Ny doktor undersøger behandlingen af medfødt hjertesygdom

Skrevet af Redaktionen den .

Læge, dr.med. og ph.d. Signe Holm Larsen har forsvaret sin doktordisputats ved Aarhus Universitet. Her undersøger hun resultaterne efter behandling af medfødt hjertesygdom.

Forskningen giver ny viden, der kan hjælpe lægerne med at optimere behandlingen.

1 pct. af alle nyfødte har en medfødt hjertesygdom, som er den hyppigste medfødte misdannelse. I sin doktordisputats har Signe Holm Larsen undersøgt, hvordan børnene klarer sig efter behandling af deres medfødte hjertesygdom ved at koble lokale databaser med danske sundhedsregistre.

Signe Holm Larsens forskning viser, at næsten alle opererede børn overlever de første 30 dage efter operationen, og at overlevelsen efter 10 år er steget fra 80 pct. i 1976 til 93 pct. i 2015. Behandlingen er forbedret markant de seneste 80 år, og i dag forventes størstedelen af børnene at overleve til voksenalderen. Dog vil nogle have langtidsproblemer, der kræver fortsat opfølgning og nye behandlinger. I dag udgør brugen af kateter-baseret teknik knap halvdelen af indgrebene, mens kirurgien udgør resten.

Signe Holm Larsens fund giver ny viden om behandlingen af medfødt hjertesygdom i Danmark. Tallene kan danne grundlag for dimensionering og optimering af fremtidens sundhedsvæsen. Patienter og pårørende kan få mere præcis information om behandlingsmetoder, ligesom resultaterne kan hjælpe lægerne med at identificere fremtidige indsatsområder inden for forskning og behandling af børn og voksne med medfødt hjertesygdom.