Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Ny professor er specialist i bugspytkirtelen

Overlæge ved Medicinske Mave- og Tarmsygdomme, Søren Schou Olesen, er pr. 1. april udnævnt til klinisk professor ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet.

Søren Schou Olesen har i dag det daglige ansvar for Center for Bugspytkirtelsygdomme ved Aalborg UH, der blev oprettet for fem år siden. Her arbejder han sammen med sine kolleger med at håndtere komplekse sygdomme i bugspytkirtlen.

Søren Schou Olesen glæder sig til at fortsætte sit kliniske såvel som forskningsmæssige arbejde med bugspytkirtelsygdomme.

"Det er unikt at have et ben i klinikken og så samtidig have mulighed for at forske. Det er meget inspirerende og enormt givende at kunne gøre begge dele, så det kliniske problem hurtigt og direkte kan omsættes til et forskningsprojekt," siger Søren Schou Olesen.

Det er Søren Schou Olesens forhåbning, at der med professoratet kan etableres endnu flere forskningsprojekter inden for området, så behandlingen kan forbedres yderligere.

Sygdomme i bugspytkirtlen er forbundet med dødelighed op til fem gange større sammenlignet med baggrundsbefolkningen, og patienterne har væsentligt nedsat livskvalitet med mange hospitalsindlæggelser og alvorlige komplikationer.

De hyppigste bugspytkirtelsygdomme er akut og kronisk bugspytkirtelbetændelse. Den akutte form fører til ca. 2.000 nye indlæggelser om året, og ca. 600 nye patienter diagnosticeres årligt med kronisk bugspytkirtelbetændelse. En tilstand der ofte fører til bugspytkirtelkræft - en af de mest dødlige kræftformer.

"Sygdomme i bugspytkirtlen har nok levet lidt i skyggen af andre mavetarmsygdomme i en lang årrække og været underprioriteter både klinisk og forskningsmæssigt. Med oprettelsen af Center for Bugspytkirtelsygdomme i 2016 på Aalborg UH fik vi mulighed for at forbedre den kliniske håndtering af patientgruppen. Siden har lignende centre på Odense Universitetshospital og Hvidovre hospital yderlige styrket det danske tilbud til bugspytkirtelpatienterne. Med oprettelsen af et professorat inden for området - det første af sin art i Danmark - får vi nu mulighed for at styrke forskningen yderligere og dermed bedre mulighed for at hjælpe vores patienter," siger Søren Schou Olesen.

Interessen for bugspytkirtelsygdomme opstod under Søren Schou Olesens turnusophold på Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling på Aalborg UH, hvor han skrev sin ph.d.-afhandling om smertebehandling af kronisk bugspytkirtelbetændelse.

"Jo mere jeg arbejder med forståelsen af bugspytkirtlen og behandlingen af sygdommene i den, des mere fascinerede bliver det, og jo større netværk får jeg både nationalt og internationalt," siger Søren Schou Olesen.

Søren Schou Olesens CV tæller mere end 140 forskningsartikler og bogkapitler om emnet og han er en hyppig oplægsholder i både ind- og udland.