Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

OUH-direktør bliver formand for Behandlingsrådet

Formand for det kommende behandlingsråd bliver lægelig direktør på Odense Universitetshospital, Michael Dall. Samtidig bliver det Region Nordjylland, der skal huse rådets sekretariat.

Det står klart efter onsdagens bestyrelsesmøde i Danske Regioner.

I marts i år besluttede Danske Regioners bestyrelse at nedsætte Behandlingsrådet, som fra andet kvartal af 2021 skal vurdere, om prisen på nye behandlinger og teknologier står mål med effekten. Dermed overhalede regionerne regeringen og det forståelsespapir, som regeringen og SF, Enhedslisten og Radikale forhandlede sig frem til efter valget. Her stod, at regeringen vil nedsætte et behandlingsråd, der "skal være med til at afdække uretfærdig forskelsbehandling af patientgrupper i sundhedsvæsenet." 

Regionernes model for et dansk behandlingsråd skal dog ikke beskæftige sig med prioritering mellem patientgrupper. I Behandlingsrådet skal eksperter, fagfolk og patienter derimod vurdere, om udgifterne til behandlinger og teknologier står mål med effekten for patienterne.  

Og Danske Regioners bestyrelse besluttede onsdag eftermiddag, at Michael Dall bliver formand for det kommende behandlingsråd.

46-årige Michael Dall er uddannet speciallæge i mave-, tarm- og leversygdomme og er til daglig lægelig direktør på Odense Universitetshospital.

Bestyrelsen i Danske Regioner har desuden besluttet, at sekretariatet for Behandlingsrådet skal placeres i Aalborg i Region Nordjylland. Her vil det blive hjemsted for 20-25 medarbejdere, der skal bistå rådet i dets arbejde.

Med dagens beslutninger kan man nu komme i gang med at ansætte medarbejdere til sekretariatet og indrette lokaler, så rådet er klar til at starte arbejdet i andet kvartal 2021. Behandlingsrådet vil dog langt fra få samme betydning i sundhedsvæsnet som søsterorganet Medicinrådet, alene af den grund, at det ikke er et krav, at nye teknologier skal vurderes af rådet, før de kan tages i brug på en hospitalsafdeling. I dag er der omkring 500.000 typer medicinsk udstyr i brug på hospitalerne, og Danske Regioner vurderer, at Behandlingsrådet vil komme til at vurdere og komme med anbefalinger for et sted mellem 15 og 25 nye teknologier om året.

Virksomheder, hospitalsafdelinger og regioner vil kunne indstille behandlinger til vurdering, og rådet vil få fokus på behandlinger, hvor der hersker tvivl om værdien af at investere i teknologien.