Medicinsk Tidsskrift
 Ny viden om behandling af patienter i almen praksis   
Branding Celgene

Besked

Failed loading XML...

Dansk professor får institut i Kina

Lars Bolund

Et mangeårigt samarbejde med kinesiske forskere og verdens største genforskningsvirksomhed Beijing Genomics Institute har nu ledt til, at professor Lars Bolund fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet har fået sit eget institut i Kina – The Lars Bolund Institute of Regenerative Medicine.

Noget af det, der skal forskes i på Lars Bolund Institute of Regenerative Medicine er, hvordan salamandere kan gro en ny hale eller genskabe andre lemmer og organer, der bliver beskadiget. Og kan man overføre evnen til at reparere sig selv til menneskelige celler?

Det nye institut er et resultat af Lars Bolunds tætte samarbejde med Beijing Genomics Institut (BGI), der har stået på i over 30 år, og som bl.a. har betydet, at en lang række unge kinesere har taget deres ph.d. på Institut for Biomedicin. Ligeledes har Lars Bolund udført en stor del af sin forskning i Kina.

Efter 41 år som professor var Lars Bolund egentlig på vej på pension fra Aarhus Universitet. Men med ham i spidsen for det nye kinesiske institut fortsætter det tætte samarbejde mellem AU og Kina samtidig med, at Lars Bolunds aktuelle forskning i sekventering af gener og regenerativ medicin fortsætter.

På AU vil forskningen foregå på Institut for Biomedicin via det eksisterede forskningssamarbejde Dreamteam (Danish Regenerativ Engineering Alliance for Medicine). I Kina står nye bygninger klar til instituttet i BGI’s 400.000 m² store nye hovedkvarter i byen Shenzhen, ligesom det nye institut vil have forskningsaktiviteter i den tysk-kinesiske erhvervssatsning Sino German Ecopark - et område på 9 km², der er afsat til internationalt samarbejde i den kinesiske by Qingdao. Målet er, at instituttet skal have ca. 100 ansatte.

Det nye institut finansieres af BGI, der også driver en stor non-profit forskningsvirksomhed, og af forskellige danske og kinesiske fonde samt midler fra Qingdaos forskningssatsning.

Forskerne på instituttet skal arbejde videre med at studere, hvordan arvemassen kommer til udtryk i forskellige celler og at udvikle molekylære metoder til at omprogrammere celler – fx ved at lave bindevævsceller om til stamceller og andre celler som skal til for at reparere skadet væv.

Målet er at gøre kroppens celler i stand til at regenerere, dvs. gøre dem i stand til selv at reparere skader ligesom fx zebrafisk og salamandere kan. Visse væv hos mennesker som fx huden, tarmen og leveren har i et vist omfang allerede regenerative evner, men ved store skader opstår ar i stedet for fungerende væv. En af forskningsopgaverne er derfor at forbedre regenerationen og undgå, at kroppen danner unødig arvæv.

Instituttet vil også videreføre den nuværende forskning i genredigerede minigrise, som er udviklede til at have særlige egenskaber for bedre at kunne studere bestemte sygdomme, ligesom der forskes videre i nanomateriale, der kan gøre det nemmere at opbygge menneskelig væv.