Regionshospitalet Gødstrup får kunst af Olafur Eliasson

Når det nye Regionshospitalet Gødstrup primo 2020 byder velkommen til de første patienter, besøgende og medarbejdere, vil de blive mødt af skulpturen ’Verden set oppefra’ af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.

Olafur Eliassons kunstværk vil nemlig indgå som en del af arealet foran hovedindgangen til hospitalet i Gødstrup.

’’Verden set oppefra består af to halvcirkler af stål og et skråtstillet spejl, der danner et halvtag, man kan opholde sig under. Kunstværket inviterer de besøgende til at bevæge sig ind i, igennem og rundt om det pavillonlignede rum. Spejlingen i loftet får halvcirklerne til at fremstå som to fulde cirkler, eller to meridianer på en usynlig jordkugle, hvis form ændrer sig afhængig af, hvor man betragter dem fra.

”Et hospital er et sted, hvor man udover at beskæftige sig med mindre alvorlige skader og sygdomme også konfronteres med fødsel og død - med livet i alle dets ekstremer – og i sådanne situationer kommer vi uvægerligt til at se vores liv i en større sammenhæng. Verden set oppefra tilbyder et rum, hvori man kan se tingene i et større perspektiv,” siger Olafur Eliasson i en pressemeddelelse.

Olafur Eliasson er kendt verden over for værker, der undersøger forholdet mellem rum, lys, sansning og krop. Siden slutningen af 1990erne har han lavet talrige udstillinger i førende museer verden over, herunder The weather project i Turbinehallen på Tate Modern i London (2003), Take Your Time på Museum of Modern Art, New York, (2008), og Riverbed på Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk (2014). Eliassons værker i det offentlige rum omfatter New York City Waterfalls (2008), Your rainbow panorama overARoS Aarhus Kunstmuseum (2011), Cirkelbroen i København (2015), og Ice Watch, hvor Eliasson og Minik Rosing transporterede tolv isblokke fra Grønland til Rådhuspladsen i København (2014), og Place du Panthéon i Paris (2015), for at sætte fokus på klimaforandringer.

”Olafur Eliasson har jo prøvet det meste og på de største kunstscener i verden. Når projektet i Gødstrup er en spændende udfordring for såvel kunstner som Ny Carlsbergfondet, skyldes det jo ikke mindst, at det primært skal henvende sig til en brugergruppe, der ikke har opsøgt en kunstoplevelse; mennesker som typisk står i en situation, hvor de er konfronteret med nogle af livets yderpunkter. Olafur Eliasson har netop både den finfølelse og engagerende, opfindsomme pondus, der kan gøre kunst meningsfuld for patienter, pårørende og medarbejdere i en hospitalssituation,” siger Karsten Ohrt, formand for Ny Carlsbergfondet i pressemeddelelsen.

Kunstværket realiseres på baggrund af en bevilling fra Ny Carlsbergfondet.