Branding Celgene


5 nytænkende hospitalsværker, du kan opleve lige nu

KUNST: Hospitalskunst er ikke længere lig med åkande-billeder af Monet, men sigter mod at involvere patienterne. Her er en håndfuld kunstværker, der gør dig klogere på hospitalskunst i dag.

Alle fem værker kan opleves på den nyåbnede udstilling ’Hvad gør kunst på hospitaler?” på Museum for kunst i det offentlige rum i Køge. Nogle i original form, andre som rekonstruerede værker eller som modeller.

Foto: Gert Jan van Rooij

Demens-tog med udsigt

Det er besværligt at komme ud at køre en lang, meditativ tur med tog, når man er dement beboer på et plejehjem – med mindre togkupéen holder på plejehjemmets gang, fuldt indrettet med bløde stole, hvorfra udsigten til grønne marker og vindmøller ruller forbi gennem vinduesformede skærme. Det er tilfældet i installationen ’De Coupé’ – ’en togkupé’, som oprindeligt blev skabt til et plejehjem af de hollandske kunstnere Yvonne Dröge Wendel  og Lino Hellings i 2008. I det filmede landskab har kunstnerne erstattet alle genkendelige huse og kirker med træer for at patienterne ikke behøver at huske, men kan koncentrere sig om ”rejsen” her og nu.

Sæbe-opera med hospitalsansatte i hovedrollerne

Skal man slå tiden ihjel i venteværelset inden en undersøgelse på hospitalet, er et blad fra magasinholderen eller underholdning på mobiltelefonen ofte det oplagte valg. Men i Norge har kunstneren Jeanne van Heeswijk skabt en ganske utraditionel form for underholdning til og om et hospital: En sæbeopera med hospitalsmedarbejdere i hovedrollerne. Handlingen tager udgangspunkt i virkelige hændelser fra dagligdagen på Stavanger Universitetssjukehus, og det blev vist på lokalt tv, på offentlige skærme på hospitalet og i byen samt på internettet. Meningen var at give offentligheden et indblik i hverdagen på hospitalet og synliggøre de medicinske og etiske dilemmaer, personalet står overfor.

Foto: Dorte Krogh

Lokale mennesker byder velkommen

Portrætter af smilende mennesker iført kitler og hverdagstøj tårner op over passerende og ventende på søjlerne i indgangsområdet på Aabenraa Sygehus. Og brugerne har gode chancer for at støde på kendte ansigter blandt portrætterne. Det er nemlig patienter, pårørende og medarbejdere fra hospitalet, der har ladet sig fotografere på billederne. Med værket har kunstneren Ane Mette Ruge ønsket at skærpe brugernes oplevelse af hospitalet som en ramme, man kan se sig selv i, og hvor man kan føle sig velkommen. På KØS kan du opleve et udsnit af udstillingen.

Bølgebrus på retspsykiatrisk afdeling

De indlagte i retspsykiatrien i Risskov var kede af at skulle undvære deres udsigt ud over Aarhus Bugten i forbindelse med flytningen til Det Nye Universitetshospital i Skejby. Derfor har kunstneren Eva Koch forsøgt at lave en erstatning for den tabte naturoplevelse med en videoinstallation af brusende have. Videoen skal fylde en lang væg i det nye retspsykiatriske centers gård. Om de indlagte får samme beroligende effekt af den som af det naturlige hav vil vise sig, når installationen efter planen opføres i 2018. I mellemtiden har offentligheden muligheden for at mærke efter på sig selv på KØS.

Foto: Anders Sune Berg

Gong for livet

Når en verdensborger bliver født i Aarhus, har nybagte forældre siden 2015 haft mulighed for at markere begivenheden ved at udløse et dybt, rungende ”gong” over byen. Lyden udløses via en app på telefonen og runger fra den 7,5 meter lange og tre ton tunge rørklokke, der hænger på kulturhuset Dokk1 på Aarhus Havn. Vil man opleve det nærmest religiøse ritual på første hånd, skal man en tur til Aarhus. Men på den aktuelle udstilling på KØS kan man se en mindre model af det enorme værk af kunstneren Kirstine Roepstorff. Samtidig kan man fordybe sig i en række andre eksempler på, hvordan hospitalskunst kan behandle de centrale emner liv og død.