Ny professor vil undersøge trænings indflydelse på ældre hjerner

Skrevet af Redaktionen d.

Carl-Johan Boraxbekk, 41,  er udnævnt til klinisk professor i neurologi med særligt fokus på fysisk aktivitet på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, hvor han vil undersøge, hvad træning kan gøre for ældre menneskers hjerner.

Træning af hjernen optager ham meget. For med tiden skrumper vores hjerne. Det kan vi måske ikke helt stoppe, forklarer Carl-Johan, men han vil rigtig gerne finde en vej, så vi ikke får problemer med at huske, når vi bliver ældre.

Hvad sker der i hjernen, når vi er fysisk aktive? Når vi forstår det helt til bunds, kommer vi tættere på et svar til, hvordan, eller hvis, hjernen kan holdes skarp til en lang alderdom. Og formentlig forsinke udbrud af for eksempel demens, siger han.

Et af hans seneste studier viser, at fysisk aktivitet påvirker hjernen på en god måde. Men han ser også, at der er stor individuel variation.

Fysisk træning er godt for nogens hjerner, men ikke nødvendigvis for alle. Der er ikke et one-size-fits all. Hvis det ikke er fysik træning der skal til, hvad er det så? Det er det, jeg prøver at blive klogere på, siger Carl-Johan.

Han har selv trænet meget fysisk. Samtidig med studierne på universitetet, løb han hækkeløb på eliteniveau og var tilknyttet det svenske landshold.

Jeg elsker at løbe, men nu bliver det ikke til så meget, som jeg gerne vil. Når jeg løber i dag, sker det, at jeg får lyst til at springe over et eller andet på min vej, absolut ikke hvor gærdet er lavest, og det går så ikke så godt, siger han med et smil.

At professoratet blev i Danmark, er der en god forklaring på. Danmark har en lang og bemærkelsesværdig historie inden for forskning i fysisk aktivitet og er med Carl-Johans ord ”vildt gode” til forskning i hjernen.

Professoratet deles mellem Institut for Idrætsmedicin og Neurologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital samt Danish Research Center for Magnetic Resonance på Hvidovre Hospital.

Carl-Johan Boraxbekk kommer fra Sverige, er gift, og bor sammen med sin mand i København.

Udskriv