Branding Celgene

Læge og dyrlæge bag nærmest genial bog om kød

Fordøj din anatomi

Hvis du er vegetar eller hører til dem, som insisterer på at fortrænge, at blodige bøffer og råt kød rent faktisk stammer fra døde dyr, så er kogebogen ’Fordøj din anatomi ’ en ren gyser, men hvis du vil have genopfrisket dine anatomitimer, vide noget om kød og nørde med tilberedelsen på et naturvidenskabeligt plan, er den nærmest genial.

Siden efterkrigstiden og frem til i dag er der sket en voldsom stigning i vores kødforbrug. Vi har fået råd til det, og vi er et landbrugssamfund, hvor det ligger i vores kultur og madtraditioner at spise os mætte i kød. Alligevel kender vi ofte ikke ret meget til det kød, som vi nærmest dagligt hiver op af køledisken – bortset fra prisen.

Men den uvidenhed har Finn Bojsen-Møller, læge med speciale i bevægeapparatets anatomi hos mennesket, og dyrlæge Kaspar Krogh - begge entusiatiske amatørkokke - besluttet at ramme en stor kødkniv igennem med deres Fordøj din anatomi.

Forfatterne, der analyserer og forklarer de enkelte kødstykkers særlige strukturer, fastslår, at anatomien hos pattedyr er temmelig ens, hvorfor man i forskellige udskæringer kan genfinde de funktioner, som også den menneskelige krop besidder og hvorved såvel kokke som ikke mindst kommende sundhedsprofessionelle i følge forfatterne kan blive uendeligt meget klogere på anatomi ude i køkkenet.

Bogen er inddelt i to hovedafsnit. Den første del omtaler varmefysik, altså tilberedningstemperaturer og deres forskellige effekter, smagsfysiologi, kemi, udskæringstyper, slagte- og stegeteknikker. Den andel del består af oplysende kapitler om kød og især opskrifter til hvilke, der også knytter sig anatomiske forklaringer – uanset om det er hjerte, nyrer, kyllingebryst, lammebov eller fisk, som udgør hovedingrediensen i retterne. Opskrifterne, der er gode og gedigne, er udvalgt fra det traditionelle, klassiske og maskuline dansk- europæiske køkken. Alt sammen skal det give læseren et grundigt kendskab til og forståelse for de animalske råvarer, og hvad der sker med dem, når de tilberedes med forskellige metoder.

Ifølge Finn Bojsen-Møller og Kaspar Krogh er køkkenanatomi således en overset kilde til indsigt.

’Læseren bliver i stand til at bruge viden om anatomi i dagligt professionelt virke såvel som i køkkenet," lover de to, hvis formidling af deres egen store viden om anatomi hos mennesker og dyr sker gennem fotografier, tegninger og grundige forklaringer.

Men det er ikke kun forfatternes faglige, biologiske viden, som er stor. De er også gode pædagoger og formår at delagtiggøre andre i deres kunnen, for de anatomiske strukturer og deres betydning for kødets kvalitet og egenskaber samt dets tilberedning bliver forklaret tydeligt og pædagogisk, og der er masser af oplysninger at fordybe sig i for den kødnørdede læser.

Fordøj din anatomi er ifølge forlaget Munksgaard især skrevet for studerende og brugere af faget anatomi, f.eks. læger, dyrlæger, terapeuter- og idrætsstuderende, og det er givetvis også rigtigt, at disse kan få genopfrisket deres anatomitimer, men den geniale fusion af anatomi og de kulinariske tips og indsigter er genial for den kødglade kok, der gerne vil blive bedre til både at købe og tilberede sine kødretter. - også selv om man ikke har læst medicin eller er dyrlæge og således har sin anatomilære på plads.

  • Fordøj din anatomi,
  • Finn Bojsen-Møller og Kaspar Krogh
  • Forlag: Munksgaard
  • 198 kroner.