Medicinsk Tidsskrift
 Ny viden om behandling af patienter i almen praksis   

Klaus Bønnelykke professor i pædiatri

Klaus Bønnelykke, overlæge, ph.d. og speciallæge i pædiatri, er tiltrådt som professor i pædiatri med særligt fokus på børneastma ved Københavns Universitet og Dansk BørneAstma Center, Børne- og Ungeafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital.

Klaus Bønnelykke har i sin forskning særligt fokuseret på at forstå årsager til astma, eksem og allergi med vægt på genetik. Det har blandt andet resulteret i vigtige opdagelser af risiko-gener. Resultaterne har været beskrevet i nogle af de højest rangerede internationale tidsskrifter, og Klaus Bønnelykke har modtaget flere internationale forskningspriser for sine opdagelser.

I sin fremadrettede forskning vil Klaus Bønnelykke fokusere på årsagerne til børneastma. Målet er skræddersyet forebyggelse og behandling af børneastma. Et særligt fokus vil være på børn med svær astma.

"Det er vigtigt at lave forskning med de mest syge børn, der har mange symptomer på trods af medicinsk behandling. De har behov for nye og mere skræddersyede behandlinger," siger Klaus Bønnelykke.

Planen er at undersøge et stort antal børn med svær astma i samarbejde med landets øvrige børneafdelinger.

"Vores hidtidige forskning tyder på, at studier af de mest syge børn også er et vigtigt værktøj for at forstå årsagerne til astma generelt. Studierne er derfor et vigtigt supplement til den nuværende forskning, hvor vi prøver at forstå, hvorfor astma opstår, og endnu vigtigere, hvordan vi kan forebygge det," siger Klaus Bønnelykke.

Klaus Bønnelykkes forskning er forankret i den kliniske forskningsenhed COPSAC (Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood) ved Dansk BørneAstma Center, hvor han fremadrettet indgår i ledelsen.

Klaus Bønnelykkes forskning er medfinansieret af blandt andre Børnelungefonden, Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden.

Privat bor Klaus Bønnelykke i Allerød.