Skuespil om prostatakræft

TEATER: Kan der være sjov og spas i emnet prostatakræft? Man skule tro, at det kunne være svært at finde lyspunkter i et alvorligt sygdomsforløb, men det alligevel lykkedes Teater Svalegangen i Aarhus.

I en komisk cancer-monolog sætter teatret fra den 23. marts i forestillingen "En lille smule ubehag" om mænd og prostatakræft fokus på det gode liv. Sygdommen rammer hvert år rammer 4.500 mænd, og selvom det er den mest almindelige kræftform blandt mænd, så er sygdommen forbundet med en stor grad af tabu. Og det er netop det tabu, forestillingen vil gøre op med.

Den prisbelønnede amerikanske dramatiker Jeff Metcalf har skrevet et humoristisk og følsomt drama om hans egen transformerende rejse igennem kræften og for at sikre, at der ikke er sket misforståelse i oversættelsen til dansk, inviterede Svalegangen en gruppe tidligere patienter fra prostatakræftforeningen Propa til at overvære prøverne.

I stykket får en 55-årig professor konstateret den hyppigste cancerform blandt mænd. Skuespiller Holger Østergaard zapper ind i de følelsestilstande og karakterer, som Frank Fjordby møder på sin vej, da han med et bliver patientliggjort. Vi er med, når han oplever drænende bivirkninger, angstprovokerende venteværelser, har intime samtaler med læger, familien, døden, og vi oplever såmænd også Franks sammenbidte ringmuskel, der ikke vil åbne sig for videnskaben. Han kan nemlig ikke få sin lukkemuskel til at slappe af, da han skal have foretaget en biopsi i endetarmen.

”Vi taler ikke om sygdom, os mænd. Vi er programmeret til at være de stærke og tavse. Problemet er bare at det kan være livsfarligt, hvis man venter for længe. I "En lille smule ubehag" følger vi en mands oplevelse med cancer, som kan hjælpe os til at tale om sygdom før det er for sent,” siger Per Smedegaard, direktør og kunstnerisk chef.

Forestillingen spiller indtil 13. april 2019.