Kristian Lunds blog
Nyheder, analyser og debat om kræftbehandling


Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

 
 
 
 
 
 

BØGER: Hvis man ser bort fra unødvendige fjollerier, uforløste jokes og ligegyldige personlige småanekdoter, så kan bogen "Hjertebank" være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.

"Hjertebank - alt om kroppens vigtigste organ" af den unge tyske forfatter og medicinstuderende Johannes Hinrich von Borstel er en pædagogisk, informativ bog om hjertets mange forskellige funktioner og egenskaber. Og hjertet er da ret beset også et beundringsværdigt arbejdsomt organ, som forfatteren siger, at han kan bruge timer på at lytte til. Især hans egen hjertelyd begejstrer ham: 

”Hjertet slår i gennemsnit 100.000 gange i døgnet – nogle gange hurtigere og andre gange langsommere, indimellem ser det ligefrem ud til at gå i stå et øjeblik. Hver gang det trækker sig sammen, pumper det cirka 85 ml blod videre, det vil sige gennemsnitligt 8.500 liter i døgnet. Man skal bruge en tankvogn til at flytte den mængde væske, så det er en imponerende præstation!,” skriver van Borstel, der i upbeat tempo forsøger at få læseren til at dele sin henrykkelse over hjertets sindrige og elegant komplicerede funktionsmåder.

Som kommende kardiolog og især tidligere paramediciner giver Von Borstel indsigt i vores vigtigste organ samtidigt med, at han forklarer videnskaben bag hjertelidelser og sygdomsforebyggende tiltag mod det hjertestop, som vi alle på et tidspunkt vil opleve:

”Jeg er vild med at gå i teateret, og jeg har opdaget, at et hjertes gennemsnitligt 80-årige liv svarer til et klassisk drama med fem akter. Første akt er indledningen, og i anden akt intensiveres handlingen. I den midterste og tredje akt når den sit højdepunkt. Derfra går det ned ad bakke. Og efter fjerde akt, hvor alting forværres, støder den uafvendelige katastrofe til i femte akt. Her slutter stykket.  Dramaets uafvendelige slutning. Forudsigelig, og alligevel tragisk. Vi vil alle komme til at opleve hjertestoppet, men livet behøver ikke at være så dramatisk som døden,” skriver han.

Blandt de mange hjertesygdomme og sygelige forandringer, som forfatteren gennemgår minutiøst, er blandt andet hjertesvigt, for stort hjerte, ’knust hjerte"-syndromet, forkalkninger og infektioner, for højt blodtryk, blodprop i hjertet, atrieflimmer, ødelagte veneklapper, den perifere arteriesygdom (Peripheral Arterial Disease, PAD) og det stressramte hjerte. Alt sammen traditionel viden, som det kan være godt at få forstand af, hvis man selv eller en pårørende lider af hjertesygdomme - men også informationer uden nyt indhold bortset fra forfatterens egne oplevelser som paramediciner.

"Hjertebank" er i det hele taget et mix af medicinske fakta, personlige anekdoter og praktisk selvhjælp til, hvordan man kan hjælpe til med at reducere sin risiko for hjertesygdomme. Blandt forfatterens gode råd er - bortset fra de gængse anbefalinger om at motionere, holde sig til de sunde fedtstoffer, indtage bunker af frugt og grønt samt forsage tobak og rigelige mængder af alkohol - hans  opfordringer til masser af sex, som han mener udløser en lang stribe hjertestyrkende, immunforsvarsforbedrende hormoner og biologiske signalstoffer i kroppen. Især hvis man holder af sin partner.

”Hyppig og regelmæssig sex er den lige vej til at nedbryde stresshormoner og styrke kroppen – samtidig med, at man har det sjovt og mærker en masse glæde. Ud over det beskytter de hormoner, der frigives under sex, mod en lang række sygdomme. Faktisk har et videnskabeligt studie påvist, at seksuelt aktive mennesker lider af signifikant færre dødelige hjerteanfald end de, som er mindre aktive. Der skal ikke mere til end en kærlig berøring, før de første hormoner springer ud, og det accelererer, indtil det folder sig ud i det rene festfyrværkeri, når orgasmen nås, og mere end 50 signalstoffer udskilles,” skriver han.

At læse "Hjertebank" giver flashbacks til bestselleren " Tarme med Charme - Alt om et undervurderet organ"som den tyske forsker Giulia Enders udgav for et par år siden. Men hvor "Tarme med charme" var populærvidenskab, når den er bedst med sin originale, overraskende og øjenåbende videnskabelige formidling om den i mange år underkendte tarm, så forekommer Von Borstels bog mest af alt som et uselvstændigt plagiat af Giulia Ender. Hvor Enders var selvstændigt forskende i tarmen er von Borstel blot refererende, og hvor Enders var humoristisk og underholdende, er von Borstel mest af alt studentikos ligesom de fleste af hans vitser, som regel falder til jorden som punkterede balloner. Han er bare ikke spor sjov, selv om han tydeligvist selv mener, at han er både slagfærdig, vittig og morsom.

Også von Borstels anstrengelser for at gøre det svære nemt for læserne ved hjælp af mere eller mindre vellykkede forsøg på sprogligt underholdende pædagogik, selvopfundne metaforer og flittige anvendelser af hverdagssprog kan indimellem være både irriterende og direkte forstyrrende. For eksempel når han introducerer elektrokardiogrammet, EKG, således:

”EKG’et er langt den vigtigste undersøgelsesmetode inden for kardiologi og akutmedicin. Nogle mænd vil her måske udbryde: “Nåh ja ... dét har jeg prøvet til session!”, grine fjoget og mumle noget om “undersøgende testikelbefamling”. Men her må jeg desværre skuffe. Den eneste “kugle”, der undersøges i EKG’en, er hjertekulen. Den staves uden ’g’, og det er ikke nødvendigt at afklæde sig underhørmerne for at få den undersøgt,” lyder det fra forfatteren, der tydeligvist også prøve at læne sig op af stand-up kulturens jokes.

Men kan man bære over med forfatterens helt unødvendige fjollerier, hans egne benspænd for troværdigheden af den ellers grundige research ud i hjertets kringelkroge, de uforløste jokes og de ret beset temmelig ligegyldige personlige småanekdoter fra arbejdet som paramediciner, så kan Hjertebank alt andet lige være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.

 

  • Hjertebank
  • Johannes Hinrich von Borstel
  • Peoples Press
  • 249, 95 kroner