Neurologien kan få kæmpe gennembrud i 2020'erne

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Jens Lundgren i spidsen for global indsats mod Covid-19

Den danske overlæge og professor Jens Lundgren skal stå i spidsen for en global indsats, der skal sikre hurtig, global afprøvning af op til 45 nye lægemidler mod COVID-19 på 20.000 patienter på 450 hospitaler verden over.

Den nye indsats har fået navnet ACTIV-3. Forsøgene er drevet fra de amerikanske institutioner NIH og NIAID.

ACTIV-3 er en del af den 65 milliarder kroner store amerikanske coronaindsats Operation Warp Speed, der skal sikre effektive vacciner og behandlinger mod covid-19 snarest muligt.

”Jeg er blevet hovedansvarlig for, at forsøgsprotokollen blev udviklet, at selve eksperimentet udføres på en ordentlig og forsvarlig måde, og at vi får dokumenteret og rapporteret det, vi finder frem til. Vi samarbejder med 450 hospitaler på samtlige kontinenter og forventer at skulle involvere over 10.000 patienter, så det er noget af en indsats, vi er gået i gang med,” siger Jens Lundgren i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Normalt afprøver forskningsgrupper ét lægemiddel i et klinisk forsøg. Men ACTIV-3 er en platform, hvor forskerne skal afprøve mange forskellige lægemidlers effekt på patienter, der er indlagt på hospitalet med COVID-19. Når et lægemiddel ikke viser foreløbige tegn på aktivitet eller har begrænsende bivirkninger så bliver undersøgelserne af det pågældende middel droppet, mens undersøgelserne fortsætter for andre midler der også undersøges. Designet muliggør også at kontrolgruppen for forskellige lægemidler deles. Derved kan forskerne accelerere udforskningen af mange lægemidler på en gang.

”Førhen har vi testet lægemidler, der allerede var udviklet til andre sygdomme. På den måde kan man sige, at vi har taget dem ned fra hylden for at se, om de kunne virke. Men i dette tiltag skal vi afprøve en masse forskellige præparater, der er specifikt udviklet mod coronavirus. Derfor er vores forhåbninger større denne gang,” forklarer Jens Lundgren.

Nogle af de første præparater, som forskerne går i gang med at teste er såkaldte monoklonale antistoffer. Dem har forskerne valgt at teste blandt andet fordi, det var den type lægemiddel, der viste sig at virke mod ebola.

Lundgren forventer at have foreløbige resultater i september. Hvis de er gode, vil forskerne fortsætte og forhåbentlig finde endelig afklaring i løbet af oktober eller november. Udforskningen af mindst tre andre lægemidler påbegyndes i september.

Udskriv