Neurologien kan få kæmpe gennembrud i 2020'erne

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

Forsker får fem mio. kr. til at forske i kroniske nervesmerter

Lektor Christian Vægter fra Aarhus Universitet har netop modtaget fem mio. kr. fra Lundbeckfonden til at videreføre studie i, hvad nervesystemets støtteceller betyder i forhold til udviklingen af kroniske nervesmerter.

Kroniske smerter påvirker mere end 300.000 personer i Danmark, og symptomerne varierer meget fra person til person.

Med bevillingen, Ascending Investigator Grant på fem mio. kr., fra Lundbeckfonden kan Christian Vægter og hans forskerkolleger fortsætte deres søgen efter svar på, hvordan nervesystemets støtteceller, også kaldet gliaceller, er involveret i udviklingen af kroniske smerter i det perifere nervesystem, det vil sige de nerver, der går fra hjernen og rygmarven ud til resten af kroppen.

”Vi undersøger, hvordan gliacellerne ’taler’ sammen med de sunde nerveceller, og hvordan deres indbyrdes balance forstyrres, når nerverne beskadiges. Hver nervecelle er dækket af et dusin af de såkaldte satellit-gliaceller og hundredvis, nogle gange tusinder, af en anden celletype, Schwannske celler,” forklarer Christian Vægter.

Det betyder, at gliacellerne er perfekt placeret i forhold til at påvirke nervecellernes funktion.

”Fordi de sidder klistret op ad nervecellen og fuldstændigt indkapsler denne, ’nurser’ den og sikrer dens funktion. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan manipulere gliacellerne til at hjælpe nervecellerne med at opføre sig normalt igen,” siger Christian Vægter.

Udskriv