Kristian Lunds blog
Nyheder, analyser og debat om kræftbehandling


Forfatter: Sukkerindustrien skyld i fedmeepidemi

BØGER: Sukker er skyld i flere dødsfald end cigaretter, mener forfatteren til bogen Anklagen mod sukker, der bygger på efterhånden utallige videnskabelige undersøgelser, der viser at sukker - ikke fedt - er hovedskurken bag fedmeepidemien i den vestlige verden. 

Sukker er roden til insulinresistens, metabolisk syndrom, hjertesygdomme, kredsløbsforstyrrelser, fedme, kræft, urinsyregigt og for højt blodtryk, mener den amerikanske sundheds- og videnskabsjournalist, Gary Taubes i bogen ’Anklagen mod sukker’, der, som han selv formulerer det er ’tænkt som et anklageskrift’ mod den internationale sukkerindustri.

En global industri, som han mener har løjet, bedraget og bestukket sig frem til arbejdsro og store indtægter – med sygdom, invaliditet og millioner af dødsfald til følge blandt verdens forbrugere.

Og Taubes, der tidligere har skrevet flere kritiske bestsellere om den globale fødevareindustri, lægger ikke fingrene imellem, når han giver sukkerindustrien og dens betalte forskere ansvaret for rækken af de mange dødelige og kroniske sygdomme, som i dag plager både den vestlige verden og udviklingslandene i et omfang, som han vurderer er mere end på højde med dødsfald på grund af cigaretter.

Årsagen til de mange sygdomme fra kræft til demens og hjerte-karsygdomme over fedme til diabetes 1 og 2 skyldes ifølge amerikanske Taubes insulinresistens på grund af en ukritisk eksplosion i forbruget af sukker. Det er sukker og raffinerede kulhydrater, som vi skal undgå, og ikke fedt, mener Taubes, der også anklager den vestlige verdens ernæringseksperter og sundhedsautoriteter for gennem de seneste 50 år fejlagtigt at have givet for eksempel de animalske fedtstoffer, salt, dovenskab og overspisning skylden for vores mange sygdomme fremfor det livsfarlige sukker.

At de selv samme eksperter og myndigheder de seneste år har skærpet tonen overfor det stigende sukkerforbrug og også tilsvarende nedtonet advarslerne overfor animalske fedtstoffer formilder ikke Taubes, der er gået flere hundrede år tilbage i dokumenter, rapporter, breve og mails for at finde ud af, hvem der har sagt og gjort hvad i forhold til, hvad han opfatter som løgnagtig renvaskning af sukkeret.

Også de mange ernæringseksperter og regeringsrådgivere, der gennem årene har forklaret den verdensomfattende fedmeepidemi med overspisning, for lidt bevægelse og påstanden om, at ’der findes ikke dårlige fødevarer, kun dårlige diæter’, får af krabasken, for Taubes mener nemlig at kunne påvise, at sukker er dårligt i sig selv i kraft af,  at sukker har en hel unik negativ fysiologisk og hormonel virkning på vores kroppe. En virkning som han finder bedst kan sammenlignes med narkotika.

"For at sige det enkelt: Uden alle disse mange sukkerstoffer i vores diæter ville de mange ophobninger af med hinanden forbundne sygdomme være meget mindre almindelige, end de er i dag,” skriver han.

’’’Anklagen mod sukker’ er værd at læse. Men den kræver en indsats af sine læsere, hvoraf nogle givetvis ville ønske, at den indeholdt en hurtigere læst opsummering. Og man kan da også godt blive træt og usikker på, hvorvidt den er anstrengelserne værd, om den er for enøjet, for Taubes har med sit anklageskrift tydeligvist opgivet sin rolle som videnskabsjournalist til fordel for rollen som anti-sukker aktivist. Han lader ikke sukkerindustrien og sine selvudvalgte fjender få lov at forsvare sig, men har valgt at være en mand på en mission: Død over sukkeret, og det kan kun gå for langsomt!

Men samtidigt er Taubers bidske grundighed og ikke mindst mange og ofte lange beskrivelser af sukkerindustriens forsvarsmanøvrer fascinerende, for hvordan skal man forstå, at den selvsamme industri gennem årene har fået støtte til udsagn som, at sukker slanker, at sukker er nødvendigt for, at børn får appetit til aftensmaden, og at sukker er en sund og nødvendig fødevare, som ovenikøbet er god for tænderne? Alt sammen mens andre forskere og læger nærmest forgæves forsøgte at advare mod sukkerets risici for både børn og voksnes sundhed.

Og Taubes står da heller ikke i dag alene med opfattelsen af, at der er mere på spil end blot kaloriebalancer, når man skal forklare, hvorfor så mange er blevet så fede i løbet af så få år, og hans analyser af sukkerets mulige totale ødelæggelser af kroppens metabolisme er tankevækkende.

Hans påstand, om at fedmen og dens mange relaterede sygdomme måske primært skyldes sukker, bør derfor tages alvorligt og undersøges mere systematisk, videnskabeligt end den endnu er blevet det – uanset hvor svært det vil være i virkelighedens verden, og uanset hvor ensidigt anklagende Taubes forholder sig til det søde sukker, som muligvis kun udgør én ud af en lang række faktorer, når årsager til fedme og de såkaldte livsstilssygdomme skal klarlægges. At det er sukkeret, som har ansvaret, får Taubes nemlig aldrig bevist. Han har kun indicier.

 

  • Anklagen mod sukker
  • Gary Taubes: ’
  • Forlag: Direction Books
  • Pris: kr. 329,00