Børn skal pakkes ud af vattet
PODCAST: 24 spørgsmål til professoren, podcast med Lone Frank og Carsten Obel på Radio24syv
Videnskabsjournalisten taler med Danmarks eneste professor i børns mentale sundhed, Carsten Obel om opdragelse og curlingforældre i podcast på Radio24Syv.
”Lille Lone, du skal lære at bekæmpe din angst, så nu slukker vi lyset…”
Nogenlunde sådan sagde programvært Lone Franks forældre til hende, efter at hun i en længere periode havde haft lyset tændt hver nat på grund af angst for mørket.
Lille Lones frygt forsvandt, og i dag mener hun, at den stigende mængde danske børn og unge, som klager over blandt andet angst og depression, ville få det bedre, hvis de blev pakket ud af forældrenes og samfundets vat og skadelige hensyn.
Og Danmarks eneste professor i børns mentale sundhed, Carsten Obel, Aarhus Universitet er ikke helt uenig.
”Målinger viser, at danske børn og unge har det dårligere og dårligere og er mere triste, når de selv rapporterer. Og en del af dårligdommene kan skyldes for stort et fokus på det enkelte barn, som føler, at de nærmest skal have det til et 12-tal for at have det godt nok, forklarer professoren, som tvivler på, at børnene i virkeligheden har det så meget dårligere, og er enig med Lone Frank i, at for mange børn pakkes ind i misforstået omsorg båret af forældrenes egne bekymringer.
”Børn og unge er gladest, når de bidrager og indgår i fælleskaber. Det drejer sig om at gøre dem selvstændige – og de unge skal også lære selv at være med til at sige fra overfor omsorgen, når for eksempel forældre ringer til professoren på universitet og klager over en karakter. Når man er 18 år, skal man forsøge at klare sig selv. Og begår man fejl, så lærer man også af det,” siger Carsten Obel, der opfordrer forældre til at slappe mere af og i stedet gøre det til et mål i sig selv, at barnet og den unge kan klare sig selv og også bidrage til helheden.