Medicinsk Tidsskrift
 Ny viden om behandling af patienter i almen praksis   


Første professor i akutmedicin på regionalt sygehus

58-årige Christian Backer Mogensen bliver 1. oktober professor i akutmedicin på Sygehus Sønderjylland, hvor han skal bruge en stor del af sin tid på at forske i resistente bakterier, der er en potentiel bombe under hele sundhedsvæsnet.

Han er den første danske professor i akutmedicin, som er tilknyttet et regionalt sygehus og er akutmedicinsk speciallæge – de resterende fire professorer i akutmedicin sidder på universitetshospitalerne.

"Jeg skal forske i, hvordan man bedst muligt kan behandle infektioner uden at skabe resistente bakterier," forklarer den kommende professor.

Gennem mange år har danske læger givet mere og mere antibiotika til patienterne. Men selv om medicinen har mange fordele, er det faktisk noget skidt, at forbruget er øget.

"Når vi bruger mere antibiotika udvikler bakterierne resistens, og dermed bliver det sværere at behandle selv simple infektioner," siger Christian Backer Mogensen og fortsætter: "I yderste konsekvens – og måske allerede inden for få år – kan vi igen begynde at opleve, at patienter dør af lungebetændelse eller tynd mave, og så er vi behandlingsmæssigt skudt tilbage, til inden man opfandt penicillin omkring Anden Verdenskrig."

I dag er det sjældent, at patienter dør af lungebetændelse, men hvis betændelsen skyldes en resistent bakterie, som lægerne ikke kan behandle, vil måske op mod 25 procent af patienterne dø.

Truslen fra de resistente bakterier er ikke længere væk end et par timer i et charterfly.

"Op mod halvdelen af de sygdomsfremkaldende bakterier i Grækenland og Italien er resistente for almindelige antibiotika, fordi lægerne sydpå gennem mange år har givet patienterne alt for meget antibiotika. Tendensen her i Danmark er tydelig, for vi oplever også en stigning i resistente bakterier," uddyber Christian Backer Mogensen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO peger i øvrigt også på, at resistente bakterier vil være årsag til flere dødsfald end kræft i 2050.

Udover at forske i udbredelsen af resistente bakterier er Christian Backer Mogensen også formand for en national arbejdsgruppe, der har til opgave at minimere den fremtidige brug af antibiotika på sygehusene.

Med udnævnelsen som professor får Christian Backer Mogensen mulighed for at bruge endnu mere tid på forskning. Fremover skal han arbejde halvdelen af tiden som læge med ansvaret for patienterne i den Fælles Akutmodtagelse på Sygehus Sønderjylland. Den anden halvdel af tiden skal der forskes.

Familien betyder meget for Christian Backer Mogensen. Han er oprindeligt fra Løgumkloster men bor i dag sammen med sin hustru i naturskønne omgivelser i Kolding tæt på børn og seks børnebørn.

Han er også aktiv i sin lokale kirke, læser lidt teologi og er næstformand for menighedsfakultet i Aarhus, der uddanner teologer.