Dansk forsker håber at knække koden til autoimmune sygdomme

Skrevet af Redaktionen d.

Søren Egedal Degn, Institut for Biomedicin - Forskning og uddannelse ved Aarhus Universitet, har fået 4,4 millioner kroner af Det Frie Forskningsråd til at forske i autoimmun sygdom.

Det anslås at ca. 300.000 danskere lider af en autoimmun sygdom. Samlet set er autoimmunitet på en tredjeplads på listen over de hyppigste årsager til død og invaliditet i Vesten. Autoimmune sygdomme er fællesbetegnelsen for et bredt spektrum af sygdomme, såsom leddegigt, sukkersyge og lupus, hvor immunsystemet angriber kroppens egne væv.

I de senere år er det i stigende grad blevet klart, at såkaldte B-celler ikke bare bidrager til, men ofte er ansvarlige for at starte autoimmune reaktioner. B-cellerne er immunceller, hvis normale opgave er at producere specialiserede proteinmolekyler, kaldet antistoffer, som kan neutralisere virus og bakterier. Men B-cellerne kan fejlagtigt begynde at lave antistoffer mod kroppens egne væv og instruere andre immunceller i at angribe disse – og så opstår der autoimmun sygdom.

Søren Egedal Degn og hans forskerhold vil anvende en innovativ ny model, som de har udviklet til at studere denne proces i detaljer og afklare hvilke faktorer, der bestemmer, hvornår og hvorfor det går galt. Resultaterne af disse undersøgelser vil blive sammenlignet med analyser af B-celler i blodet hos lupus patienter for at afklare sygdomsprocessen i mennesker. Målet er på sigt at kunne påvirke denne proces og dermed bidrage til bedre behandlinger for autoimmune lidelser.

Projektet er et internationalt samarbejde mellem forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, og en forskergruppe ved Rockefeller University, New York.

Udskriv