BØGER: Den hårrejsende og sandfærdige beretning om en forskers kapløb med døden for at redde sin mand fra en multiresistent bakterie bør blive sommerferiens største læseoplevelse - uanset om man er til thrillers, tragedier, kærlighedsromaner, gysere eller medicinske fagbøger.
BØGER: Hvis man ser bort fra unødvendige fjollerier, uforløste jokes og ligegyldige personlige småanekdoter, så kan bogen "Hjertebank" være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.
BØGER: Sæsonen for slankebøger er skudt i gang, så vi kan blive bikinifitte. Og slankedronningen Michelle Kristensen har også i år fundet vej til boghandlernes hylder med endnu en slankebog: Ny krop på 4 uger.
BØGER: Det kan være vanskeligt at behandle mere langvarige senfølger fra hjernerystelse, men en ny bog forsøger at hjælpe patienter til selv at tage styringen over egne helbredelsesprocesser.
BØGER: Anna Juul, som skriver under pseudonymet Veronika Katinka Martzen, fik sin forfatterdebut umiddelbart efter en indlæggelse på lukket psykiatrisk afdeling.
BØGER: Ny bog vender op og ned på vores opfattelser af død og sorg. Stor antologi om sorg i forbindelse med sygdom og død giver ikke kun et fremragende indblik i de seneste års sorgforskning, men også masser af muligheder for egen indsigt i rollerne som sørgende eller pårørende til sørgende.
BØGER: Spændingsromanen ”Søster min” er er god gammeldags pageturner, som det er noget nær umuligt at lægge fra sig. I bogen mødes den konfliktfyldte side af forsknings- og godkendelsesprocedurer forbundet med nye medicinske behandlingers vej til markedet .
BØGER: Slankeekspert lover vægttab uden de store livsstilsændringer. Alt sammen pakket ind i kalorieberegninger, udokumenterede løfter om konkrete store årlige vægttab og lækre illustrationer.
TV: Peter Qvortrup Geisling er noget så sjældent som en rutineret journalist, som stadig er dybt forelsket i sit stof, og når han parres med den energiske Nola Grace Gaardmand, så får hans mange idéer også drive. Naturligvis kan der være svipsere, men i Sundhedsmagasinet denne uge fungerede kærligheden til stoffet perfekt.
RADIO: Danmarks Radio’s nye sundhedsprogram "Sygt nok" på P1 gør ikke meget for at være underholdende. Til gengæld er programmerne spækkede med viden om sygdomme, behandlingsformer og lægevidenskabelig forskning på en måde, så man føler sig svært godt underholdt.
BØGER: De trænede kliniske erfaringer må ikke tilsidesættes til fordel for data og ønsker om det datadrevne sundhedsvæsen, advarer professor Klaus Høyer i sin lille perle af en bog om klog og uklog anvendelse af sundhedsdata.
BØGER: De registre, som en gang blev set som store datasæt fra Danmark, er sammenlignet med de store teknologifirmaers indsamlinger af sundhedsdata allerede nu kun små datasæt i et globalt hav af nye datakilder,” påpeger professor i ny bog om anvendelse af sundhedsdata.
PODCAST: Nogle af sundhedsvæsenets aktører får lov til at dele deres viden og gejst i podcastserie. Serien er ikke kritisk, og det er både dens styrke og dens svaghed.
BØGER: I samarbejde med kostvejleder og forfatter bag slankekonceptet Sense, Suzy Wengel, har Diabetesforeningen udgivet en ny bog, der skal støtte mennesker med prædiabetes i at leve sundt og få styr på deres blodsukker.
BØGER: Mange har et nytårsforsæt om at spise sundere. Men hvad skal man egentlig spise, hvis man gerne vil være sundere, slankere og friskere på kort og langt sigt? Spørger man læge Jerk W. Langer er svaret: Antiinflammatorisk kost, som han har skrevet endnu en bog om.
Professor emeritus ved Aalborg Universitet Niels Bentzen har for nylig skrevet det, han kalder sit ’pædagogiske testamente, hvor han taler for at praktiserende læger med fordel kan have Kierkegaard, Sokrates og Olsen Banden med sig, når de skal hjælpe deres patienter.
PODCAST: Fremragende og/eller debatskabende? Medicinske Tidsskrifters kulturanmelder, Maria Cuculiza, har her udvalgt fem af årets mest bemærkelsesværdige podcasts, som hun har anmeldt.
BØGER: Forfatteren af en ny bog om at blive fri for sin diabetes 2 sygdom retter kritik af de officielle kostråd til diabetikere, som hun mener fastholder patienter i deres diabetessygdom.
