Autofiktiv roman om venskabet og sorgen over venindes ALS-sygdom

BØGER: Hvad gør man, når ens elskede, smukke, succesrige veninde, som man ellers også er både jaloux og misundelig på, pludselig rammes af én af de mest frygtede sygdomme, ALS? 

Det spørgsmål forsøger forfatter Signe Langtved Pallisgaard at besvare i sin nye bog ’Alle de Liv’, som er en autofiktiv fortælling - en blanding af fiktion og fakta, hvor læseren kommer tæt på to veninders venskab og den alvorlige sygdoms konsekvenser for dem begge.

Veninderne, Emilie som beretter og Solveig som skal dø indenfor to år, har været uadskillelige siden børnehaven, så da den karismatiske og super cool Solveig får diagnosticeret ALS (Amyotrofisk lateral sklerose), som ingen overlever, ændrer alt sig - og dermed også balancen mellem de to unge kvinder.

Konfronteret med, at veninderne står foran den endelige adskillelse inden, at nogen af dem er fyldt 40 år, beslutter de sig for at tage på bilferie i Californien, hvorfra Emilie i dagbogsnotater beskriver deres roadtrip på jagt efter store naturoplevelser tilsat ikke kun lange tilbageblik til deres fælles barn- og ungdom, men også opdigtede afsnit om, hvordan Solveigs fremtidige liv med sine to børn og mand ville udforme sig, hvis hun ikke lige havde stået så tæt foran at miste livet og dem.

De opdigtede afsnit i ’Alle de Liv’ har Solveig bedt hende skrive, da ’det værste ved sygdommen for Solveig er, at hun aldrig vil få at vide, hvordan hendes fremtid ville være blevet’.

"Kan du ikke skrive ned, hvad der ville være sket? Bare et par brudstykker. Så er det næsten, som om det kommer til at ske," spørger Solveig sin veninde Emilie, der er forfatter.

Emilie, der ikke vil sige nej til sin ulykkelige veninde, griber udfordringen, selvom hun er i tvivl om projektet:

"#For skal jeg skrive tingene, som jeg tror, de ville være blevet, eller som jeg håber? Eller skal jeg i virkeligheden skrive det, jeg tror, hun håber? Jeg ved hverken, hvor jeg skal begynde eller slutte. Ingen af os ved, hvordan det hele ender, eller hvordan det ville være endt, hvis hun ikke var blevet syg, men jeg ved, hvordan det begyndte,” beretter Emilie.

At have en nær veninde med ALS er ikke fremmed for forfatteren, Signe Langtved Pallisgaard, der også selv i sit civile liv har en nær veninde, som har fået diagnosticeret ALS i 2013. ’Alle de Liv’ er ifølge Pallisgaard hverken en rent selvbiografisk eller rent fiktiv roman. Den lægger sig således dermed et sted i den autofiktive genrer, hvor man som læser ikke aner, hvornår teksten er virkelighed, fiktion eller måske begge dele, og hvor læseren på intet tidspunkt sættes i stand til at skelne den virkelige forfatter fra den fiktive forfatter, Emilie.

Men desværre udnytter Signe Langtved Pallisgaard ikke denne litterære blandingsforms mulighed for ucensoreret analyse og fortællen. I stedet bliver hun hængende tilbage i triviallitteraturens mest velkendte klicher og person- og miljøskildringer, som bruges til at hælde hvinende sød og  lyserød censurerende glasur udover bogens medvirkende, som alle er eventyrligt smukke, gode, forstående og umenneskeligt perfekte – uanset om de er 3 eller 60 år, og uanset hvor rædsomt de har det midt i tragedien.

Men anskuet i stedet som velskrevet trivi-litteratur i det 20 århundrede, hvor lægeromanerne således nu er afløste af romaner om patienters sorg, tab og død og samt pårørendes reaktioner på nærtståendes lidelser og/ eller død, finder bogen et mere oplagt genremæssigt tilhørsforhold, og der er sågar den happy-ending, som denne genre kræver, idet fortælleren, Emilie, efter mange års udeblevne graviditeter og en deraf følgende jalousi overfor Solveig, som har to børn, endelig bliver gravid samtidigt med, at den efterhånden dødssyge, stumme og lamme venindes afsked med livet er nært forestående.

Signe Langtved Pallisgaard, der har en kandidatuddannelse i litteratur og kunst og en i tilgift udpræget god sprogforståelse, har udtalt, at hun håber, at ’Alle de Liv’ vil kunne tjene som hjælp for pårørende til alvorligt sygdomsramte. Og som sygdomslitteratur giver bogen da også læseren mulighed for at overgive sig til sorg, smerte, afsked og sygdom, men også til den form for kærlighed, som styrker de nære bånd, når katastroferne rammer fremfor at opløse dem, hvilket ikke sjældent sker i virkelighedens mindre lyserøde verden.  

Emilies beskrivelser af hvor svært det er at være vidne til en nær ven eller venindes livsødelæggende sygdom er bogens styrke. De er realistiske,  sårbare og emmer af, hvad man næsten kun kan opfatte som Pallisgårds egne personlige refleksioner og indsigter:  

”Sygdommen er en stejl trappe, som hun skal gå hele vejen op ad. Hun ved ikke, hvor lang den er, og hun ved ikke hvor hårdt det bliver, men hun ved, hvor den ender, og hun ved, at der ikke er nogen vej udenom”, fortæller Emilie til sin dagbog i Californien om Solveig.

 

  • Alle de liv
  • Signe Langtved Pallisgaard:
  • Forlaget Lindhardt og Ringhof
  • Pris: 185 kr.