Kristian Lunds blog
Nyheder, analyser og debat om kræftbehandling
Kent har sclerose. - Foto: Nikolai Linares

10 danskere med sclerose: Her er vores liv

FOTO: Den prisvindende fotograf Nikolai Linares har i en række billeder fanget 10 danskere diagnosticeret med sclerose i situationer, der viser, hvordan deres hverdag er påvirket af sygdommen.

Fotoudstillingen ’Liv Med Sclerose’ lanceres på Københavns Rådhusplads i dag, torsdag 5. april. Formålet er at få danskernes øjne op for, at der er mange måder at leve et liv med sclerose på.

”Jeg vil det, som alle andre vil. Jeg kan det, som alle andre kan. Bare ikke på samme måde. Og det kan godt være, at det tager længere tid, men jeg skal nok få det gjort.”

Sådan siger Kent på 54 år fra Randers, der blev diagnosticeret med sclerose i 2006. Han er en af de omkring 16.000 danskere, der lever et liv med sclerose. Hvert år diagnosticeres yderligere ca. 600-700 danskere. Fælles for dem er, at de møder en række fordomme og tabuer omkring det at leve med sclerose.

Det ønsker fotoudstillingen ’Liv Med Sclerose’ at gøre op med. 10 danskere - Ida, Iben, Kent, Ditte, Claus, Susanne, Lars, Trine, Sonja og Aase - har ladet fotograf Nikolai Linares komme tæt ind på livet for i en række ærlige billeder at vise, hvordan deres liv med sclerose er.

“Mange forbinder sclerose med en fremtid i kørestol, men det er langt fra tilfældet for de fleste. Et liv med sclerose er meget andet end det, og Liv Med Sclerose giver et vigtigt indblik i det,” fortæller Mikkel Anthonisen, overlæge på Herlev Hospitals neurologiske afdeling, i en pressemeddelse, udsendt af lægemiddelvirksomheden Roche, der har sponsoreret udstillingen.

Hyppige fysiske symptomer på sclerose er føleforstyrrelser, lammelser og smerter. Men mange, der diagnosticeres med sclerose, oplever, at de fysiske symptomer ikke er den største udfordring. I stedet oplever de i højere grad, at kognitive symptomer – såsom træthed, koncentrationsbesvær og nedsat overblik - påvirker deres hverdag og selvopfattelse.

For mange medfører det, at sygdommen også i høj grad bliver en psykisk og på en måde usynlig lidelse, fordi de udadtil ser raske ud, mens de kæmper med kognitive vanskeligheder i dagligdagen.

Nikolai Linares vandt i marts 2018 Årets Sportsbillede – Reportage til Årets Pressefoto og derudover er nomineret i kategorien Sports ved World Press Photo Contest 2018.

I løbet af 2018 besøger Liv Med Sclerose også Bornholm i forbindelse med Folkemødet samt Aarhus, Odense og Aalborg:

  • København, Rådhuspladsen 5. - 14. april
  • Aarhus, Store Torv 6. – 14. maj
  • Aalborg, J.F. Kennedys Plads 22. maj - 4. juni
  • Folkemødet på Bornholm, Kæmpestranden 14. – 17. juni
  • Odense, Brandts Passage 5. - 17. september