Hjerte-professor får millionpris

For sit utrættelige forskningsarbejde og ildhu i forhold til at uddanne næste generation af eksperter modtager Hans Erik Bøtker, professor og overlæge ved Aarhus Universitetshospital, nu Hagedorn Prisen 2019.

Prisen er på 1,5 mio. kr. og tildeles årligt en person som belønning for en fremragende forsknings- eller udviklingsindsats inden for et område af dansk intern medicin.

Hans Erik Bøtker har gennem hele sin karriere lagt sin passion og ekspertise i at forstå, hvordan hjertet fungerer, og hvad der sker, når det ikke gør. Det har ledt til flere innovative indsigter og tekniske tiltag, der i dag øger mulighederne for at overleve eksempelvis en blodprop i hjertet.

Derudover har en lang række forskere og læger været under Hans Erik Bøtkers kyndige vinger som ph.d.-studerende eller doktorander, og han har gennem sit netværk af internationale samarbejdspartnere formået at sætte dansk hjerteforskning på verdenskortet.

Prisen uddeles af Dansk Selskab for Intern Medicin og Novo Nordisk Fonden. Med prisen følger tildelingen af Hagedorn Medaljen.

»Jeg er både stolt og rørt over at modtage denne her pris, som kommer helt uventet, fordi jeg fik Marie og August Krogh Prisen sidste år. Jeg troede ikke, man kunne få dem begge,« siger Hans Erik Bøtker i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.

Hans Erik Bøtkers meritter taler for sig selv. Gennem 35 år som læge og forsker er det blevet til 441 videnskabelige artikler i højt respekterede tidsskrifter. 37 ph.d.-studerende har været forbi hans laboratorium eller med ham på hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital, og det har fire doktorander også.

Hans Erik Bøtkers forskning har også sat et solidt aftryk på den internationale hjerteforskning. Tre højdepunkter i hans karriere har været:

Opdagelsen af at en blodtryksmanchet på armen hos patienter, der oplever en blodprop i hjertet, markant kan øge deres chancer for at overleve hændelsen og sænke deres risiko for følgesygdomme. Hans Erik Bøtkers indledende arbejde i Aarhus er for nylig vokset til et stort internationalt forskningssamarbejde, der potentielt set kan ændre praksis blandt alle verdens ambulancereddere, når de kommer ud til en patient med en blodprop i hjertet.

Udviklingen af en metode til at måle hjertemusklens sukkeroptag. Hjertets metabolisme var i store træk en ukendt størrelse, indtil Hans Erik Bøtker kastede sig over området og udviklede metoder til at kunne kvantificere hjertemusklens sukkeroptag. Metoden har gjort det muligt blandt andet at måle på hjertets sukkeroptag under iltmangel og finde ud af, at forskellige former for medicin til diabetespatienter ikke bare hjælper dem med at kontrollere deres stofskiftesygdom. Medicinen beskytter også deres hjerter.

Etablering af algoritmer til afklaring af angina pectoris forårsaget af spasmer i hjertets kranspulsårer og småkarssygdom og forbedret behandling heraf.

»Det er de tre nedslagspunkter i min karriere, jeg er allermest stolt af. Selvfølgelig har jeg ikke været alene om forskningen. Jeg har været heldig at være omgivet af dygtige kollegaer og dygtige studerende, og så har jeg stået på skuldrene af dygtige forskere, som kom før mig,« siger Hans Erik Bøtker.

Netop samarbejdet med både nationale og internationale kollegaer samt engagementet i at vejlede fremtidens forskere og læger er blandt årsagerne til, at Dansk Selskab for Intern Medicin har valgt at indstille Hans Erik Bøtker til Hagedorn Prisen 2019.