Forskningsleder får pris for at inddrage patienter

Sygeplejerske, forskningsleder og lektor Bente Appel Esbensen fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, Rigshospitalet i Glostrup har modtaget Mobileprisen, der hylder nytænkende ildsjæle, der har gjort en særlig positiv forskel for mennesker med gigt.

”Med stor lydhørhed forstår og formår Bente at inddrage mennesker med gigts erfaringer og synspunkter til gavn for forskningen og dermed til gavn for dem, forskningen vedrører – mennesker, der lever med en kronisk gigtsygdom,” sagde Gigtforeningens formand Ulrik Bülow, da han onsdag overrakte prisen.

”Som forsker bliver jeg hele tiden målt på, hvor mange fondspenge jeg henter og hvor meget, jeg publicerer. Her får jeg patienternes pris. Det betyder alt, at det er dem, den kommer fra. Det bliver jeg allermest rørt over,” lød det fra Bente Appel Esbensen, da hun stod med prisen i hænderne.

Bente Appel Esbensen har som en af de første i Danmark arbejdet systematisk og konsekvent med brugerinddragelse på styregruppeniveau inden for gigtforskning. Hun inddrager mennesker med gigt i alt fra planlægning til udførelse og databehandling af sine forskningsprojekter.

Bente Appel Esbensens forskning kredser om, hvilke tilbud om sundhedsfremme og forebyggelse, der giver patienterne bedst støtte til at håndtere en livssituation med en kronisk sygdom.

Med simple værktøjer som SMS-beskeder har et af hendes forskningsprojekter formået at få en gruppe patienter med leddegigt op af sofaen og erstatte ”sidde-tid” med ”gå-” eller ”stå-tid.” Samtidig blev patienternes kolesterolniveau og almene sundhedstilstand væsentligt forbedret. Resultatet kan få stor betydning for, at hvordan sundhedsmyndigheder rådgiver mennesker med kroniske sygdomme som f.eks. gigt om fysisk aktivitet.

Andre forskningsprojekter har haft fokus på dels mænds erfaringer med at leve med gigt, dels mænd og fysisk aktivitet. Et af de værktøjer, som viste sig mest brugbart, var at følge patienternes råd om at spørge til mændenes meninger i stedet for deres følelser.