Stor pris til dansk forsker

Som første kvinde og første dansker har Anne Tybjærg-Hansen modtaget den prestigefyldte Anitschkow-pris fra The European Atherosclerosis Society (EAS). Hun er professor og overlæge dr. med. ved Klinisk Biokemisk Afdeling i Diagnostisk Center, Rigshospitalet, og professor ved Københavns Universitet.

I begrundelsen for valget af hende som prismodtager skriver EAS, at "hun er pioner, når det handler om at anvende genetik til at forstå individuelle geners betydning for udvikling af sygdomme. Hendes tilgang har været meget original, og bliver til stadighed udført på et fremragende niveau. Og hendes kreative og banebrydende arbejde har haft – og vil fortsat have – stor betydning for behandlingen af hjertesygdomme i hele Europa og i indsatsen for at forstå mekanismerne bag åreforkalkning."

Anne Tybjærg-Hansen har i mange år forsket i geners betydning for udvikling af folkesygdomme som hjertekarlidelser, lungesygdomme, demens og kræft med det mål at finde frem til årsagerne til disse sygdomme for derefter at kunne udvikle bedre behandlinger. Samtidig er hun blandt de mest indflydelsesrige forskere i verden og den kvindelige forsker i Danmark med flest højt-citerede artikler, viser en opgørelse fra 2017.

Bag opgørelsen står det amerikanske analysefirma Clarivate Analytics, som har fundet frem til de 3.500 internationale forskere, heriblandt 35 danskere, der på verdensplan har fået flest omtaler af deres arbejde i andre forskeres udgivelser.

Med Anitschkow-prisen følger en medalje og en pris på 10.000 euro.