BØGER: Døden er er ikke frygtelig i sig selv og at tale om den er ikke ubærligt trist, for det dyrbare liv værdsættes bedst i bevidstheden om, at vi alle skal gå den i møde, mener speciallæge i palliation gennem 40 år.
BØGER: Naturlig behandling betyder ikke at det er ufarligt, men den nuværende lovgivning betyder, at brugerne står alene tilbage, når noget går galt, advarer læge, som har skrevet en ny bog om sundhedsindustriens måder at tjene penge på vores helbredsbekymringer.
BØGER: Læge Ida Donkin hudfletter i ny bog hele sundhedsindustriens kommunikation omkring sygdom og sundhed, som hun mener undergraver samfundets institutioner, videnskaben, de faglige eksperter og i sidste ende hele fundamentet for vores samfund.
BØGER: 400.000 pårørende i Danmark lever med et dement familiemedlem. Et ukendt antal er børnebørn, der pludselig skal finde ud af at være sammen med deres demente bedstemor eller bedstefar.
BØGER: Professor Michael Rørth har i samarbejde med journalist Anne Mette Steen-Andersen udgivet en velskrevet bog til patienter og pårørende om kræftbehandlingens udvikling gennem de seneste 40 år.
BØGER: Vores sind bliver overophedet, hvis vi insisterer på at bearbejde og håndtere hver eneste ubehagelige følelse og tanke, som vi får, fremfor at lade psyken ordne og hele sig selv, erklærer psykolog Pia Callesen i ny bog.
BØGER: Hvorfor kan vi ikke få at vide, hvor mange af den dømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansens patienter, som er døde under mistænkelige omstændigheder? Det er et af de spørgsmål, som presser sig på, men som forbliver ubesvaret i ny bog om sygeplejersken, der måske er på fri fod om fire år.
TV: Alle, der endnu ikke har set TV-dokumentaren "Jeg svigter mine patienter" om det økonomisk pressede og det derfor dræbende fortravlede hospitalsvæsen, bør give sig selv chancen for at se programmet, inden det igen forsvinder fra DR’s hjemmeside.
TEATER: Kan der være sjov og spas i emnet prostatakræft? Man skule tro, at det kunne være svært at finde lyspunkter i et alvorligt sygdomsforløb, men det alligevel lykkedes Teater Svalegangen i Aarhus.
PODCAST: Videnskab.dk har søsat endnu en podcast – denne gang med hjernen som omdrejningspunkt. Assisteret af førende hjerneforskere går værterne på opdagelse i hjernen for at finde svar på livets store spørgsmål og dagligdagens mysterier.
KULTUR: Ti uger med kunst og kultur hjælper angst-, stress- og depressionsramte til at få det bedre, viser en ny forskningsrapport, der har undersøgt kultur-på-recept-programmet ’Kulturvitaminer’ i Aalborg Kommune.
BØGER: Vi overser alt for ofte børn og unge med varianten af ADHD kaldet ADD på grund af en udbredt manglende viden om symptomerne, som dog også kan være svære at opdage for både forældre, skoler, kammerater, læger og børnene selv, mener forfatteren Majbritt Augustinus.
MEDIER: Kendislæge Vibeke Manniche ser sin private blog som en platform, der giver hende mulighed for i realtid at sætte en dagsorden – eller kommentere på en eksisterende.
PODCAST: ”Hun er patologisk løgner, en intimiderende tyran og en totalt følelsesløs storsvindler”, lyder det i en ny podcast-serie om den unge amerikanske medico-iværksætter, Elizabeth Holmes, som har snydt og bedraget patienter, læger, forskere og investorer i mere end 10 år.
FOREDRAG: Når Videnskabernes Selskab som vanligt påbegynder foredragsrækken ’Aktuelt fra Forskningen’ i februar, har en række af de annoncerede oplæg sundhed og sygdom som omdrejningspunkt.
TEATER: I et struktureret kaos af personfortællinger, forskningsformidling, dystre lydeffekter og intenst nærvær søger teaterforestillingen ’Menneskebyrden’ på Det Kongelige Teater at trække publikum med ind i depressionen og skabe forståelse for dens kompleksitet.
TV: Måske vil det i fremtiden atter spøge på Rigshospitalet. En ny sæson af TV-serien »Riget« er nemlig under overvejelse af filminstruktør Lars von Trier.
Fremragende og/eller debatskabende? Medicinske Tidsskrifters kulturanmelder, Maria Cuculiza, har her udvalgt ti af årets mest bemærkelsesværdige bøger, som hun har anmeldt.
BØGER: At yde førstehjælp er en borgerpligt, og de samme regler bør gælde for sidstehjælp til døende pårørende, venner og naboer, skriver fire danske eksperter i palliation i ny bog.
PODCAST: Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.
BØGER: Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.