Psykiatriprofessor får forskningspris

Skrevet af Redaktionen den .

Professor Søren Dinesen Østergaard har sat dansk psykiatriforskning på verdenskortet bl.a. ved at udvikle redskaber, der kan måle sværhedsgraden af psykisk sygdom. Det udløser én af dansk forsknings helt store priser, Jorcks Fonds Forskningspris 2020.

Det er lykkedes professor Søren Østergaard Dinesen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital - Psykiatrien og hans forskerteam at udvikle og forbedre måleværktøjer til brug i psykiatrien. Som den første i verden har han udviklet en skala, der kan måle sværhedsgraden af psykotisk depression. Og han har videreudviklet et eksisterende gradueringsværktøj, så man nemmere og hurtigere, men lige så præcist, kan bestemme sværhedsgraden af symptomer ved skizofreni. Begge redskaber er oversat til flere sprog og er taget i brug i både klinisk praksis og i forskningsøjemed verden over.

Søren Dinesen Østergaard modtager Jorcks Fonds Forskningspris 2020 som anerkendelse for sin imponerende forskning inden for psykiatrien – et forskningsfelt, han allerede har sat et umiskendeligt aftryk på. Med forskningsprisen følger et rejselegat på 200.000 kr. og et legat på 300.000 kr. til den videre forskning, som bl.a. tæller projekter om COVID-19-pandemiens konsekvenser for det mentale helbred samt sammenhængen mellem terrorangreb og udvikling af psykisk sygdom på tværs af landegrænser.