Skip to main content

Flere sengepladser eller mere kunst? Ny udstilling vil nuancere debatten

UDSTILLING:Nye supersygehuse skyder op, og gamle afdelinger bliver renoveret for sammenlagt omkring 42 milliarder kroner i disse år. Med de enorme byggerier følger jævnligt offentlige debatter om, hvordan staten og regionerne prioriterer midlerne. Er der råd til kunst på gangene, eller er pengene bedre givet ud til flere sengepladser?

Men det er ikke enten eller, lyder budskabet fra direktør af Museum for kunst i det offentlige rum, Ulrikke Neergaard, som for en uge siden slog dørene op for udstillingen ’Hvad gør kunst på hospitaler?’.  

”Det er ærgerligt, når debatten reduceres til spørgsmålet om flere sengepladser eller ny kunst. Det bør snarere være både og,” siger hun.

”Vi ønsker selvfølgelig med dette her projekt at levere noget kvalificeret viden til den debat, der hele tiden foregår omkring hvad vi skal med kunst på hospitaler. Mange hospitalsbyggerier har visioner om at skabe ”helende arkitektur”. Det vil sige, at hospitalsopholdet ses som en helhed, hvor den fysiske ramme også spiller en væsentlig rolle for helbredelsen og oplevelsen. Og her bliver det vanvittigt interessant at undersøge, hvad kunsten kan og gør på hospitaler.”

Fra sæbeopera til flower power

Udstillingen er en del af et større forskningsprojekt om, hvilke oplevelser patienter, pårørende og ansatte har med kunst på hospitaler. Men besøgende inviteres også til selv at undersøge deres egne oplevelser med kunsten ved at gå ombord i 23 aktuelle kunstprojekter fra primært danske og en håndfuld internationale hospitaler.

”Det er oplagt at bruge udstillingen til at overveje: Hvad ville jeg selv synes var behageligt at se på, hvis jeg var patient?” siger kurator og forskningsleder på udstillingen, Lene Bøgh Rønberg.

For eksempel kan man fordybe sig i et tv-drama af den hollandske kunstner Jeanne van Heeswijk skabt på Stavanger Universitetshospital i tæt samarbejde med personalet, der var castet til at spille hovedrollerne i den utraditionelle soap.

Eller man kan træde indenfor i en fuldt rekonstrueret dobbeltsengestue til Herlev Hospital farvesat i kraftige orange, røde og pink toner af pioneren Poul Gernes i 1960’erne.

Udstillingen på KØS løber frem til 1. april 2018.