Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

SDU-forsker skal skabe globale retningslinjer for behandling af rygsmerter

Professor Jan Hartvigsen fra Syddansk Universitet (SDU) er udpeget til en ekspertgruppe under WHO, der skal rådgive alle verdens regeringer om behandling af kroniske rygsmerter.

I Danmark er rygsmerter den hyppigste årsag til sygemeldinger og førtidspension, og det en af de hyppigste årsager til, at man opsøger sin læge, en kiropraktor eller en fysioterapeut.

Men rygsmerter er også et globalt problem. Rygsmerter påvirker verden over 600 millioner mennesker hver dag. Rygsmerter bidrager til fattigdom og social ulighed i hele verden, fordi mennesker ikke har adgang til effektiv behandling og ikke kan passe deres arbejde.

Derfor går WHO – FN’s verdenssundhedsorganisation – nu for alvor ind i kampen mod rygsmerterne.

WHO (World Health Organization) nedsætter derfor et ekspertudvalg bestående af de dygtigste forskere fra hele verden. Forskerne skal kulegrave den nyeste viden og udforme officielle retningslinjer for behandling til regeringer i alle verdens lande.

Udvalget kommer til at bestå af 25 medlemmer, heraf 6 europæere, og professor og forskningsleder Jan Hartvigsen fra Center for Sundhed i Muskler og Led ved SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik (IOB) er udpeget som eneste dansker.

"Det er et stort og utroligt spændende arbejde, vi skal i gang med. Min udpegelse er et eksempel på, at vi i Danmark godt kan have indflydelse i den store verden, selvom vi er et lille land. Arbejdet går i første omgang ud på at gøre livet bedre for folk, der bor i lande, der er fattigere end Danmark. Men anbefalingerne vil også komme til at præge den måde, vi håndterer rygproblemer på herhjemme," siger Jan Hartvigsen.

Der er en akut årsag til, at WHO har et ønske om at skabe evidensbasserede retningslinjer for bevægeapparatet:

"Antallet af mennesker, der oplever, at rygsmerter nedsætter deres funktionsevne, stiger hastigt i mange lavindkomstlande. Tallene hos os i højtindkomstlande stiger i takt med en aldrende befolkning – og lavindkomstlandene nærmer sig hurtigt vores niveau," fortæller Jan Hartvigsen.

Jan Hartvigsen er en af verdens højest rangerende forskere (top 0,1%) inden for smerter og sygdomme i ryg, nakke og bevægeapparatet. Han blev i 2020 Ridder af Dannebrog og er udpeget som rådgivende ekspert i WHO indtil 2024.