med kroniske virusinfektioner som fx HIV.

Udskriv