Branding Celgene

Besked

Failed loading XML...Lars Løkke Rasmussen og Bent Hansen får hæderspris

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) er modtagere af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2018.

De får prisen for at vise ekstraordinært politisk lederskab, da de i 2007 gjorde kræft til en akut sygdom og indførte kræftpakkerne, som skal sikre hurtig behandling til kræftpatienter. Hædersprisen blev overrakt af kronprinsessen Mary i går, søndag den 4. februar på World Cancer Day.

Før beslutningen var kræftbehandlingen præget af kaos, og kræftpatienter blev uhelbredeligt syge, mens de stod på venteliste. Kræftpakkerne var redskabet til at få orden på kaos.

Dorthe Crüger, formand for Kræftens Bekæmpelse, begrunder valget således:

"Kræftpakkerne har reddet livet for tusindvis af kræftpatienter i Danmark og er den største enkeltstående forbedring for kræftpatienterne i nyere tid. Der var mange personer, der havde betydning for, at vi fik kræftpakkerne. Men de helt afgørende var de to politikere, der sagde, at nu skal der rettes op; vi skal lytte til, hvad patienterne oplever. Det var dét, der gjorde den store forskel," siger Dorthe Crüger i en pressemeddelelse.

Forleden viste en undersøgelse i tidsskriftet Lancet, at Danmark er et af de lande i verden, der har øget kræftoverlevelsen mest de senere år. Det skyldes en række tiltag på kræftområdet, og kræftpakkerne tillægges en afgørende betydning.

I dag bliver ca. 80 pct. af kræftpatienterne behandlet inden for de tidsfrister, som er fastsat i kræftpakkerne. Målsætningen er 90 pct.

"Vi er stadig ikke i mål. Men overordnet set er kræftpakkerne en enorm forbedring for patienterne, samtidig med, at der er skabt et system, der gør, at vi kan måle, hvordan det går med at opfylde dem," siger Dorthe Crüger.

Det er ottende gang, at Kræftens Bekæmpelse uddeler sin hæderspris på 50.000 kr. Med hædersprisen ønsker Kræftens Bekæmpelse at fremhæve den særlige indsats og det enestående eksempel, som kan inspirere andre til at give kræftpatienter optimal behandling, pleje og omsorg.

Prismodtagerne har bedt Kræftens Bekæmpelse om at udvælge og give beløbet direkte til et godt formål. Kræftens Bekæmpelse har derfor besluttet, at beløbet skal gå til TrygFondens Familiehus nær Aarhus Universitetshospital i Skejby for familier med børn, som er indlagt i lang tid. Pengene skal bruges til faciliteter, som kan gøre deres dagligdag lysere og nemmere at komme igennem.