Neurologien kan få kæmpe gennembrud i 2020'erne

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Ny professor skal forske i ufrivillig abort

Som ny professor på Hvidovre Hospital vil Henriette Svarre Nielsen til bunds i årsagerne til, hvorfor det at få børn kan være en lang og kompliceret proces.

Ca. 20.000 fostre går tabt hvert år i Danmark, og for omkring 1.200 kvinder finder den ufrivillige abort sted for mere end 3. gang i træk

Men nu styrker Region Hovedstaden sit tilbud til disse kvinder med et nyt professorat og en udvidelse af Enheden for Gentagne Graviditetstab, som nu tilbyder udredning og behandling både på Rigshospitalet og på Hvidovre Hospital.

Som nyudnævnt professor i Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital vil enhedens faglige og forskningsmæssige leder Henriette Svarre Nielsen komme nærmere på årsagerne til, hvorfor disse kvinder gang på gang oplever at miste en graviditet.

”Ofte skyldes det, at der er noget galt med fosteret, og så er tabet en meget fornuftig kvalitetskontrol fra naturens side. Måske er der nogle årsager til syge fostre, udover høj alder hos kvinden, der kan forebygges eller behandles. Men i nogle tilfælde tabes et rask foster”, siger Henriette Svarre Nielsen til Hvidovre Hospitals hjemmeside.

Det er præcis viden om bagvedliggende årsager, som hun er interesseret i at afdække.                

”Jo flere graviditetstab kvinden har, jo større er sandsynligheden for, at det ikke er fosteret, der er noget galt med. Så er det derimod moderen, eller måske faderen. Hvert graviditetstab er jo en tre-enighed, hvor både moderen, faderen og fostret kan bidrage med sygdom ”, siger Henriette Svarre Nielsen.

Hendes drøm er derfor at realisere en stor undersøgelse på området, og Etisk Komite har givet hende tilladelse til at lave en kohorte (en gruppe af mennesker), hvor hun gennem blodprøver og vævsprøver på både far, mor og foster undersøger 6.000 graviditetstab over to år.

”Målet er, at vi én gang for alle kan få kortlagt, hvad der karakteriserer et sygt foster, og hvad der karakteriserer et rask tabt foster. For der er jo ingen grund til, at parret skal gå igennem flere tab, hvis der kan sættes ind overfor de bagvedliggende årsager. Min drøm er hurtigere, billig og effektiv undersøgelse af par der, taber ønskede graviditeter, siger Henriette Svarre Nielsen.

Ved siden af jobbet bruger Henriette Svarre Nielsen også sin tid i organisationen Maternity Foundation, som hun stiftede sammen med fem andre kvinder tilbage i 2005 efter et ophold i Ethiopien.

”Jeg var rystet over at se, hvor mange kvinder, der døde af deres graviditet. Derfor startede jeg Maternity Foundation med den vision, at det ikke skal koste liv at give liv. Organisationen har i dag 30 ansatte og vi har sammen med dygtige fødsels- og børnelæger udviklet en app, som sundhedsarbejderne i en række lande bruger, så de via animationer instrueres i livreddende håndgreb ved komplicerede graviditeter.

Henriette Svarre Nielsen er læge fra 2001, dr. med. fra 2012, lektor i 2013, speciallæge i gynækologi og obstetrik i 2014, og overlæge i 2015.

Udskriv