Medicinrådet blæser på det 4. princip

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Børnelæge får 11 mio. til forskning i astma

Børnelæge Bo Chawes modtager et af de prestigefyldte Starting Grants fra EU, som nu bidrager til at styrke forskningen i astma og adfærdsproblemer hos børn, og han skal stå i spidsen for et ambitiøst, internationalt forskningsprojekt.

Formålet med det kommende internationale forskningsprojekt er at undersøge, hvordan kosttilskud og diæt under graviditeten og i det tidlige liv former barnets metaboliske profil, og hvordan dette er knyttet til astma og neurologisk udvikling.

Astma og adfærdsproblemer, som f.eks. ADHD, er to af de hyppigst forekommende kroniske lidelser i barndommen og på Dansk BørneAstma Center, hvor Bo Chawes er tilknyttet, har man tidligere i mor-barn-kohorten COPSAC2010 udført to studier, der har vist, at tilskud af fiskeolie og D-vitamin i graviditeten reducerer risikoen for at udvikle astma, samt forbedrer særligt drengebørnenes kognition og accelererer deres motoriske udvikling.

Det kommende projekt vil benytte sig af avancerede analyser, der måler mængden af små molekyler i blodet, fx aminosyrer, nukleotider, fedtsyrer og antioxidanter, målt på forskellige tidspunkter i graviditeten og op igennem barndommen. Målingerne knyttes sammen med data om moderens og spædbarnets diæt, en vifte af tidlige miljøeksponeringer og genetiske data. Målet er at identificere biokemiske processer, som har betydning for astma og neurologisk udvikling, og ultimativt at fremme sund lunge- og hjerneudvikling ved hjælp af forebyggende diæt i graviditeten.

”Tildelingen af ERC Starting Grant er den foreløbige kulmination på mine forskningsaktiviteter indenfor tidlige sygdomsmekanismer og primær forebyggelse af børneastma og adfærdsproblemer de sidste 10 år. Bevillingen vil bidrage med vigtig viden, som kan komme mange berørte børn og familier til gode, samt konsolidere samarbejdet med Harvard Medical School”, siger Bo Chawes, børnelæge og klinisk lektor, dr.med., ph.d. ved Dansk BørneAstma Center og Afdelingen for Børn og Unge på Herlev og Gentofte Hospital.

Den tværfaglige studiegruppe bag forskningsprojektet består af læger med pædiatrisk og børnepsykiatrisk ekspertise, metabolomics-eksperter og bioinformatikere i et samarbejde, der vil bygge bro mellem basalvidenskabelige discipliner og klinisk forskning. Projektet udføres i samarbejde med en amerikansk forskningsgruppe ved Harvard Medical School, Boston, der har en lignende mor-barn kohorte med D-vitamin-intervention under graviditeten, samt med en forskningsgruppe fra Cambridge, UK, der er eksperter i lungeorganoid-studier.

Udskriv