Dansk nobelpristager død

Nobelpristager, professor emeritus, læge og fysiolog Jens Christian Skou er død 28. maj, 99 år gammel.

Jens Christian Skou modtog Nobelprisen i kemi i 1997, 40 år efter han opdagede den såkaldte natrium-kalium-pumpe – en lille, men livsvigtig mekanisme, der sidder i alle kroppens celler. Pumpen opretholder en saltbalance ved at transportere ioner gennem cellemembranen, der er en forudsætning for, at muskler og nerver kan fungere.

Hans arbejde har haft uvurderlig betydning for den sundhedsvidenskabelige forskning globalt og på Aarhus Universitet som helhed - og på Institut for Biomedicin i særdeleshed.

Siden Skous opdagelse i 1957 har forskere i hele verden studeret, hvordan pumpen kan være involveret i en række forskellige sygdomme, men for Skou var der ingen strategisk eller målrettet vej til den banebrydende opdagelse. Han yndede selv at sige, at han, med de forhold der gælder i dag, var endt i bunken med ‘ikke-støtteværdige projekter’. I et interview fra 2008 beskrev Skou således, hvordan folk sagde, at han vrøvlede, da han påstod, at et enzym kan transportere ioner.

”Jens Christian Skous store bedrifter både som forsker og som menneske vil for altid fylde Aarhus Universitet med stolthed. Ikke mindst efter han i 1997 blev tildelt Nobelprisen i kemi efter en meget succesfuld forskerkarriere. Jens Christian Skou har haft afgørende betydning for den sundhedsvidenskabelige forskning, og han var lige til det sidste en enestående inspirationskilde for både forskere og studerende. Æret være hans minde,” siger rektor Brian Bech Nielsen i en pressemeddelelse.

Mindet om Jens Christian Skou lever dog videre. Også helt konkret, da han lægger navn til Institut for Biomedicins nyeste bygning, som bliver indviet i oktober 2018. Samtidig var han på sin 98-års fødselsdag i 2016 med til at uddele den første pris, som er indstiftet i hans navn. Trods sin høje alder var Skou stadig videnskabeligt aktiv og havde sit kontor på universitetet indtil for få år siden. Han publicerede sin sidste artikel så sent som i 2015. Hans kontor bliver omdannet til museum efter Skous ønske og er allerede overflyttet til Steno Museet i Aarhus.

Jens Christian Skou efterlader sig hustruen Ellen Margrethe Skou, to døtre og svigersønner samt børnebørn.