Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Forsker skal undersøge mavebakteries effekt på helbredet

Forsker, postdoc Sandra Breum Andersen, Københavns Universitet, har fået 6,1 millioner kroner fra Det Frie Forskningsfond til at forske i, om mave-bakterien Helicobacter pylori kan påvirke vores helbred.

Tilsyneladende simple bakterier kan have overraskende komplekse sociale liv, hvor de samarbejder og konkurrerer indenfor deres egen art eller med andre arter. Når sådanne interaktioner foregår i en menneske-krop kan de være af afgørende betydning for vores helbred.

Sandra Breum Andersens forskningsprojekt tager udgangspunkt i mave-bakterien Helicobacter pylori, som forskere i starten af 80erne identificerede som den primære årsag til mavesår og -kræft. Senere har det vist sig at denne bakterie også kan beskytte mod astma og allergi, hvis den er med til at forme immunsystemet tidligt i livet.

Disse opdagelser falder i tråd med anden ny forskning, der afslører de gavnlige effekter af mange af vores tarm-bakterier.

Med muse-forsøg vil Sandra Breum Andersen teste om mikrobielle interaktioner mellem H. pylori i maven og med andre bakterier i tarmene, kan påvirke værtens helbred.

I mindre udviklede lande har næsten alle mennesker H. pylori i maven, mens den er en sjældenhed i Europa og USA. Hvad er konsekvenserne af dette tab?

Sandra Breum Andersen undersøger, om H. pylori kan beskytte mod overvægt og malaria, gennem interaktioner med immunsystemet og de andre mikrober.