Neurologien kan få kæmpe gennembrud i 2020'erne

Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenetBiomediciner får fornem forskerpris

Han leverer imponerende forskningsresultater og er et usædvanligt forskertalent. Sådan lyder det bl.a. i begrundelsen for, at lektor, dr.med. og ph.d. Ebbe Bødtkjer fra Aarhus Universitet, Health får Jens Christian Skou-prisen 2019.

Ebbe Bødtkjer, som til daglig arbejder på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, tabte allerede i studietiden sit hjerte til kroppens fascinerende evne til at tilpasse sig sygdomstilstande. Han beskæftiger sig især med kredsløbet og med kræftforskning. Og så er han en langt ud over det sædvanlige målrettet og talentfuld forsker.  Ellers havde han ikke fået fakultetets fornemmeste pris, som er indstiftet i Nobelprismodtager Jens Christian Skous navn og forbeholdt de dygtigste unge forskere.

Prisen blev 4. oktober overrakt af Healths dekan Lars Bo Nielsen, som i sin tale betonede, at Ebbe Bødtkjers forskning er baseret på videnskabelige værdier, der ligger tæt op ad Jens Christian Skous: ambition, flid og nysgerrighed.

”De seneste ti år er du blevet en pioner inden for både hjerte-kar-sygdomme og brystkræft, og du har bidraget væsentligt til vores forståelse af, hvordan sygdomme udvikler sig, og endda fundet nye måder, der på sigt kan føre til bedre behandling,” sagde Lars Bo Nielsen.

Ebbe Bødtkjer startede sin karriere på det institut, hvor Jens Christian Skou havde sin imponerende forskerkarriere.

”Jeg har altid betragtet Jens Christian Skou som en rollemodel. Han var nemlig mere end en banebrydende forsker. Han engagerede sig forskningspolitisk og kæmpede for den frie forskning. Så det er stort at få en pris, som er opkaldt efter ham,” sagde Ebbe Bødtkjer.

”Med prisen følger positiv opmærksomhed, og det er jeg taknemmelig for. Den er afgørende for at kunne tiltrække fondsmidler og etablere ambitiøse forskningssamarbejder med de dygtigste forskere i ind- og udland,” siger Ebbe Bødtkjer, som – ud over æren – får 100.000 kr. Pengene vil han bruge til at etablere nye mikroskopiteknikker i laboratoriet – til gavn for fremtidige forskningsprojekter.

Ebbe Bødtkjer er den fjerde modtager af Jens Christian Skou-prisen, der blev uddelt første gang i 2016.

Udskriv