10 millioner til forskers kamp mod hudsygdomme

Skrevet af Redaktionen d.

Beatrice Dyring-Andersen, der er læge på afdelingen for Hud- Allergi- og Kønssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital har modtaget 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at undersøge hvordan proteinerne i den syge hud er sammensat.

Psoriasis, atopisk dermatitis (børneeksem) og svampeinfektioner er udbredte hudsygdomme, der i høj grad går ud over de ramtes livskvalitet.

"Vi vil forsøge at kortlægge proteinernes profil i nogle af de mest udbredte hudsygdomme, for at blive klogere på hvordan sygdommene "fungerer". Det vil give os en bedre forståelse af disse inflammatoriske hudsygdomme, og kan potentielt pege os i retning af nye behandlingsmetoder. Samtidig vil vi få afklaret om teknologien kan bruges til at finde markører for hudsygdomme og bidrage til udviklingen af nye diagnostiske værktøjer," forklarer Beatrice Dyring-Andersen.

Forskningen sker ved hjælp af en teknologi kaldet massespektrometri. Med den kan man undersøge tusinder af proteiner ud fra en enkelt prøve.

"Jeg er både utrolig stolt, glad og ikke mindst ydmyg over at modtage bevillingen, som giver mulighed for at vi i løbet af de næste fem år kan arbejde med dette forskningsområde, der er store forventninger til," siger Beatrice Dyring-Andersen.

Forskningen er særlig, fordi der bruges nye metoder, som de selv har videreudviklet til hud på at undersøge proteiner, der tidligere ikke har kunnet undersøges i dette omfang. Og det er vigtigt at blive klogere på de inflammatoriske hudsygdomme, da de rammer mange mennesker.

" Vi vil gerne karakterisere de forskellige undertyper af sygdomme som psoriasis, børneeksem, nældefeber, osv. Data lægges ud på hjemmesiden https://skin.science, så vi sikrer, at andre forskere kan arbejde videre med de store mængder data vi genererer. I sidste ende prøver vi at finde nye behandlinger," forklarer Beatrice Dyring-Andersen.

Udskriv