Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Forsker får millioner til at undersøge ny diagnosemetode til hudkræft

Catharina Lerche, seniorforsker på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital  får 10 mio. kr. at forske for over de kommende fem år af Lundbeckfonden.

En ny analysemetode til at afsløre fusk i fødevarebranchen har vist sig hurtigt og sikkert at kunne forbedre diagnosticeringen af flere typer kræft. Det har vist sig, at specielt sammensætningen af fedtstoffer er forskellig mellem kræftceller og normale celler, og Catharina Lerche skal i sit forskningsprojekt undersøge, om metoden også kan benyttes til diagnosticeringen af forskellige hudkræftformer.

Den analysemetode, Catharina Lerche vil prøve at tilpasse behandling af almindelig hudkræft, hedder REIMS massespektrometri. Den er udviklet af Zoltan Takats, professor i analytisk kemi ved Imperial College London – og via REIMS massespektrometri kan man på få sekunder afsløre fx svindel med kød.

Det sker ved at udstyret lynopvarmer – brænder – en lille-bitte prøve af det væv, der skal undersøges, forklarer Catharina Lerche: ”I den røg, der udvikles, kan REIMS-udstyret genkende kemiske profiler fra fedtstoffer – og dermed blandt andet afgøre, om der udelukkende er hakket oksekød i en pakke, der sælges som oksefars”.

På samme måde bør udstyret kunne indstilles til at skelne mellem rask væv og væv fra almindelig hudkræft i forbindelse med patientundersøgelser, siger hun: ”Og det er hypotesen bag mit fellows-projekt, som jeg udfører i samarbejde med lektor Christian Janfelt fra Institut for Farmaci ved Københavns Universitet og med professor Zoltan Takats”.