Genetik-forsker får pris på 1,5 mio. kr.

Professor Anne Tybjærg-Hansen, Rigshospitalet, modtager i år den kliniske KFJ-pris (Kirsten og Freddy Johansens Fond) for sit banebrydende bidrag til forskningen inden for blandt andet genetik og aterosklerose.

Professor og direktør ved Biotech Research and Innovation Centre (BRIC), Københavns Universitet, modtager samtidigt den prækliniske pris.

Med priserne fra Kirsten og Freddy Johansens Fond følger der samtidig 1,5 millioner kroner til hver professor.

Den årlige KFJ-pris bliver blandt andet uddelt til forskning inden for lægevidenskaben, og tidligere har forskere, der har beskæftiget sig med alt fra psykiatri til muskler, modtaget den anerkendte forskningspris.

Anne Tybjærg-Hansen er i løbet af sin karriere blevet internationalt anerkendt inden for sit forskningsområde. Hun har drevet betydningsfulde forskningsprojekter og har spillet en stor rolle for forskningen på sit område, hvilket bekræftes af det imponerende antal citationer, hun har bag sig.

Som forsker har Anne Tybjærg-Hansen altid haft en interesse for genetik og store befolkningssygdomme. I sin forskning har hun særligt fokuseret på genetikkens betydning for blandt andet aterosklerose, kolesterol og hjertekarsygdom.

Hun var den første til at beskrive Familiær Defekt Apolipoprotein B-100, en særlig form af arveligt forhøjet kolesterol, og hun har været med til at påvise en særlig genvariant hos nogle mennesker, der gør, at risikoen for aterosklerose er næsten halveret. Denne genvariant dannede basis for udvikling af medicin til sænkning af fedt i blodet. Derudover har hun også forsket meget i HDL-kolesterol, som er blevet kaldt ”det gode kolesterol”.

”Det gode kolesterol er overhovedet ikke godt, det er snarere neutralt. Vi lavede blandt andet forsøg, hvor vi så på, om man havde en øget risiko for hjertesygdom, hvis man arvede forskellige genvarianter, der sænkede HDL rigtig meget. Det havde man ikke. Det havde ingen effekt,” siger hun i en pressemeddelse fra Rigshospitalet.

I 90’erne stod hun for at iværksætte den genetiske del af den store befolkningsundersøgelse på Østerbro i København. Biobanken viste sig at være essentiel for ny viden om blandt andet årsager til aterosklerose. Senere har hun været med til at starte Herlev-Østerbroundersøgelsen, som aktuelt omfatter flere end 120.000 personer.

Gennem årene har Anne Tybjærg-Hansen haft en lang række af banebrydende forskningsresultater. Ifølge Highly Cited Researchers liste var hun sidste år blandt de 1 procent mest citerede forskere i verden inden for sit forskningsområde.

”Jeg har været drevet af, at der var en klinisk problemstilling, som jeg var interesseret i at se på. Jeg er jo kliniker ”by heart ” og meget interesseret i forskning. Derfor betyder det også rigtig meget af få en pris, som anerkender mit arbejde,” siger hun om modtagelsen af KFJ-prisen.