Anja Olsen ny professor i livsstil og kræft

Seniorforsker og gruppeleder fra Kræftens Bekæmpelse Anja Olsen er ny professor i livsstil og kræft på Aarhus Universitet.

Det er en solid forskningskarriere inden for netop livsstil og kræft, som ligger til grund for Anja Olsens udnævnelse til professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet. En stor del af Anja Olsens forskning er baseret på Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse, ’Kost, kræft og helbred’, som blandt andet takket være Anja Olsens forskning har givet vigtig ny viden om årsagerne til kræft.

Anja Olsens forskning har blandt andet vist, hvordan fuldkorn påvirker vores sundhed. Her har hun blandt andet vist, at fuldkorn kan mindske risikoen for at udvikle tarmkræft. Et andet af hendes forskningsfelter er planteøstrogener – hormonlignende stoffer, som findes i mange af de planter, vi spiser. Her har Anja Olsen forsket i, om der er hvilke sammenhænge der er mellem planteøstrogener og især brystkræft i forhold til udviklingen af brystkræft, men også med fokus på prognosen blandt kvinder der har brystkræft.

Befolkningsundersøgelsen ’Kost, kræft og helbred’ er inden for de seneste år videreført med oprettelsen af befolkningsundersøgelsen ’Kost, kræft og helbred – Næste Generationer’, hvor børn og børnebørn af de oprindelige deltagere er inviteret til at deltage.

Det betyder, at der nu findes viden og biologiske prøver, som går på tværs af generationer og årstal, og som giver unikke muligheder for både at blive klogere på, hvordan vores livsstil påvirker os gennem generationer og for at studere sammenhængen med helt nye livsstilsrelaterede forhold, eksempelvis tarmens bakterier. Det er imidlertid yderst komplekst at håndtere denne type epidemiologiske data, og her kan samarbejdet med Aarhus Universitet gøre en stor forskel.

”Aarhus Universitet har et stærkt miljø for metodisk epidemiologi, som vil være et værdifuldt værktøj for kommende forskning baseret på ’Kost, kræft og helbred – Næste Generationer’. Personligt ser jeg også meget frem til samarbejdet og de muligheder, det giver, for at lære nyt og suge ny viden til mig. Det bliver en spændende mulighed for at få nye kolleger og relationer,” siger Anja Olsen.

Foruden en stærk forskningsmæssig baggrund udmærker Anja Olsen sig ved at være en dygtig og engageret formidler. Hun er ofte ekspert i medierne, hvor hun sagligt vurderer ny forskning og hjælper med at navigere i nye kost- og livsstilstendenser. Samtidig er hun en efterspurgt foredragsholder i hele landet.

Med sin ansættelse på Aarhus Universitet bliver Anja Olsen tilknyttet Institut for Folkesundhed samtidig med, at hun bevarer sin stilling som gruppeleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.