Skiftedag i toppen af sundheds-danmark

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenetForskere belønnes for at droppe dyreforsøg

Lene Baad-Hansen og Karthika Rajeeve fra Aarhus Universitet har begge modtaget et legat fra Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds Fond. Legatet får de for ikke at bruge forsøgsdyr i deres forskning.

Lektorerne Lene Baad-Hansen, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, og Karthika Rajeeve, Institut for Biomedicin, forsker i vidt forskellige emner, men har det til fælles, at de ikke anvender dyreforsøg i deres arbejde, skønt det ville være oplagt. Det bliver de belønnet for med et legat fra Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds Fond til afskaffelse af dyreforsøg i den videnskabelige forskning.

De to forskere modtager hver et legat på 100.000 kr., som skal bruges til deres forskningsaktiviteter.

Lene Baad-Hansen, lektor og viceinstitutleder for forskning, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, forsker i smerter i mund og ansigt, hvilket typisk opleves som intenst og er forbundet med stort ubehag og forringet livskvalitet hos patienterne. Til trods for at der er en lang tradition for at anvende dyreforsøg i smerteforskning, har Lene Baad-Hansen aldrig benyttet sig af dyremodeller i sine forskningsprojekter. I stedet har hun i stor udstrækning gjort brug af humane eksperimentelle modeller for smertetilstande, og hendes data er derfor baseret på raske og frivillige forsøgspersoner.

Karthika Rajeeve, Lektor, Institut for Biomedicin, er biomediciner og undersøger sygdomsmekanismer og patogene interaktioner, fx bakterielle infektioner. I stedet for at anvende rotter og mus i sin forskning bruger Karthika Rajeeve den revolutionerede teknologi ’organdyrkning’ og 3D vævsmodeller, som fysiologisk minder mere om de patogene interaktioner, der foregår menneskeligt væv end i dyremodeller.

Udskriv