Neurologien kan få kæmpe gennembrud i 2020'erne

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Rigshospitalet har fået sin yngste professor

Andreas Røder er tiltrådt som lærestolsprofessor for urologien den 1. marts 2020, han er 39 år gammel og dermed Rigshospitalets yngste professor.

Som lærestolsprofessor bliver Andreas Røder ansvarlig for det urologiske områdes akademiske udvikling og internationale kvalitet i forhold til både forskning, undervisning, patientbehandling og formidling. Han får desuden fagligt ansvar for den kliniske forskning og uddannelsen af læger og forskere indenfor specialet.

Andreas Røder har været tilknyttet Københavns Universitet som klinisk lektor siden 2018, og blev i 2017 leder af forskningsenheden Copenhagen Prostate Cancer Center på Rigshospitalet.

Andreas Røder er én af hovedkræfterne bag etableringen af et nyt behandlingstilbud til patienter med godartet forstørret prostata – prostata embolisering - et skånsomt alternativ til kirurgisk behandling, der med mikropartikler kapper blodforsyningen og får den forvoksede prostatakirtel til at skrumpe.

Med den nye behandlingsmetode går interventions-radiologer via lysken til pulsårerne og blokerer for blodforsyningen til prostata med bittesmå ’kugler’, der består af kunstige mikropartikler på størrelse med sandkorn og er lavet af akryl og gelatine. Metoden er hentet fra udlandet, og Rigshospitalet har løbende udført behandlingen på 60 danske patienter siden 2017. Nu er behandlingen blevet indført som et alternativ til de eksisterende behandlingstilbud, særligt for de mandlige patienter, der ikke tåler traditionel kikkertoperation med udskrabning af prostata eller ikke har gavn af medicinsk behandling.

" Mit mål er at sikre, at urologisk forskning på Rigshospitalet er internationalt og tværfagligt fokuseret, og derfor også at gøre Copenhagen Prostate Cancer Center og Urologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet internationalt førende inden for urologisk forskning," siger han.

En af førsteprioriteterne er derfor at udvide det urologiske forskningsfelt, således at det i fremtiden også dækker blandt andet transplantations- og traumeområdet. Den fremtidige forskning på skal centrere sig om områderne urologisk kræftbehandling, herunder prostatakræft, interventionsradiologi, transplantation, billeddiagnostik og urologiske traumer.

 

Udskriv